ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις Κασσελάκη για σαρωτικές αλλαγές που προκαλούν τρικυμία – Τα 6 σενάρια

  04 September, 2024 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις Κασσελάκη για σαρωτικές αλλαγές που προκαλούν τρικυμία – Τα 6 σενάρια

Νέους τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προκαλούν οι προτάσεις που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού το απόγευμα της Τρίτης και αφορούν τόσο στη μετονομασία του κόμματος, όσο και σε δομικές αλλαγές σε όλη την οργανωτική ιεραρχία.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Τρίτης η επίσης αιφνιδιαστική επάνοδος του Παύλου Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μια εξέλιξη που φέρεται να επιτείνει την ήδη υπάρχουσα δυσαρέσκεια στην ομάδα των «87», με ορισμένους να διαβλέπουν πίσω από την κίνηση αυτή της Κουμουνδούρου ακόμη και κάποιου είδους παρασκηνιακή συμφωνία ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής με επίδικο την εξασφάλιση των απαιτούμενων συσχετισμών από την πλευρά Κασσελάκη, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ζητούμενο παραμένει το τι τελικά θα πράξει στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σε δήλωσή του έπειτα από την επαναφορά του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέροντας ότι «δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγραφούν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν με μια ενημέρωση του Νίκου Παππά λίγα λεπτά πριν» και παραπέμποντας στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης προς την ηγεσία από αρκετά στελέχη, τα οποία με δημόσιες τοποθετήσεις τους καλούν τον πρόεδρο του κόμματος να προσφύγει σε κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Ως εκ τούτου, τα βλέμματα όλων στρέφονται τόσο στην επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αύριο Πέμπτη, όσο και στην κρίσιμη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, οι οποίες αναμένεται να δρομολογήσουν ραγδαίες εξελίξεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λίγη μόνο ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού ανακοινώθηκε μέσω διαρροών η πρόταση που θα κατέθετε ο Στέφανος Κασσελάκης για μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», ενώ παράλληλα γινόταν γνωστό ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα κατέθετε επίσης εισηγήσεις για ριζικές οργανωτικές αλλαγές.

Αν και στο παρελθόν, όταν είχε τεθεί ξανά το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος προκαλώντας έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε διαμηνύσει ότι δεν προτίθετο να προβεί σε μια τέτοιου είδους αλλαγή, στη χθεσινή συνεδρίαση προσήλθε αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια «ολική επαναφορά» στην Κουμουνδούρου.

Η πρότασή του για μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να μην ήχησε καλά στα μέλη του οργάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν ενστάσεις κατ’ αρχάς για την απουσία της «Προοδευτικής Συμμαχίας» από την πρόταση, με τον πρόεδρο να απαντάει πως η τελευταία «καλύπτεται από τον Συνασπισμό».

Το ζήτημα, ωστόσο, της μετονομασίας φαίνεται να αποτελεί ακόμη ένα σημείο τριβής ανάμεσα στην ηγεσία του κόμματος και στους «87». Δεν είναι τυχαίο ότι από το περιβάλλον των«87» χθες το βράδυ σχολίαζαν ότι η πρόταση Κασσελάκη συνοδεύεται συνολικά από την επιθυμία του να φτιάξει ένα προσωποπαγές, δικό του κόμμα.

Οι αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων για σαρωτικές αλλαγές σε ολόκληρη την οργανωτική δομή του κόμματος, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Οι βουλευτές να μην μετέχουν στα κομματικά όργανα
Το ανώτατο όριο θητειών για κάθε βουλευτή να μην ξεπερνά τις τρεις. Η τέταρτη υποψηφιότητα θα έχει ως προϋπόθεση την αλλαγή εκλογικής περιφέρειας.
Τα μέλη του κόμματος ισχυροποιούνται, καθώς θα έχουν λόγο και στη γραμμή που χαράσσεται αλλά και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Ο πρόεδρος του κόμματος θα ψηφίζεται από μέλη και φίλους, όπως οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.
Το Εθνικό Συμβούλιο είναι το όργανο που αντικαθιστά την Κεντρική Επιτροπή. Θα συνεδριάζει τέσσερεις φορές τον χρόνο. Θα αποτελείται από 151 μέλη, συν 10 στελέχη της νεολαίας, ενώ βουλευτές και ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν ex officio.
Συγκρότηση δύο Επιτροπών Δεοντολογίας: η μία θα ελέγχει τη λειτουργία των Οργανώσεων Μελών και τα Περιφερειακά Συμβούλια, ενώ η δεύτερη θα έχει υπό την εποπτεία της ανώτερα όργανα (Εθνικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδας) κ.λπ.
Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές και μετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει να έχει παραιτηθεί από αυτό 18 μήνες πριν. Το μέτρο αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Κάτω από τον πρόεδρο θα συγκροτηθεί ένα όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο γραμματέας, ο αναπληρωτής και τέσσερεις ακόμη γραμματείς (οικονομικών, κυβερνητικού έργου, οργανωτικού – διεύρυνσης και κοινωνικών δράσεων). Θα αντικαταστήσει τη σημερινή Πολιτική Γραμματεία.
Οι Οργανώσεις Μελών θα έχουν ένα τριμελές ή πενταμελές συντονιστικό. Θα διαθέτουν ψηφιακή πλατφόρμα με διαρκείς διαβουλεύσεις μελών.

Παράταση… στην διαγραφή Σπίρτζη

Ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε να δώσει στον Χρήστο Σπίρτζη την τελευταία ευκαιρία να παράσχει εξηγήσεις για τις κατηγορίες που του αποδίδουν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή του έθεσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, να αποσαφηνίσει τη θέση του σχετικά με την κατηγορία περί «αντικαταστατικής συμπεριφοράς».

Η διορία αυτή σχετίζεται άμεσα με την πειθαρχική διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει είτε σε αναστολή της κομματικής του ιδιότητας για μέγιστη περίοδο ενός έτους, είτε στην οριστική διαγραφή του από το κόμμα.

Από τα μέλη της Επιτροπής, επτά υποστήριξαν την διαγραφή του κ. Σπίρτζη, επτά ψήφισαν κατά και ένας δήλωσε «παρών».

Τελική έγκριση για οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να δοθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Χρήστος Σπίρτζης παραμένει μέλος.

Αυξάνεται η πίεση προς Κασσελάκη για προσφυγή στις κάλπες

Την ίδια στιγμή μαίνονται οι πιέσεις από μια σειρά στελεχών προς τον Στέφανο Κασσελάκη για προσφυγή σε νέες εσωκομματικές κάλπες, προκειμένου να αποφευχθεί διαδικασία κατάθεσης πρότασης μομφής.

Ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως: «Η ηγεσία μπορεί να πάρει την απόφαση να αποφανθούν τα μέλη και να απευθυνθεί στη Δημοκρατία».

Θέσεις και κινήσεις που δεν θυμίζουν σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ως αποτέλεσμα την στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη ο Χρήστος Σπίρτζης μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, που σε δηλώσεις του στο Mega, επισήμανε πως: «Αντί να κάνουμε αντιπολίτευση δημιουργείται εσωστρέφεια για να εξυπηρετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα συμφέροντα που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν αγαπάει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να φύγει».

Υπεύθυνο για την εσωστρέφεια θεωρεί τον Στέφανο Κασσελάκη και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, που σε δηλώσεις του στο OPEN, τόνισε: «Θεωρώ ότι δεν έπρεπε να προστεθεί ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και μια σελίδα εσωστρέφειας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, μιλώντας στο ΣKAI, επισήμανε πως: «Ο διάλογος και η ανάλυση των γεγονότων μπορούν να μας πάνε ένα βήμα παρακάτω και όχι το να βγάζουμε τα μαχαίρια και να σφάζουμε ο ένας τον άλλον».

ΣΥΡΙΖΑ: 8 συνδικαλιστές ζητούν την αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής λόγω ΔΕΘ

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, οκτώ συνδικαλιστικά στελέχη ζητούν την αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της επικείμενης ΔΕΘ και των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί από εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την ενεργή παρουσία του κόμματός μας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, στη ΔΕΘ, αυτές τις ημέρες, ώστε το κόμμα μας να δώσει δυναμικό παρόν δίπλα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες» τονίζουν μεταξύ άλλων και προσθέτουν: «επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει κομματική διαδικασία πάνω σε μια ετήσια προγραμματισμένη κινηματική διαδικασία των εργαζομένων ζητάμε εκ νέου και εγγράφως, την αναβολή της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 7-8 Σεπτεμβρίου και την μετάθεσή της το αμέσως επόμενο διάστημα».

Την επιστολή υπογράφουν οι κ.κ. Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών, μέλος του Γεν. Συμβουλίου  ΑΔΕΔΥ, Χρήστο Γρίβας, αντιπρόεδρος του Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κατσούρας, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριος Κορδής, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Κώστας Μανιάτης, αντιπρόεδρος ΕΚΑ, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Θεόδωρος Μπαλτάς, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Τρούλης, Ταμίας ΔΣ ΔΟΕ και Νίκος Φωτόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ.

Τα 6 σενάρια για την Κεντρική Επιτροπή

Στους ρυθμούς της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο, κινούνται στην Κουμουνδούρου.

Από την στιγμή που ο Παύλος Πολάκης εξέπεμψε διπλό «σήμα» αμφισβήτησης το Σαββατοκύριακο, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί πάνω του. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με βάση τις εξελίξεις, «5+1» σενάρια, φαίνονται τα επικρατέστερα αυτή τη στιγμή:

Μομφή και εκλογές

Η πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο Παύλος Πολάκης δύσκολα θα κάνει πίσω μετά τα «καρφιά» που έχει εξαπολύσει προς την ηγεσία. Στην τοποθέτησή του στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής εκτιμούν πώς θα αμφισβητήσει τον πρόεδρο, προκαλώντας ψηφοφορία για πρόταση μομφής.

Αν με τη συνδρομή των «87» κερδίσει την πλειοψηφία των «151», το καταστατικό προβλέπει την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Η προσφυγή στη βάση μπορεί να αποτελέσει το «όπλο – απάντηση» του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στη σκληρή κριτική που θα έχει δεχθεί.

Μομφή και συνέδριο

Αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής (ορισμένοι θεωρούν πως οι «87» έχουν δύναμη περί τα 110- 120 μέλη της Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης άνω των 30) υπάρχει η καταστατική δυνατότητα ο Στέφανος Κασσελάκης να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης από το έκτακτο συνέδριο.

Στο περιβάλλον του θεωρούν πως μπορεί να προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν πρέπει να ξαναστηθούν προεδρικές κάλπες μέσα σε έναν χρόνο.

Ανακωχή

Η ηγετική ομάδα πιστεύει πως η Κεντρική Επιτροπή ελέγχεται από την πλειοψηφία. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και ο Νίκος Παππάς με την επιρροή και την εμπειρία του σε τέτοιες διαδικασίες.

Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να εμφανιστεί ενωτικός, οι «87» δεν είναι απίθανο να αποφασίσουν να του δώσουν περισσότερο χρόνο περιμένοντας τα επόμενα βήματά του, την παρουσία του στη ΔΕΘ και το φθινοπωρινό κύμα των δημοσκοπήσεων.

Αποχωρήσεις

Οι «87» αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις αλλαγές στο προεδρείο «βράζουν». Ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια πιθανή επικράτησή του στην Κεντρική Επιτροπή να βρει την ευκαιρία να «καθαρίσει το τοπίο». Να επιτεθεί στους επικριτές του προκειμένου να τους οδηγήσει εκτός κόμματος.

Αναλόγως είχε κινηθεί και πέρυσι τον Νοέμβριο με την αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου». Έχοντας ψηφίσει εναντίον του είναι πολύ πιθανόν οι «87» να κρίνουν πως ο χρόνος παραμονής τους στο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε και να κινηθούν προς την έξοδο.

Αιφνιδιασμός Κασσελάκη

Έχοντας καταλάβει πως οι κάλπες δεν μπορεί να αποφευχθούν, αφού και ένα οριακό αποτέλεσμα υπέρ του θα προκαλέσει «ρωγμές» στο προφίλ του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνει το γάντι» πριν καν τοποθετηθούν οι επικριτές του. Οδηγεί το κόμμα σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Μομφή από τους «87»

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση η εσωκομματική αντιπολίτευση να προλάβει τον Παύλο Πολάκη προχωρώντας πρώτη στην αμφισβήτηση του προέδρου. Ακόμη και χωρίς ελπίδα επικράτησης, απλώς για να εκθέσουν τον Χανιώτη βουλευτή αν διαβλέψουν πως σκοπεύει να κάνει πίσω.

 

  04 September, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα