Super League:Ιδανική πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό-Γκέλαρε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα (HL)

  19 September, 2020 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Super League:Ιδανική πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό-Γκέλαρε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα (HL)

Άνοιξε η αυλαία της 2ης αγωνιστικής

Μπήκαν μαζί με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, στην εφαρμογή του εναλλακτικού πλάνου που έμοιαζε αναγκαία από τον Πέδρο Μαρτίνς. Μπήκαν και έκαναν την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, καθαρά… ελληνική. Διότι αυτό το 3-0 επί του Αστέρα Τρίπολης απόψε στο Φάληρο έχει δύο ονόματα στην «ούγια»: Κώστας Φορτούνης και Γιώργος Μασούρας.

Γκολ ο αρχηγός (59΄) από εκείνα που κάνουν τη θάλασσα… γιαούρτι. Άλλα δύο από τον Μασούρα που το «κλείδωσε» (64΄) και το απογείωσε (89΄) σε μια κλίμακα που δεν της φαίνονταν από τα μισά του δρόμου.

Διότι οι παραδόσεις κρατήθηκαν και φέτος. Ο Αστέρας θέλησε να βάλει δύσκολα στους πρωταθλητές. Και για ένα ημίχρονο τα κατάφερε. Έστω με τη συνδρομή του πορτιέρο Νίκου Παπαδόπουλου που είπε «όχι» στον Ραντζέλοβιτς σε ένα κλασικό τετ α τετ (22΄). Πιθανότατα μάλιστα να μπορούσε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, αν το τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού δεν παρέμβαινε ουσιαστικά στην εικόνα του ματς.

Δεν βγήκε η πρώτη ιδέα των Ερυθρόλευκων. Η 4-3-3 διάταξη με τον Γιαν Εμβιλά να προστίθεται στους συνήθεις υπόπτους (Μπουχαλάκης, Καμαρά), τον Ραντζέλοβιτς ως δεξιό winger τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης και τον Βαλμπουενά να ξεκινά από αριστερά στον «κλασικό» του ελεύθερο ρόλο. Λίγο τα νέα πρόσωπα στα δύο άκρα της άμυνας, λίγο οι κακές αποστάσεις των γραμμών και πολύ η έλλειψη ρυθμού δημιούργησαν ένα δεδικασμένο το οποίο σαφώς και δεν ικανοποίησε στο πρώτο μισό.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού όμως ακόμη και τώρα που δεν είναι ολοκληρωμένο, προσφέρει ένα σωρό λύσεις πρώτης γραμμής. Και ο κόουτς φυσικά και ξέρει καλά να το εκμεταλλεύεται. Φορτούνης και Μασούρας στο γήπεδο αντί Εμβιλά και Ραντζέλοβιτς.

Ένα πλάνο 4-4-2. Και όλα όσα ακολούθησαν κινούνται στη σφαίρα του φυσιολογικού. Ο Φορτούνης μπήκε ανάμεσα στις γραμμές, έδωσε ρυθμό, ο Ραφίνια και ο Χολέμπας συμμετείχαν πολύ περισσότερο στη δημιουργία και οι Πειραιώτες είχαν επαναφέρει το ματς στην τσέπη τους. Τα δύο γκολ σε πέντε λεπτά (59΄, 64΄) ήταν η ασφαλιστική δικλείδα.

Η διαβεβαίωση πως οι Ερυθρόλευκοι θα συνεχίσουν σε αυτή την αφετηρία -που προφανώς κανείς ακόμη δεν είναι έτοιμος- να πράττουν το ιδανικό: νίκες. Αυτές είναι που έχουν ανάγκη. Το περασμένο Σάββατο με σχήμα «πειραματικό» στον τελικό με την ΑΕΚ.

Απόψε με το εναλλακτικό τους πλάνο. Και προφανώς και στην απολύτως απαιτητική συνέχεια σε αυτόν τον πρώτο «κύκλο» δράσης. Τα δύο ματς με την Ομόνοια που ισοδυναμούν με ένα εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ακόμη δύο αναμετρήσεις Σούπερ Λιγκ –με Παναιτωλικό εντός, ΠΑΣ Γιάννινα εκτός- ενδιάμεσα και στο φινάλε αυτής της αποστολής.

Να μην ξεχάσουμε: Το δεύτερο σερί καλό ματς του Κωνσταντίνου Τζολάκη που είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει ως νο 1 και την Τετάρτη μιας και ο Ζοσέ Σα δίνει τη δική του μάχη με τον χρόνο. Την επιστροφή του Ρούμπεν Σεμέδο που ήταν και παραμένει πολύ σημαντικός σε αυτή την αγωνιστική εκδοχή του Ολυμπιακού.

Και βέβαια αυτή την πρώτη απόπειρα «εισόδου» στην ομάδα της τρόικας Ραφίνια, Χολέμπας, Εμβιλά. Και οι τρεις έχει μεγάλη σημασία με την εμπειρία τους να εναρμονιστούν μια ώρα αρχύτερα.

Στο μεταξύ προφανώς και επιβάλλεται ένας καλός λόγος και για τον Αστέρα. Μια εβδομάδα μετά το πρώτο «χτύπημα» με τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Ράσταβατς έδειξε πως είναι από νωρίς σε καλή κατάσταση. Στάθηκε απέναντι στους πρωταθλητές.

Είχε μια πρώτη καλή ευκαιρία στο 0-0 (σπουδαία επέμβαση του Τζολάκη στην κεφαλιά του Αλί Μπαμπά στο 36΄). Είχε και διάθεση ως το τέλος να διεκδικήσει ότι του προσφέρει το ματς.

Μετά το 2-0 (και με τους Μπουχαλάκη, Καμαρά να έχουν χάσει… στροφές στη μεσαία γραμμή) οι Αρκάδες έψαξαν τρόπο να επιστρέψουν. Και ίσως αυτή ακριβώς η διάθεση να έφερε και το τρίτο γκολ στο 90΄. Δεν έψαξαν μια τιμητική ήττα. Επεδίωξαν να είναι ανταγωνιστικοί ως το φινάλε.

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ραφίνια, Χολέμπας, Μπα, Σεμέδο, Εμβιλά (46’ Φορτούνης), Καμαρά, Μπουχαλάκης (86’ Καφού), Βαλμπουενά (72’ Μπρούνο), Ρατζέλοβιτς (46΄Μασούρας), Ελ Αραμπί (67’ Χασάν).

Aστέρας: Παπαδόπουλος, Τασουλής, Πασαλίδης, Βαλιέντε, Τιλίκα (68’ Κρεσπί), Μπαράλες, Μουνάφο (83’ Ιγκλέσιας), Σουάρες (46’ λ. τρ. Καστάνο), Ριέρα (68’ Μπόρχα Φερνάντεθ), Κώτσιρας, Αλί Μπαμπά (56’ Σίτο).

Πρώτη απώλεια βαθμων για τον ΠΑΟΚ

Μετά την επική πρόκριση επί της Μπενφίκα, το rotation του Φερέιρα ήταν αναμενόμενο πλην όμως ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να φτάσει σε ένα εύκολο τρίποντο, όπως θα ήθελε, απέναντι στον εξαιρετικό Ατρόμητο του Κάναντι. Το γκολ του ποιοτικού Άντριγια Ζίβκοβιτς έδωσε προβάδισμα στον «δικέφαλο του Βορρά», αλλά οι Περιστεριώτες βρήκαν ξανά τον τρόπο να φύγουν με βαθμό από την Τούμπα και με το τελικό 1-1 υποχρέωσαν τους Θεσσαλονικείς σε απώλεια βαθμών νωρίς-νωρίς στη Super League.

Ο ΠΑΟΚ πλέον καλείται να ανασυνταχθεί άμεσα, καθώς την Τρίτη (22/09) ακολουθεί το πρώτο παιχνίδι με την Κράσνoνταρ στη Ρωσία, για τα play off του Champions League. Οι Θεσσαλονικείς, ωστόσο, θα πρέπει πλέον να «καλύψουν» τους δυο βαθμούς που άφησαν στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, αφού έμειναν στους 4 μετά από δυο αγωνιστικές και δεδομένα τέτοιες απώλειες κοστίζουν στη «μάχη» για τον τίτλο. Η ομάδα του Νταμίρ Κάναντι από την πλευρά της, μετά το κακό ξεκίνημα και την εντός έδρας ήττα από τον Βόλο έβγαλε εξαιρετική αντίδραση, παρουσίασε ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο και πήρε τον πρώτο βαθμό της σεζόν σε μια αναμέτρηση όπου θα μπορούσε στο φινάλε να διεκδικήσει ακόμα και τη νίκη, αφού κατέγραψε φάσεις και απείλησε την εστία του Ζίβκο Ζίβκοβιτς.

Έτσι έπαιξαν…

Το 3-4-2-1 για τον ΠΑΟΚ δεν άλλαξε, όμως, ο Αμπέλ Φερέιρα άλλαξε αρκετά πρόσωπα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Ζίβκοβιτς, με τους Μιχάι, Βαρέλα και Μιχαηλίδη να είναι η τριάδα της άμυνας. Ο Μπίσεσβαρ πήρε όλη τη δεξιά πλευρά, ο Γιαννούλης την αριστερή και το δίδυμο στη μεσαία γραμμή ήταν οι Σβαμπ και Εσίτ. Ο Άντριγια Ζίβκοβιτς πήρε θέση δεξιά, ο Τζόλης αριστερά και στην κορυφή της επίθεσης ο Σφιντέρσκι.

Στον αντίποδα, ο Νταμίρ Κάναντι επέλεξε το 3-4-3 για τον Ατρόμητο. Κάτω από τα δοκάρια ο Γιαννιώτης με τους Γκάλο, Γούτα, Στρούγγη στην άμυνα. Δεξιά ο Κιβρακίδης και αριστερά ο Τομάσεβιτς με τους Χαρίση και Σάλομον στη μεσαία γραμμή. Στην επίθεση συνεργάστηκαν οι Γιακουμάκης, Ραμπέγιο και Μανούσος.

Αλληλοεξουδετερώθηκαν

Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε με διάθεση να πιέσει για να βρει ένα γρήγορο γκολ που θα έκανε εύκολα τα πράγματα, όμως, ο Ατρόμητος είχε καταφέρει να κλείσει καλά όλους τους χώρους. Ο Φερέιρα ήθελε διαρκείς κινήσεις από την τριάδα της επίθεσης, κάτι που όμως δεν λειτούργησε καθώς δεν υπήρξαν ευκαιρίες και ο «δικέφαλος του Βορρά» επί της ουσίας «απονευρώθηκε» από τους φιλοξενούμενους και δεν μπόρεσε να απειλήσει.

Ο Κάναντι βλέποντας πως ο Ατρόμητος δεν απειλείται ιδιαίτερα, άρχισε να απαιτεί και περισσότερα πράγματα μεσοεπιθετικά από τους ποδοσφαιριστές του. Οι φιλοξενούμενοι είχαν σποραδικές επισκέψεις στην περιοχή του Ζίβκοβιτς, δεν απείλησαν ιδιαίτερα καθώς κι ο ΠΑΟΚ ανασταλτικά παρουσιάστηκε «στιβαρός» με το 0-0 να είναι δίκαιο με βάση την εικόνα του αγώνα στο πρώτο μισό.

Γκολάρα ο Ζίβκοβιτς, άνω-κάτω με Ενσικουλού

Με περισσότερη ένταση και τάση να κλείσει τον Ατρόμητο στην περιοχή του μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς πίεσαν από το ξεκίνημα, δημιούργησαν φάσεις και στο 57’ δικαιώθηκαν. Η ωραία πάσα του Γιαννούλη βρήκε τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς που και πάλι με εντυπωσιακό τελείωμα σκόραρε (δυο γκολ σε δυο ματς) και έβαλε τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ. Το γκολ του ΠΑΟΚ έφερε και τις παρεμβάσεις του Κάναντι στο ματς, οι οποίες κι έδωσαν βαθμό στους φιλοξενούμενους.

Η είσοδος του Ενσικουλού στο παιχνίδι αναστάτωσε την άμυνα του ΠΑΟΚ κι έδωσε πνοή στον Ατρόμητο επιθετικά. Έτσι, στο 77’ από τα δικά του πόδια έγινε το γύρισμα το οποίο πήγε να κόψει ο Μιχάι, αλλά έστειλε τη μπάλα άθελά του στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-1 στην Τούμπα. Από αυτό το σημείο κι έπειτα το παιχνίδι «άνοιξε» αρκετά, ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να βρει γκολ νίκης κι ο Φερέιρα έριξε στο ματς ό,τι είχε διαθέσιμο μεσοεπιθετικά (όπως τον νεαρό Κούτσια που έκανε και ρεκόρ), αλλά δεύτερο γκολ δεν ήρθε. Ούτε από τους γηπεδούχους, ούτε από τους φιλοξενούμενους που δεν δίστασαν να το αναζητήσουν. Έτσι, το 1-1 «σφράγισε» τις προσπάθειες των παικτών των δυο ομάδων με τον ΠΑΟΚ να πηγαίνει στο Κράσνονταρ μετά από «γκέλα»…

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Μιχάι, Βαρέλα (81' Κρέσπο), Μιχαηλίδης, Σβαμπ, Εσίτι (81' Νινούα), Γιαννούλης, Μπίσεσβαρ (86' Βρακάς), Τζόλης (72' Πέλκας), Α. Ζίβκοβιτς, Σβιντέρσκι (72' Κούτσιας).

Ατρόμητος (Νταμίρ Κάναντι): Γιαννιώτης, Γκάλο, Γούτας, Στρούγγης, Σάλομον, Χαρίσης (73' Ούμπιδες), Τομάσεβιτς (83' Νάτσος), Κιβρακίδης, Γιακουμάκης (73' Ενσικουλού), Ραμπέγιο (88' Μουνίθ), Μανούσος (46' Κωτσόπουλος)

 

  19 September, 2020 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