Super League:  Nίκες για τους μεγάλους των Αθηνών

  07 January, 2021 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Super League:  Nίκες για τους μεγάλους των Αθηνών

Ένα «ξέσπασμα» του Ολυμπιακού στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου (35’-45’), όπου κατέγραψε έξι τελικές και δύο γκολ με τους Σεμέδο (35’), Καμαρά (40’) κι άλλο ένα στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα, όπου βρήκε άλλα δύο τέρματα με τους Φορτούνη (81’), Μπρούμα (86’), μετέτρεψαν σε... περίπατο το πέρασμα του Ολυμπιακού απ’ την Τρίπολη, με το τελικό εμφατικό 4-0 επί του Αστέρα, να δίνει μία πανεύκολη νίκη στους περσινούς νταμπλούχους, που αύξησαν τη διαφορά τους στο +9 απ’ τον δεύτερο Άρη.

Ο ελλιπής Αστέρας (τιμωρημένοι οι Μουνάφο, Ιγκλέσιας, τραυματίας ο Μπαράλες) μπήκε στο γήπεδο με διάθεση να αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό και στο 14’ ο Κρέσπι, αφού πέρασε τον Σεμέδο γύρισε επικίνδυνα προς τη μικρή περιοχή, με την άμυνα των «ερυθρολεύκων» να διώχνει την τελευταία στιγμή.

Ο Ολυμπιακός άρχισε να ανεβάζει στροφές μετά το 30’, με το «τρικ» του Μάρτινς που μετέφερε πιο κοντά τον Μασούρα στον Ελ Αραμπί, να αποδίδει καρπούς, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν πολύ πιο λειτουργικοί στην κυκλοφορία της μπάλας.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο του ημιχρόνου δε, ήρθε η... καταιγίδα. Με δημιουργό τον εξαιρετικό Ματιέ Βαλμπουενά που «σέρβιρε» δύο φορές ιδανικά τη μπάλα από το κόρνερ κι εκτελεστές τους Σεμέδο (35’) και Καμαρά (40’ με απίθανο σουτ στην κίνηση), ο Ολυμπιακός πήρε «κεφάλι» δύο τερμάτων και ουσιαστικά... καθάρισε από το πρώτο μέρος τη νίκη.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι αλλαγές του Ράσταβατς έκαναν λίγο πιο λειτουργικό τον Αστέρα, που είχε τις δικές τους καλές στιγμές στο ματς με τους Τασουλή (58’) και Φερνάντεθ (76’ σουτ λίγο άουτ), όμως η είσοδος του Φορτούνη στον αγώνα, «τελειώσει» μία και καλή την υπόθεση-νίκη για τον Ολυμπιακό.

Στο 81’ ο Έλληνας μεσοεπιθετικός σημείωσε ένα υπέροχο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ από τα 30 μέτρα, ενώ στο 86’ ο Μπρούμα (από ωραίο συνδυασμό των Φορτούνη-Σουντανί-Καμαρά), έβαλε την τελευταία... πινελιά στη νίκη του Ολυμπιακού, που ξέφυγε κι άλλο απ’ τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου.
 
Διαιτητής: Ευστάθιος Γκορτσίλας (Μακεδονίας)
Κίτρινες: Βαλιέντε, Παπαδόπουλος - Σεμέδο, Μπα

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μ. Ράσταβατς): 
Παπαδόπουλος (28’ λ.τρ. Τσιφτσής), Κώτσιρας, Σουάρες, Καστάνιο, Τασουλής, Βαλιέντε (70’ Καπίγια), Μπελόκ, Τιλίκα, Λουίς Φερνάντεθ (77’ Τζίμας), Σίτο (46’ Αλί Μπαμπά), Κρέσπι (46’ Ριέρα).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Π. Μάρτινς): Σα, Ραφίνια, Σεμέδο (59’ Σισέ), Μπα, Χολέμπας (85’ Ρέαμπτσιουκ), Εμβιλά, Καμαρά, Βαλμπουενά (59’ Φορτούνης), Μπρούμα, Μασούρας (76’ Ραντζέλοβιτς), Ελ Αραμπί (85’ Σουντανί).

Νίκησε, δεν έπεισε η ΑΕΚ

Την πρώτη της νίκη μετά από τρία διαδοχικά ανεπιτυχή αποτελέσματα στη Super League, πέτυχε η ΑΕΚ. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ επικράτησε 1-0 του Παναιτωλικού στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής με γκολ που σημείωσε ο Κώστας Γαλανόπουλος στο 41΄. 

