Συνέντευξη του Τυμπακιανού Σκηνοθέτη Μενέλαου Τζαβέλλα στο music-space

Θανάσης Ξάνθος   06 August, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Συνέντευξη του Τυμπακιανού Σκηνοθέτη Μενέλαου Τζαβέλλα στο music-space

Είναι από τις περιπτώσεις ανθρώπων, που με γνώμονα το ταλέντο τους και την αγάπη τους για την τέχνη, δημιουργούν και συναρπάζουν.

Ο λόγος για τον αεικίνητο και σπουδαίο σκηνοθέτη Μενέλαο Τζαβέλλα. Λίγο μετά την επιστροφή του από την θεαματική περιοδεία του »Ερωτόκριτου» στην Κρήτη, τον συνάντησα και μοιράστηκε μαζί μου όμορφες σκέψεις.

Εφοδιασμένος με αγάπη και χαμόγελο, μιλάει για το έργο που αγάπησαν κοινό και κριτικοί και μας εκμυστηρεύεται γιατί σημειώθηκε αυτή η τεράστια επιτυχία.

Ο Μενέλαος Τζαβέλας έχει σπουδάσει σκηνοθεσία Τηλεόρασης και Κινηματογράφου, ζωγραφική, Αγιογραφία και Ιστορία Τέχνης. Από τα 20 του χρόνια ασχολείται ενεργά με τα media και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, καθώς και με το Αμερικάνικο δίκτυο NBC, το Αγγλικό TPS . Υπήρξε συνεργάτης των Α. Παπαχελά, Ρ. Κορομηλά, Ν. Χατζηνικολάου, Τ. Κουίκ, Ε. Μενεγάκη, Ε. Μελέτη, Κούλογλου, Μ. Τριανταφυλόπουλο, κλπ .
Το 2006 κατέλαβε την 7η θέση από 190 χώρες στο Art Festival με την ταινία”3 όνειρα”. Είναι ενεργό μέλος της Unesco και διευθυντής θεάτρου και Πολιτισμού του Ομίλου Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων.

Στο θέατρο έχει Σκηνοθετήσει:
“Ασκητική”- Ν. Καζαντζάκη -Μέγαρο Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά -2013
“Αναφορά στο Γκρέκο”-Ν. Καζαντζάκη, – Μέγαρο Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά -2013 «Γκρέκα Μάνα» -Vault – Θέατρο-2014
«Ο Μπακαλόγατος» – Σκηνοθετική επιμέλεια Από την Θεατρική Ομάδα Τυμπακίου-2015 »ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» Β.ΚΟΡΝΑΡΟΥ -Θέατρο Φουρνος-2015
“ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ” Β.ΚΟΡΝΑΡΟΥ- 2 ΧΡΟΝΙΑ- -STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ

Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση »Ερωτόκριτος», ταξίδεψε στην Κρήτη και ενθουσίασε κοινό και κριτικούς. Πως ερμηνεύεις εσύ ο ίδιος αυτή την επιτυχία του έργου;

Φέτος,  ο Eρωτόκριτος επέστεψε στην πατρίδα του και πατρίδα μου, την Κρήτη.  Η αγάπη του κόσμου για το μοναδικό κείμενο του Κορνάρου έκανε τον Ερωτόκριτο να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία. Η προσέγγιση που έκανα και το γεγονός ότι επικεντρώθηκα στον έρωτα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας  ήταν επίσης άλλος ένας σημαντικός λόγος αυτής της επιτυχίας. Το έργο ανέβηκε με το κείμενο ως έχει και αυτό ήταν που έκανε την διαφορά. 

 

Τι σημαίνει για εσένα αυτό το έργο και ποιο το έναυσμα που σε ώθησε να το ανεβάσεις πριν 2 χρόνια;

Η αγάπη για τον τόπο μου,  την Κρήτη με έκανε να ανεβάσω το έργο αυτό.  Η Κρήτη είναι η πατρίδα μου. Είναι η ανάσα μου και η ζωή μου. Ανατρέχω καθημερινά στις όμορφες αναμνήσεις της πατρίδας μου. Η καταγωγή μου είναι από το όμορφο Τυμπάκι. Η αγάπη, οι μυρωδιές, οι αναμνήσεις της πρώτης μου νιότης είναι τα στοιχεία που κουβαλάω πάντα μέσα μου και με κάνουν να θέλω πιο πολύ από ποτέ κάποια στιγμή να επιστρέψω πάλι κοντά της.

 

Το έργο ανέβηκε στο πρωτότυπο κείμενο του, με την ιδιότυπη γλώσσα του Κορνάρου. Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετώπισες;

Δεν θα έλεγα ότι αντιμετώπισα κάποια δυσκολία. Η κρητική διάλεκτος δεν τους «ξένισε» καθόλου, αφού πέρασε με μεγάλη ευκολία ο λόγος του Κορνάρου στον κόσμο, και η αποδοχή ήταν μεγάλη, πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα! 

Πόσο επίκαιρος είναι ο ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος μέσα από αυτό το έργο, σε σχέση με το σήμερα;

Ο »Ερωτόκριτος» γράφτηκε το 17ο αιώνα… τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά συνάμα, αφού ο λόγος του Κορνάρου συνεχίζει να είναι πολύ επίκαιρος ακόμα και σήμερα. Δεν έχουν αλλάξει πολύ οι εποχές που αγωνιζόμαστε για την αγάπη, την φιλία, τη σχέση των ανθρώπων σε μια κοινωνία που, λόγω των συνθηκών, αρχίζει να ξεχνά, αρχίζει να χάνει τη μνήμη της. Ακόμα και σήμερα ακούμε, διαβάζουμε και βλέπουμε δίπλα μας ανθρώπους που ψάχνουν την ελπίδα στον έρωτα, στη φιλία και στην αγάπη.

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει κάθε φορά να σκηνοθετήσεις ένα έργο και τι έργα προτιμάς περισσότερο;

Τα κείμενα που μου αρέσει να σκηνοθετώ είναι καθαρά τα κλασσικά κείμενα από Έλληνες συγγραφείς. Διαθέτουμε τόσο πλούτο στην χώρα μας, που πρέπει να τον δώσουμε απλόχερα  στον κόσμο για να να μην περάσει στην ληθη.

 

Διαβάζοντας το βιογραφικό σου, βλέπω ότι είσαι άνθρωπος δημιουργικός και πολυπράγμων. Τι είναι αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς περισσότερο με την σκηνοθεσία;

Η αγάπη μου για το θέατρο με ώθησε να ασχοληθώ με την σκηνοθεσία.  Ξέρεις, κάποιες φορές μέσα από μια παράσταση κι εγώ γίνομαι ένα με τους ήρωες,  ένα με τα πάθη, τα λάθη, τους έρωτες τους. Η μαγεία του θεάτρου λοιπόν, κατά κύριο λόγο, με έφερε σε επαφή και με την σκηνοθεσία. 

Αν σου έλεγαν να σκηνοθετήσεις κάτι στην τηλεόραση, τι θα ήθελες να είναι αυτό;

Τηλεόραση έκανα αρκετά, για  15 χρόνια και  μάλιστα έζησα μια άλλη εποχή της τηλεόρασης,  με σωστούς συνεργάτες, κάνοντας σπουδαία πράγματα.  Τώρα οχι δεν θέλω να έχω καμία σχέση με την τηλεόραση, που το μόνο που κάνει, είναι να πουλάει ρόδια και πετσέτες και να κυβερνάτε από άσχετο κόσμο. Η τηλεόραση που βίωσα εγώ ήταν γεμάτη όραμα και αγάπη!

 

Υπάρχει κάποια συνεργασία σου, που να ξεχωρίζεις περισσότερο για κάποιο λόγο; Κι αν ναι, γιατί;

Η συνεργασία μου με την Νέλλη Γκίνη, αυτή την μεγάλη κυρία του θεάτρου, αγαπημένη συνεργάτης,  φίλη, δασκάλα, ένας δικός  μου άνθρωπος που μου  έδωσε πολλά. Με τον φίλο μου και ‘Ερωτόκριτο’ μου,  τον Στάθη Γκαστη που έχουμε περάσει πολλά μαζί,  όμορφες θεατρικές  στιγμες με αγάπη για το θέατρο. Ξεχωρίζω και πολλές άλλες συνεργασίες, απλά αναφέρομαι σε αυτές τις δύο, γιατί είναι πιο δυνατές για εμένα! 

Τι είναι αυτό που αγαπά να κάνει ο Μενέλαος στον ελεύθερο χρόνο του και  δεν θα ήθελε να αλλάξει με τίποτα;

Δεν έχω και πολύ ελεύθερο χρόνο. Όποτε είναι εύκολο όμως, θέλω να περνάω χρόνο με την οικογένεια και τους δικούς μου ανθρώπους! 

Κλείνοντας κι αφού σ’ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πεις τι περιμένουμε από εσένα στο εγγύς μέλλον;

Πέρα από τον Ερωτόκριτο που θα συνεχιστεί για 4η χρονιά,  προετοιμάζομαι και για την νέα μου παράσταση που είναι πολύ δύσκολη σαν παραγωγή.  

Πηγή: music-space.gr

 

Θανάσης Ξάνθος   06 August, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα