Τα 3+1 μέτρα στήριξης που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης για τη ΔΕΘ
Μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αναμένεται να ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έχοντας τον «αέρα» των θετικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τέσσερα μέτρα. Κατά το δημοσίευμα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποκλείουν το ενδεχόμενο οριζόντιων παροχών, επισημαίνοντας ότι το 2024 η χώρα θα πρέπει να επανέλθει σε τροχιά ισχυρών πλεονασμάτων.
Τι μέτρα στήριξης θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μεταξύ άλλων, στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι η παράταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους, η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και ένα νέο σχήμα ενεργειακών επιδοτήσεων για τη στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.
Επιπλέον, αναμένεται να εξαγγείλει ένα επίδομα προσωπικής διαφοράς της τάξης των 200 – 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», δεν αποκλείεται να δοθεί τα Χριστούγεννα μια νέα επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Τα 3+1 μέτρα
Τα μέτρα που εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έχουν ως εξής:
Νέα επέκταση market pass
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα επέκταση του Market Pass, το οποίο ήδη έλαβε τρίμηνη παράταση για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», με την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής να επιμένει και να πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών σχεδιάζεται η παράταση του market pass και για τους δυο τελευταίους μήνες του έτους, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις αρχές Οκτωβρίου περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν σε μια δόση ολόκληρο το ποσό του market pass το οποίο καλύπτει τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και φθάνει έως 300 ευρώ.
Αύξηση κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης -«Παράθυρο» για διεύρυνση των κριτηρίων
Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης ώστε να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.
Νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών
Τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλλάσσουν στοιχεία. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι σημερινές τιμές ρεύματος παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο, στοιχείο που προβληματίζει σχετικά με τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται στους καταναλωτές.
Η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
«Το σύστημα των επιδοτήσεων όμως είναι επαρκές όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα» έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι» για τον επόμενο χειμώνα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να αποκλείεται ένα νέο ράλι τιμών στο φυσικό αέριο.
Επίδομα προσωπικής διαφοράς
Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα δοθεί επίδομα σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους το 2024. Το μέτρο έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politiki/metra-stirixis-mitsotakis-deth-market-pass-epidoma">Τα 3+1 μέτρα στήριξης που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης για τη ΔΕΘ -Έρχονται νέες ενισχύσεις - iefimerida.gr</a></p>
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις