ΣΥΡΙΖΑ: Νέα κρίση στο κόμμα με οράτό ξανά τον κίνδυνο διάσπασης
Βαριά πληγωμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης από την χθεσινή θυελλώδη κοινοβουλευτική ομάδα και με μοναδικό σύμμαχο πλέον τον Νίκο Παππά προσδοκά να μπλοκάρει τη μομφή Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή.
Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να καρατομήσει τον Σωκράτη Φάμελλο και στη θέση να τοποθετήσει τον Νίκο Παππά πέρασε με οριακή πλειοψηφία επί των παρόντων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κίνηση για πολλούς ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που είχαν αρχίσει οι διαρροές και οι φήμες για δυσαρέσκεια Κασσελάκη στο πρόσωπο του μέχρι χθες επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου.
Βαρύ πλήγμα
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η διαδικασία προκάλεσε ένα βαρύ πλήγμα στην εικόνα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στην πρώτη δημοσκόπηση που έρχεται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές βρίσκεται στην 5η θέση, αλλά και για τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη.
Πλέον είναι πρόεδρος με μισή ΚΟ όπως σημείωναν στελέχη του κόμματος καθώς το 17 «υπέρ» της εισήγησής του και το 12 «κατά», συν τους 4 που δήλωσαν παρών δείχνει ότι σε μια τόσο κορυφαία διαδικασία το κόμμα έχει διαιρεθεί κυριολεκτικά.
Μάλιστα ο συσχετισμός αυτός προκύπτει επι των παρόντων βουλευτών (33 από τους 35) στην ψηφοφορία καθώς μια έδρα ήταν κενή μέχρι να συμπληρωθεί από την Πόπη Τσαπανίδου η οποία θα ορκιστεί την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε από την συνεδρίαση και ο Παύλος Πολάκης έχει τεθεί εκτός ΚΟ.
«Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης. Έχει 17 από 35 βουλευτές» σχολίαζαν για το αποτέλεσμα πηγές των 87.
Ελπίζει στη βάση του κόμματος
Σε αυτές τις πηγές απάντησαν συνεργάτες του προέδρου με την έμμεση παραδοχή ότι ο κ. Κασσελάκης δεν λογαριάζει κανένα συσχετισμό στο κόμμα και ότι πολιτικά εκείνος επενδύει στη βάση που εκτιμά ότι είναι μαζί του, αλλά πολύ ταλαιπωρημένη για νέες κάλπες ηγεσίας, όπως σημειώνουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη πέριξ του συστήματος εξουσίας της Κουμουνδούρου.
«Ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 - ή όσων είναι τέλος πάντων - ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».
Πρακτικά ο κ. Κασσελάκης επιμένει να μην βλέπει τον Παύλο Πολάκη ως τον άνθρωπο που θα τον καθαιρέσει, παρά το γεγονός ότι είναι ο μόνος που έχει ανοίξει το ζήτημα της ηγεσίας.
Αντίπαλός του οι 87 και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας
Η εσωκομματική αντιπολίτευση πάντως φαίνεται ότι βγαίνει κερδισμένη από τη διαδικασία σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών καθώς από 7 αύξησε σε τουλάχιστον 12 βουλευτές τη δύναμή της και δίπλα στους Γεροβασίλη, Γιαννούλη, Καλαματιανό, Λινού, Νοτοπούλου και Παναγιωτόπουλο προστέθηκαν οι Μπάρκας, Ξανθόπουλος, Ψυχογιός, Κεδίκογλου και Κοντοτόλη, οι οποίοι καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη.
Κόντρα στη εισήγηση του προέδρου θα πρέπει να θεωρείται και η στάση των τεσσάρων βουλευτών που δήλωσαν «παρών», οι οποίοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 16 συνολικά που πήγαν απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος.
Φάμελλος: δελφίνος ή εχθρός
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται στην πλευρά των 87 και πλέον από θεματοφύλακας των ισορροπιών δεν αποκλείεται να εξελιχθεί ως ένας εν δυνάμει δελφίνος της ηγεσίας. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο κ. Φάμελλος μετά από αυτό το άδειασμα του κ. Κασσελάκης χάνει αρκετό από το πολιτικό του κεφάλαιο.
Με το ζήτημα ηγεσίας που παραμένει ανοιχτό δεν αποκλείεται ο κ. Φάμελλος να είναι το πρόσωπο πάνω στο οποίο θα βρει τον υποψήφιό της η ομάδα των 87.
Σανίδα σωτηρίας ο Νίκος Παππάς
Μοναδικός σύμμαχος του κ. Κασσελάκη στο εσωκομματικό εμφυλιοπολεμικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον ο Νίκος Παππάς η επιρροή του οποίου στην Κεντρική Επιτροπή εκτιμάται από την Κουμουνδούρου ότι θα αποδειχθεί σωτήρια για τη διάσωση του κ. Κασσελάκη στην πρόταση μομφής που θα καταθέσει ο Παύλος Πολάκης, όπως έχει εξαγγείλει.
Η αναβάθμιση του κ. Παππά εκτιμάται από το περιβάλλον της νέας ηγεσίας ότι θα συσπειρώσει μέλη της ΚΕ και πάλι γύρω από το νέο πρόεδρο της ΚΟ και επομένως θα εξασφαλιστεί μέχρι τότε η έστω και οριακή πλειοψηφία για να μην περάσει η μομφή με 151 ψήφους.
Ο φόβος της διάσπασης
Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση είναι πάντα πάνω στο τραπέζι και αυτό δεν δείχνει να αγχώνει τον κ. Κασσελάκη.
Ο τρόπος με τον οποίο πήρε θέση στην εισήγησή του απέναντι στον Χρήστο Σπίρτζη είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικός. Ουσιαστικά η τοποθέτησή του έδωσε σήμα στο πειθαρχικό να τον παραπέμψει στην ΚΕ με το ερώτημα της διαγραφής.
Θα είναι φυσικά μια ακόμη αιτία σφοδρής σύγκρουσης με τη φρουρά Τσίπρα την οποία με όλους τους τρόπους εξωθεί στην έξοδο.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η τοποθέτησή του στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης για το κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό».
«Καθαίρεσε» και τον Πολάκη
Και παρότι όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στην αλλαγή του προέδρου της ΚΟ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης προχώρησε και στην αντικατάσταση της θέσης που κατείχε ο Παύλος Πολάκης. Αυτό σημαίνει ότι αφενός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει τη στάση του απέναντι στον βουλευτή Χανίων, αφετέρου κλείνει οριστικά κάθε σενάριο επιστροφής του. Στη θέση που κατείχε ο Παύλος Πολάκης (συντονιστής τομεαρχών) τοποθετήθηκε η Γιώτα Πούλου.
Δείτε επίσης
- Άγιοι Δέκα Μάρτυρες: Μεγάλη γοιρτή της Ορθοδοξίας
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών