Super League: Πρεμιέρα με νίκες για τους γηπεδούχους

  21 August, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Super League: Πρεμιέρα με νίκες για τους γηπεδούχους

«Με το δεξί» μπήκε ο Ολυμπιακός στο εφετινό πρωτάθλημα της Super League. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-0 τον Πανσερραϊκό στο κεκλεισμένων των θυρών (λόγω τιμωρίας από την περυσινή σεζόν) «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και πλέον στρέφουν την προσοχή τους στην αναμέτρηση της Πέμπτης (24/8, 22:00), όταν θα φιλοξενήσουν την Τσουκαρίτσκι στην πρώτη «μάχη» τους για τα πλέι οφ του Europa League.

Στο 63΄ και ενώ δέκα λεπτά νωρίτερα ο Πανσερραϊκός είχε αστοχήσει σε πέναλτι, ο Μπιέλ άνοιξε το σκορ για τους Πειραιώτες. Στο 87΄ ο Ελ Αραμπί δεν... λάθεψε από την άσπρη βούλα και διαμόρφωσε το τελικό 2-0.  

Στην επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία, η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία έμεινε με 10 παίκτες από το 4΄ (κόκκινη στον Χάγεκ).

O Ολυμπιακός απέκτησε με το... καλησπέρα την αριθμητική υπεροχή στον αγωνιστικό χώρο, όταν στο 4΄ είδε τον Χάγεκ να αποβάλλεται μετά το «γκρέμισμα» του Τσέχου στόπερ, που ήταν ο τελευταίος αμυντικός, στον Μπιέλ τη στιγμή που έβγαινε σε θέση για γκολ, είχε την κατοχή και τις φάσεις, αλλά παρουσίασε τεράστιο πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων, με τον ρυθμό να πέφτει σταδιακά και τις δύο ομάδες να παίρνουν τον δρόμο προς τα αποδυτήρια στο ισόπαλο 0-0. 

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυνατά και πέντε λεπτά μετά την αποβολή του Χάγεκ είχαν την πρώτη καλή στιγμή τους στον αγώνα, όταν στο 9΄ ο Μπιέλ μοίρασε στα δεξιά στον Καρβάλιο, ο οποίος πλάσαρε αλλά είδε την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι. Οι Μασούρας και Καμαρά συνέχισαν να πιέζουν, είχαν διαδοχικές χαμένες ευκαιρίες, αλλά είδαν την άμυνα του Πανσερραϊκού να αντέχει. Στο 33΄ οι Σερραίοι προσπάθησαν να «παγώσουν» τους Πειραιώτες, όταν ο Στάικος επιχείρησε μακρινό σουτ, αλλά ο Πασχαλάκης μπλόκαρε δίχως πρόβλημα. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να χτυπήσουν στην κόντρα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, με το πρώτο 45λεπτο να ολοκληρώνεται χωρίς γκολ για τις δύο ομάδες. 

Ο Ολυμπιακός μπήκε με τρεις αλλαγές στην επανάληψη (Σκάρπα αντί Καρβάλιο, Ελ Κααμπί αντί Μασούρα, Κίνι αντί Ραμόν) και έδειχνε αποφασισμένος να «καθαρίσει» τη νίκη, αλλά στο 53΄ ο Πανσερραϊκός έχασε τεράστια ευκαιρία να προηγηθεί. Ο διαιτητής, μετά από έλεγχο του VAR, έδωσε πέναλτι στους φιλοξενούμενους για χέρι του Καμαρά σε κεφαλιά του Γκοτζαμανίδη μετά από κόρνερ, αλλά ο Άλεξιτς που εκτέλεσε είδε την μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι... Οι Πειραιώτες, έχοντας γλιτώσει το «έμφραγμα», ήλεγξαν και πάλι τον ρυθμό και στο 63΄ άνοιξαν το σκορ, όταν ο Ροντινέι είδε τον Μπιέλ εκτός περιοχής, ο Ισπανός έκανε το κοντρόλ και εκτέλεσε με το αριστερό για το 1-0. 

Με τους γηπεδούχους να έχουν πλέον και την ψυχολογία με το μέρος τους δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στον Πανσερραϊκό και στο 87΄ «κλείδωσαν» το πρώτο τους «τρίποντο» στο εφετινό πρωτάθλημα όταν ο διαιτητής έδειξε πέναλτι μετά το μαρκάρισμα του Πεταυράκη στον Φορτούνη δεξιά της περιοχής. Ο Ελ Αραμπί ανέλαβε την εκτέλεση διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. 

Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)

Κόκκινη: Χάγεκ (Πανσερραϊκός)
Κίτρινες: Καρβάλιο, Ρέτσος, Σκάρπα 

Οι συνθέσεις:  
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντ. Μαρτίνεθ): Πασχαλάκης, Ραμόν (46' Κίνι), Ντόι, Ρέτσος, Ροντινέι, Αλεξανδρόπουλος (58' Φορτούνης), Μαντί Καμαρά (76' Ιμπόρα), Καρβάλιο (46' Ελ Καμπί), Μπιέλ, Μασούρας (46' Σκάρπα) και Ελ Αραμπί.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (Π. Γκαρσία): Τσόβαν, Γκοτζαμανίδης, Χάγιεκ, Πεταυράκης, Ντανκερλούι, Πηλέας, Θυμιάνης, Σταϊκος, Μούργος (38' Τομάς), Χατζηστραβός (60' Αυλωνίτης) και Άλεξιτς (60' Γούλερι).

Mατσάρα και θρίαμβος στο 90' για τον ΟΦΗ

Επειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με πέντε γκολ και δύο δοκάρια, ο ΟΦΗ αναδείχθηκε νικητής στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης», κερδίζοντας με 3-2 τον Άρη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League. Οι Κρητικοί προηγήθηκαν με τα γκολ των Νουά Ντίκο (10’) και Γκούντμουντουρ Θοράρινσον (38’), αλλά οι Θεσσαλονικείς έβγαλαν αντίδραση ισοφαρίζοντας με τους Λορέν Μορόν (40’) και Φαμπιάνο (68’). Εν τέλει, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Χουάν Νέιρα χάρισε τη νίκη στην ομάδα του Βάλντας Νταμπράουσκας κι άφησε με το παράπονο αυτή του Απόστολου Τερζή που είδε τον Λουίς Πάλμα σε δύο περιπτώσεις να βρίσκει τα δοκάρια του Χρήστου Μανδά.  

Το παιχνίδι ξεκίνησε με καλό ρυθμό και με εκατέρωθεν ευκαιρίες. Αρχικά η κεφαλιά του Ντίκο (10’) πέρασε πάνω από τα δοκάρια της εστίας του Λευτέρη Χουτεσιώτη κι εν συνεχεία το σουτ του Μορόν (15’) που βρήκε σε ετοιμότητα τον Μανδά. Από βολέ του τερματοφύλακα του ΟΦΗ, ήρθε το 1-0 στο 17’. Ο Ντίκο διεκδίκησε και κέρδισε την μπάλα από τον Μόουζες Οντουμπάτζο, προχώρησε και νίκησε τον Χουτεσιώτη, ανοίγοντας το σκορ.  

Οι «κίτρινοι» διαμαρτυρήθηκαν για επιθετικό φάουλ στη φάση του γκολ, όπως διαμαρτυρήθηκαν και δύο λεπτά αργότερα: ο Νταβίντ Μόμπεργκ Κάρλσον έκανε τη σέντρα, ο Πάλμα πήρε την κεφαλιά κι ο Μανδάς, με τη βοήθεια της δεξιάς δοκού απομάκρυνε, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν η μπάλα πέρασε εξ ολοκλήρου τη γραμμή. Σα να μην έφτανε αυτό για τους φιλοξενούμενους, ήρθε και δεύτερη ψυχρολουσία.  

Ο Θοράρινσον έγινε παραλήπτης της μπάλας στα αριστερά, συνέκλινε προς τον άξονα και σούταρε, με την μπάλα να κοντράρει στον Φαμπιάνο και να καταλήγει στη γωνία του Χουτεσιώτη για το 2-0 στο 38’. Οι Θεσσαλονικείς βρήκαν γρήγορα μια πρώτη απάντηση. Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος πρόλαβε αρχικά τον Μορόν, αλλά στην εξέλιξη της φάσης ο Μάρτιν Μοντόγια τροφοδότησε τον Ισπανό επιθετικό που είχε εύκολο έργο για το 2-1 στο 40’.  

Το εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το δυνατό μα άστοχο σουτ του Έρικ Λάρσον στο 43’ - είχε προηγηθεί υπέροχη πάσα του Γιον Τοράλ. Ο ρυθμός δεν έπεσε στο δεύτερο μέρος. Ο Μανδάς έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ το απευθείας φάουλ του Πάλμα στο 60’ ενώ τέσσερα λεπτά μετά, από φάουλ του άσου από την Ονδούρα, ο Φαμπιάνο με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο βοηθός Παντελής Σπυρόπουλος υπέδειξε οφσάιντ, αλλά όταν μπήκαν οι γραμμές, ο VARίστας Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος έκρινε πως όλα ήταν νόμιμα: 2-2 στο 68’.  

Οι δυο ομάδες συνέχισαν στην αναζήτηση του νικητήριου τέρματος. Στο 73’ η βολίδα του Μάρκο Μπάκιτς πέρασε ξυστά από το δεξί δοκάρι της εστίας του Χουτεσιώτη ενώ στο 80’ ο ωραίος συνδυασμός των φιλοξενούμενων έβγαλε σε επίκαιρη θέση τον Βλάντιμιρ Νταρίντα που, όμως, πλάσαρε πολύ άστοχα. Στο 86’ ο Πάλμα αιφνιδίασε τον Μανδά με μακρινή εκτέλεση φάουλ, αλλά η μπάλα αποκρούστηκε από τη δεξιά ρίζα της δοκού του τερματοφύλακα του ΟΦΗ.  

Εν τέλει, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, οι Κρητικοί βρήκαν χώρο, ο Σαντιάγκο Μοσκέρα τροφοδότησε τον Λερόι Αμπάντα κι αυτός βρήκε τον Νέιρα που με πλασέ εν κινήσει νίκησε τον Χουτεσιώτη για το 3-2. Ο Οντουμπάτζο έσωσε πάνω στη γραμμή την ομάδα του από τέτατρο γκολ σε σουτ του Μοσκέρα ενώ το βολ πλανέ του Φαμπιάνο πέρασε πάνω από τα δοκάρια του. 

Το παιχνίδι-διαφήμιση του ποδοσφαίρου ολοκληρώθηκε με το χαμένο τετ-α-τετ του Λουίζ Φελίπε στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων. Το τελευταίο σφύριγμα του Ευάγγελου Μανούχου βρήκε τους παίκτες του ΟΦΗ να πανηγυρίζουν έξαλλα κι αυτούς του Άρη να μένουν πεσμένοι στο έδαφος γνωρίζοντας δεύτερη ήττα-μαχαιριά μετά από αυτή στο Βουκουρέστι από τη Ντιναμό Κιέβου που στοίχισε τον αποκλεισμό από το UEFA Europa Conference League.  

 

Διαιτητής: Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας)   

Κίτρινες: Καρώ, Γκαγέγκος, Λάρσον, Πασαλίδης - Φερράρι, Φαμπιάνο, Νταρίντα  

 

Οι συνθέσεις:   

ΟΦΗ (Βάλντας Νταμπράουσκας): Μανδάς, Λάρσον, Θοράρινσον (83’ Αμπάντα), Βούρος, Καρώ (76’ Πασαλίδης), Λαμπρόπουλος, Μεγιάδο, Γκαγέγκος, Μπάκιτς (83’ Νέιρα), Τοράλ (61’ Μόσκερα), Ντικό (76’ Φελίπε).  

ΆΡΗΣ (Απόστολος Τερζής): Χουτεσιώτης, Φερράρι, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μοντόγια, Εμβοντό (46’ Ντουκουρέ), Ρουπ (80’ Τζούρασεκ), Νταρίντα (90’+3’ Χριστοδουλόπουλος), Πάλμα, Κάρλσον (80’ Ζαμόρα), Μορόν.  

Εύκολο απόγευμα για τον ΠΑΟΚ

Συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε την περασμένη Πέμπτη, όταν και χάρισε στον ΠΑΟΚ την πρόκριση επί της Χάιντουκ, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς με δύο ακόμη γκολ οδήγησε την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου στο 3-0 επί του Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα, σε ματς για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League.  

Η εξέλιξη, πάντως, θα μπορούσε να είναι αρκετά διαφορετική, αν το πέναλτι του Χουάν Μιριτέλο (41’) δε σταματούσε στο δοκάρι της εστίας του Ντόμινικ Κοτάρσκι, με το σκορ στο 1-0. Ο Τόμας Μουργκ, με το πρώτο του γκολ από τις 5//4/2022, είχε ανοίξει το σκορ στο 22’, για να ακολουθήσει το σόου του Ζίβκοβιτς (54’, 59’). Λίγα πράγματα, πάντως, από την ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς.  

