Τα ατυχήματα και το αδιέξοδο με τις εξετάσεις οδήγησης
Όμηροι για πάνω από 8 μήνες είναι πάνω από 4.500 εκπαιδευτές διπλωμάτων οδήγησης και τουλάχιστον 120.000 πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να μετάσχουν στις εξετάσεις για να πάρουν δίπλωμα.
Μια κατάσταση που έχει οδηγήσει σε οικονομικό τέλμα τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και σε αδιέξοδο πολλούς πολίτες, οι οποιοι ήθελαν το δίπλωμα στα χέρια τους, προκειμένου να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.
Στην Κρήτη για παράδειγμα για πολλούς συμπολίτες μας που αν είχαν δίπλωμα θα έβρισκαν δουλειά στον τουριστικό τομέα, η χρονιά έχει ήδη χαθεί!
Το αρμόδιο Υπουργείο εξακολουθεί να μη δίνει λύση, τη στιγμή που έχει ήδη παρέλθει - υποτίθεται- η πρώτη μεταβατική περίοδος και έχουμε μπει στη δεύτερη.
Παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες και το Ρέθυμνο, γίνονται πλέον εξετάσεις για μηχανάκια και μικρά οχήματα, το πρόβλημα παραμένει τεράστιο και άλυτο.
Συν τοις άλλοις, απόδειξη για τα προβληματα που έχει το νέο σύστημα οδήγησης, αποτελούν τα ατυχήματα τα οποία έχουν καταγραφεί την ώρα των εξετάσεων.
Οι υποψήφιοι, οι οποίοι είναι πλέον μόνοι τους μέσα στα αυτοκίνητα εξέτασης, κάποιες φορές τα χάνουν, με τα ατυχήματα να είναι αναπόφευκτα.
Στο Ρέθυμνο μαθητής, έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με συνέπεια να τρακάρει όλη τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου εξέτασης, ενώ ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα στην ΑΘήνα. Kατά τη διαδικασία πρακτικών εξετάσεων οδήγησης στο Χολαργό υποψήφια οδηγός προκάλεσε ατύχημα ευτυχώς χωρίς θύματα.
Ειδικότερα η υποψήφια οδηγός κατά τη διαδικασία παρκαρίσματος προφανώς λόγω άγχους και κακού χειρισμού και αφού ήταν μόνη της στο εκπαιδευτικό αυτοκίνητο ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, τράκαρε την πόρτα σπιτιού και στη συνέχεια χτύπησε επάνω σε κουτί παροχής φυσικού αερίου!
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Ηρακλείου Αλέξανδρος Μεϊμαράκης τόνισε σε δηλώσεις του πως από τη στιγμή που δεν έχει λυθεί το θέμα της δημιουργίας χώρων ειδικά διαμορφωμένων για εξετάσεις, δεν μπορούν οι μαθητές να είναι μόνοι τους στα αυτοκίνητα, γιατί τα ατυχήματα θα είναι αναπόφευκτα. Κάτι που η καθημερινότητα το αποδεικνύει περίτρανα.
Για αυτό και ζητά από τον Υπουργό- έστω και την ύστατη ώρα - να δώσει λύση και να εισακουστούν τα δικαια αιτήματα τους, τα οποία έχουν μεταφέρει ουκ ολίγες φορές τόσο τηλεφωνικά, όσο και στη διάρκεια επαφών με στελέχη του Υπουργείου, αλλά και με τον ίδιο τον Υπουργό.
Αυτό που επισημαίνουν οι επαγγελματίες είναι πως η τοποθέτηση του Υπουργού περί μιας νομοθεσίας που στόχο έχει την πάταξη των κρουσμάτων παρανομίας από την πλευρά ορισμένων εξεταστών, μπορεί να λυθεί με τη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος ήδη υπαρχει, αλλά δεν λειτουργεί όπως πρέπει, ως σήμερα.
«Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε τον εντοπισμό όσων αμαυρώνουν τον κλάδο μας», σημειώνει σε δηλώσεις του ο κ. Μεϊμαράκης.