Παρά τις δραστικές αλλαγές που επιχείρησε ο Χιμένεθ, μήπως και προκαλέσει «ηλεκτροσόκ» στην ομάδα, η εμφάνιση της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο ήταν τραγική. Μπορεί να έμειναν στον πάγκο παίκτες όπως οι Λιβάγια, Σιμόες, Ανσαριφάρντ και εκτός αποστολής ο Έλντερ Λόπες, όμως οι γηπεδούχοι αγωνίστηκαν για 45 λεπτά χωρίς «κέφι», χωρίς ταχύτητα, χωρίς έμπνευση. Η εικόνα τους μετριάζεται κάπως από το προβάδισμα που πήραν στο 41΄ όταν ο Μπακάκης έβγαλε μια «τυφλή» διαγώνια μπαλιά, ο Μάνταλος «μάζεψε» τη μπάλα στο πίσω δοκάρι και την έστρωσε στον Γαλανόπουλο οποίος άνοιξε το σκορ. Αν δεν υπήρχε κι αυτό το γκολ, απόρροια αδράνειας της αντίπαλης άμυνας και όχι δημιουργικού οίστρου, θα μιλούσαμε για το χειρότερο ημίχρονο της ΑΕΚ εδώ και πολλά χρόνια...

Στο δεύτερο 45λεπτο η ΑΕΚ βελτιώθηκε, χωρίς να φτάσει σε επίπεδο άνω του μετρίου. Έχασε πάντως δύο κλασικές ευκαιρίες να «τελειώσει» το ματς με τους Λιβάγια (51΄-στην πρώτη επαφή του με τη μπάλα), Ολιβέιρα (62΄) καθώς οι δύο πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες της εξακολουθούν να παρουσιάζονται «νωχελικοί» στο γήπεδο. Η ομάδα του Χιμένεθ κράτησε τους τρεις βαθμούς της νίκης κυρίως επειδή δεν απειλήθηκε ούτε στο ελάχιστο από τον Παναιτωλικό, που ενδεχομένως φοβήθηκε υπερβολικά και δεν ρίσκαρε το παραμικρό. Με εξαίρεση ένα πλασέ του Ντάλσιο στο 53΄ από λάθος της άμυνας, οι Αγρινιώτες ήταν παντελώς ακίνδυνοι. 

Διαιτητής: Μανούχος (Αργολίδας)
Κίτρινες: Σάκχοφ, Ινσούα - Λιάβας, Μαλλής, Μεντίνα

Οι συνθέσεις:
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Αθανασιάδης, Μπακάκης (67΄ Σβάρνας), Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου, Μιτάι (79΄ Ινσούα), Σάκχοφ, Γαλανόπουλος, Μάνταλος (79΄ Μαχαίρας), Γκαρσία (57΄ Λιβάγια), Τάνκοβιτς (67΄ Σιμόες), Ολιβέιρα.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Τραϊανός Δέλλας): Κνετ, Τζανακάκης (69΄ Αριγίμπι), Μαλλής, Κωνσταντόπουλος, Περέιρα (63΄ Μάζουρεκ), Λιάβας, Ταχάρ (76΄ Γιάκολις), Τσιγγάρας, Μανθάτης (69΄ Μανθάτης), Ντάλσιο, Βέργος (63΄ Αζάντι).

Δύσκολο πέρασμα απο τη Ριζούπολη για τον ΠΑΟ

Με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον εορτάζοντα Φώτη Ιωαννίδη ο ελλιπέστατος Παναθηναϊκός νίκησε πολύ δύσκολα με 1-0 τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη για τη 15η αγωνιστική, σε ένα άκρως... επεισοδιακό ματς -με μπόλικη «γκρίνια» από την πλευρά των γηπεδούχων, ελέω των αποφάσεων του VAR- και πήρε μεγάλη βαθμολογική ανάσα στην προσπάθειά του να πλησιάσει την πρώτη τετράδα των ευρωπαϊκών «εισιτηρίων».

Αν και παρατάχθηκε με «πειραματικό» σχήμα στην επίθεση (ο Αθανασακόπουλος πρώτη φορά φέτος βασικός και «δεκάρι», ο φορ Φώτης Ιωαννίδης σε θέση αριστερού εξτρέμ), ο Παναθηναϊκός μπήκε λίγο πιο επιθετικά στο ματς και μόλις στο 3’ έφτασε κοντά στο γκολ, όταν από γύρισμα του Χουάνκαρ, ο Μακέντα κατέβασε τη μπάλα και σούταρε, αλλά η προσπάθειά του αποκρούστηκε απ’ την άμυνα του Απόλλωνα.

Στο 16’ ο Μπαξεβανίδης έπαιξε το ένα-δύο με τον Τσιλούλη, «πάτησε» περιοχή, αλλά αντί να τελειώσει μόνος του τη φάση, προσπάθησε να γυρίσει τη μπάλα προς τον Φερνάντεθ, με τον Σένκεφελντ να απομακρύνει την τελευταία στιγμή.

Στο 20ό λεπτό, ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα στο σκορ, όταν οι Χατζηγιοβάνης και Χουάνκαρ συνδυάστηκαν ωραία από δεξιά, ο Ισπανός γύρισε τη μπάλα προς τη μικρή περιοχή, με τον Βέρχουλστ να τη χάνει μέσα από τα χέρια του και τον Φώτη Ιωαννίδη να τη σπρώχνει στα δίκτυα για το «πράσινο» 1-0.
Στο 26’ οι γηπεδούχοι έφτασαν ξανά κοντά στο γκολ με τον Τσιλούλη να νικάει στον αέρα τον Ζαγαρίτη, να κατεβάζει τη μπάλα, αλλά να μην μπορεί να νικήσει στο τετ-α-τετ τον Διούδη. Στο 34’ μετά από γύρισμα του Μπρούσιτς ο Διούδης έκανε κακό υπολογισμό στην έξοδό του και «τράκαρε» με τον Νίκο Ιωαννίδη, ο οποίος τραυματίστηκε. Ο Κουτσιαύτης έδειξε πέναλτι, όμως μετά από υπόδειξη του VAR Κωνσταντίνου Κοτσάνη, πήρε πίσω την αρχική απόφαση, δείχνοντας χαρακτηριστικά ότι ο επιθετικός του Απόλλωνα βρήκε τη μπάλα πρώτα με το χέρι, πριν πέσει πάνω του ο πορτιέρε του Παναθηναϊκού.

Στο 43’ από λάθος του Χατζηγιοβάνη και ασθενέστατο διώξιμο της μπάλας από τον Πούγγουρα, ο Φερνάντεθ βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στη μικρή περιοχή και πλάσαρε από πλάγια θέση, αλλά ο Διούδης απομάκρυνε με τα πόδια σε κόρνερ.

Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Παναθηναϊκός έχασε τεράστια ευκαιρία για να αποκτήσει προβάδισμα δύο τερμάτων, όταν ο Αθανασακόπουλος έκλεψε τη μπάλα, έκανε κούρσα 40 μέτρων και γύρισε τη μπάλα προς τον Χατζηγιοβάνη, ο οποίος αντί να πασάρει σε κάποιον αμαρκάριστο συμπαίκτη του, έκανε μία ντρίμπλα παραπάνω και τον έκοψαν οι αμυντικοί του Απόλλωνα.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε αντίστοιχα... επεισοδιακά. Στο 48’ ο Τσιλούλης έκανε ατομική προσπάθεια, συγκρούστηκε με τον Ζαγαρίτη κι ο Κουτσιαύτης έδειξε αρχικά πέναλτι. Μετά από πεντάλεπτη αναμονή κι ελέγχου της φάσης από το VAR (κι ενώ ο Μπεντινέλι είχε στήσει τη μπάλα  στην άσπρη βούλα), ο Κουτσιαύτης πήρε πίσω το πέναλτι, έδειξε φάουλ έξω απ’ την περιοχή και δεύτερη κίτρινη στον Ζαγαρίτη που αποβλήθηκε.

Από εκεί και πέρα το ματς έγινε... ροκ. Ο Παναθηναϊκός άρχισε να αμύνεται μαζικά πίσω απ’ τη μπάλα (με δεξιό μπακ για ένα εικοσάλεπτο τον Χατζηγιοβάνη) κι ο Απόλλων συνέχισε να πιέζει, χωρίς όμως να βρίσκει διαδρόμους προς την εστία του Διούδη.

Στο 73’ ο Φώτης Ιωαννίδης έκανε καταπληκτική ατομική ενέργεια, «άδειασε» δύο παίκτες και σούταρε δυνατά με τον Βέρχουλστ να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Ένα λεπτό αργότερα ο Διούδης έδειξε τα αντανακλαστικά του στο σουτ του Μουνιέ, ενώ στο 77’ καταγράφηκε η τρίτη φάση που άναψε... φωτιές στο ματς: 

Σε σέντρα του Μουνιέ, ο Μπεντινέλι κατέβασε τη μπάλα και νίκησε τον Διούδη. Το γκολ ωστόσο, δεν μέτρησε ξανά με υπόδειξη του VAR, που έδειξε (έπειτα από πεντάλεπτο έλεγχο) πως ο μέσος του Απόλλωνα ήταν οριακά οφσάιντ.

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Διούδης απέκρουσε εξαιρετικά την κεφαλιά του Ντάουντα, ενώ στο 90’+5’ ο Αϊτόρ έφυγε στην αντεπίθεση, γύρισε προς τον Χουάνκαρ που πλάσαρε ελάχιστα άουτ από πλάγια θέση.

Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης (Άρτας)
Κίτρινες: Τσιλούλης, Σλίβκα, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας - Ζαγαρίτης, Αλεξανδρόπουλος, Πούγγουρας, Καρλίτος
Αποβολές: 51’ Ζαγαρίτης (2η κίτρινη)

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Γ. Παράσχος): Βέρχουλστ, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Ντομίνγκες, Μπρούτσιτς (70’ Χουχούμης), Κολ, Σλίβκα, Τσιλούλης, Μπεντινέλι, Φερνάντεθ (70’ Μουνιέ), Ν. Ιωαννίδης (34’ λ.τρ. Ντάουντα).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λ. Μπόλονι): Διούδης, Χουάνκαρ, Πούγγουρας, Σένκεφελντ, Ζαγαρίτης, Βέλεθ, Αλεξανδρόπουλος, Χατζηγιοβάνης (74’ Μολό), Αθανασακόπουλος (82’ Αϊτόρ), Φ. Ιωαννίδης (85’ Μαυρομμάτης), Μακέντα (82’ Καρλίτος).

 

  07 January, 2021 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