Στο πρώτα λεπτά οι «ασπρόμαυροι» μπήκαν φουριόζοι στο ματς, θέλοντας να πιέσουν. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να απειλήσουν ιδιαίτερα την εστία του Νίκου Παπαδόπουλου. Αντίθετα, μετά το πρώτο τέταρτο, οι Αρκάδες ισορρόπησαν και μάλιστα πλησίασαν στο γκολ στο 18’, με τον Ρετζίς Κρέσπι να αναγκάζει σε δύσκολη επέμβαση τον Κοτάρσκι.  

Οι γηπεδούχοι, όμως, βρήκαν πρώτοι γκολ χάρη στην πίεση. Ο Τάισον έκλεψε την μπάλα, τροφοδότησε τον Στέφαν Σβαμπ κι αυτός τον συμπατριώτη του Μουργκ που πλάσαρε εύστοχα με το αριστερό για το 1-0. Το παιχνίδι... έσβησε, για να φτάσουμε στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου όπου και... πήρε φωτιά. Στο 40’, ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ έκανε κακό υπολογισμό, ο Μιριτέλο τον πρόλαβε και κέρδισε πέναλτι. Ο παθών ανέλαβε την εκτέλεσή του, αλλά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι της εστίας του Κοτάρσκι.  

Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, ο Βασίλης Φωτιάς υπέδειξε πέναλτι σε ανατροπή του Τάισον από τον Πέπε Καστάνιο. Ωστόσο, έπειτα από παρέμβαση του VARίστα Κωνσταντίνου Περράκη, ο διαιτητής από την Πέλλα άλλαξε την απόφασή του, δίνοντας μάλιστα κίτρινη κάρτα στον Βραζιλιάνο εξτρέμ για θέατρο.  

Ο ΠΑΟΚ, όμως, μπήκε αποφασισμένος στο δεύτερο μέρος και με τον Ζίβκοβιτς σε τρομερά κέφια «καθάρισε» το ματς μέσα σε έξι λεπτά. Αρχικά στο 54’, σε αντεπίθεση, ο Τάισον βρήκε με τύχη τον Σβαμπ, αυτός γύρισε στον Σέρβο που αφύλακτος στο δεύτερο δοκάρι δεν είχε πρόβλημα για το 2-0. Μπράντον Τόμας (56’) και Γιάννης Μιχαηλίδης (57’) αστόχησαν, αλλά ο Ζίβκοβιτς δε λάθεψε. Είχε προηγηθεί η εξαιρετική απόκρουση του Νίκου Παπαδόπουλου στο σουτ του Τάισον, με τον Μουντιαλικό Σέρβο εξτρέμ να πετυχαίνει το τέταρτο γκολ του μέσα σε τέσσερις ημέρες.  

Το κακό για τον Λουτσέσκου είναι πως αποχώρησε με ενοχλήσεις από το ματς ο Εκόνγκ, με το ιατρικό επιτελείο να πέφτει επάνω στον Ολλανδό κεντρικό αμυντικό ώστε να είναι έτοιμος για το πρώτο ματς με τη Χαρτς, για τα Play Off του UEFA Europa Conference League. Ανησυχία προέκυψε και με τον Αλί Σαμάτα, καθώς ο Τανζανός επιθετικός έγινε αλλαγή στην αλλαγή.  

Το 3-0 έμεινε μέχρι τέλους, με τον Κοτάρσκι να σταματάει τις προσπάθειες των Ρέγκις (79’) και Βασίλη Μάντζη (83’) ενώ κι η ατομική προσπάθεια του Γιάννη Κωνσταντέλια στο 87’ δεν είχε την επιθυμητή κατάληξη, αφού το σουτ ήταν αδύναμο κι ο Φώτης Σγουρής - που πήρε τη θέση του, επίσης, τραυματία Παπαδόπουλου - μπλόκαρε την μπάλα.  

 

Διαιτητής: Βασίλειος Φωτιάς (Πέλλας)  

Κίτρινες: Τάισον, Ράφα Σοάρες - Μουνάφο.  

 

Οι συνθέσεις:  

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Βιεϊρίνια, Εκόνγκ (64’ Νάσμπεργκ), Μιχαηλίδης, Ράφα Σοάρες, Οζντόεφ, Σβαμπ (85’ Γιαξής), Μουργκ, Α. Ζίβκοβιτς (74’ Κωνσταντέλιας), Τάισον, Τόμας (74’ Σαμάτα/85’ Τζίμας). 

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μίλαν Ράσταβατς): Παπαδόπουλος (62’ Σγούρος), Καστάνιο, Τζουκάνοβιτς, Καρμόνα (82’Γκαρσία), Άλβαρες, Μουνάφο, Αλάγκμπε, Ρεγκίς, Σίτο (75’ Μπαρτόλο), Καλτσάς (82’ Λάσκαρης), Μιριτέλο (75’ Μάντζης).  

*Την κίτρινη κάρτα του Βασίλη Φωτιά αντίκρισε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, στο πέναλτι που δόθηκε κι εν τέλει ανακλήθηκε από τον διαιτητή από την Πέλλα.  

Mε πρωταγωνιστή τον Κόντε ο ΠΑΣ

Σε ένα παιχνίδι που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου (19/8) και ολοκληρώθηκε σχεδόν 24 ώρες αργότερα, ο ΠΑΣ Γιάννινα επιβλήθηκε με 3-0 της νεοφώτιστης Κηφισιάς στους «Ζωσιμάδες», μπαίνοντας με το δεξί στη φετινή Super League.  

Απόλυτος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Θανάση Στάικου ήταν ο Πέδρο Κόντε που πέτυχε και τα δυο γκολ, το πρώτο με πέναλτι... χθες (31’) και το δεύτερο με φάουλ... σήμερα (53’). Μία δικαίωση για τον Ισπανό επιθετικό, ο οποίος την τελευταία διετία ταλαιπωρήθηκε από δυο πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Το... κερασάκι στην τούρτα για τον «Αγιαξ της Ηπείρου» έβαλε στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων ο Χουάν Γκάρο.  

Στο δεύτερο ημίχρονο, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (20/8), η Κηφισιά μπήκε με δυο αλλαγές και περίσσιο θάρρος. Μάλιστα, στο 47’ ο Γιάννης Μασούρας βρήκε δίχτυα μετά από προσπάθεια του Αντρέα Τετέϊ, αλλά έπειτα από παρέμβαση του VARίστα Αλέξανδρου Τσακαλίδη, το γκολ ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ του Εμάνουελ Σάκιτς πάνω στον Παναγιώτη Τζίμα στο ξεκίνημα της φάσης.  

Κι αφού δεν ήρθε η ισοφάριση, ήρθε το δεύτερο γκολ από τον ΠΑΣ. Ο Κόντε εκτέλεσε με εξαιρετικό τρόπο φάουλ εκτός περιοχής, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ογκμουντουρ Κρίστινσον κι «έγραψε» το 2-0 στο 53’.  Οι φιλοξενούμενοι δεν το παράτησαν, με τον Μπόρις Κλέιμαν να προλαβαίνει την ύστατη στιγμή τον Τετέι στο 59’. Ένα σουτ του Ματέος Σάντος Μπαρμπόσα (69’) και μια κεφαλιά του Ογκνιέν Οζέγκοβιτς (71’) ήταν οι επόμενες απειλές για την Κηφισιά. 

Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα στο 82ο λεπτό, με τον Ζήση Καραχάλιο να αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Αντί, όμως, να καταφέρει να μειώσει, δέχθηκε και τρίτο γκολ. Από σέντρα του Γιώργου Παμλίδη, με κεφαλιά ο Γκάρο σημείωσε το παρθενικό του τέρμα στο ελληνικό πρωτάθλημα για το τελικό 3-0.  

 

Διαιτητής: Αθανάσιος Τζήλος (Λάρισας)   

Κίτρινες: Καραχάλιος, Τσαούσης - Σάκιτς, Ιπαλίμπο, Μασούρας, Οζέγκοβιτς 

Κόκκινες: Καραχάλιος (82’) 

Οι συνθέσεις:   

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Θανάσης Στάικος): Κλέιμαν, Σόρια, Κιάκος (43’ Τσαούσης), Εραμούσπε, Παντελάκης, Τζίνο, Καραχάλιος, Ριένστρα (74’ Λιάσος), Τζίμας (83’ Γκάρο), Παμλίδης, Κόντε (84’ Ροσέρο).   

ΚΗΦΙΣΙΑ (Γιάννης Αναστασίου): Κρίστινσον, Σάκιτς, Λούμορ (88’ Ιπαλίμπο), Βαφέας, Τσάπαν, Ιπαλίμπο (46’ Μπαρμπόσα), Αντούνες (83’ Πρίτσας/90’+9’), Αντερέγκεν (46’ Νίνης), Οζέγκοβιτς, Μασούρας, Τετέι.   

 

  21 August, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα