Συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν οι ελαιοπαραγωγοί των Αστερουσίων

newshub.gr  10 September, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν οι ελαιοπαραγωγοί των Αστερουσίων

Για δεύτερη συνεχή χρονιά βρέθηκαν στην κορυφή του διαγωνισμού "Κότινος" που διοργανώνει ο ΣΕΒΙΤΕΛ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η κορυφή ανήκει στην Οργάνωση Παραγωγών του αγροτικού Συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων και στον τυποποιητή ελαιολάδου και συνεταιριστή κ. Παντελή Φανουργάκη, καθώς η σύμπραξη των δυνάμεων τους, το μεράκι και η τεχνογνωσία τους, τους οδήγησε σε ένα ακόμη  χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό «ΚΟΤΙΝΟΣ 2020» που διοργανώνει σε ετήσια βάση ο ΣΕΒΙΤΕΛ.

Ένα χρυσό βραβείο που παρέλαβαν για την κατηγορία «ΠΟΠ/ΠΓΕ» το χρυσό βραβείο, όπως επισημάνθηκε παραπάνω.

Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία θεωρείται η κορυφαία στην Ελλάδα και με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία. Με αυτό ως δεδομένο, το «χρυσάφι» που παρήχθη από τη συνεργασία των δύο πλευρών και φέτος, κατακτώντας το χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό «Κότινος 2020», δικαίως θεωρείται ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το νησί και όχι μόνο!

Είναι από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα λόγια είναι περιττά και μιλούν τα βραβεία για την κορυφαία ποιότητα τους.

Για την τελευταία χρονικά επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλλουν οι ίδιοι σε συνεργασία με τον χημικό, ελαιοπαραγωγό, γευσιγνώστη και τυποποιητή κ. Παντελή Φανουργάκη, παράγοντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πιστοποιημένο με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ Μεσαρά, μίλησε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Μανόλης Ιατράκης.

«Για μια ακόμη φορά φάνηκε πως η οργανωμένη και συγκροτημένη δουλειά φέρνει αποτελέσματα. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω μέσα από τη φετινή – δεύτερη συνεχόμενη – επιβράβευση, είναι πως όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα επαγγελματικά, αν αντιληφθούν  ότι η ενασχόληση τους αυτή δεν αποτελεί απλά ένα βιοποριστικό κομμάτι, δεν είναι απλά εργασία, αλλά είναι η δυνατότητα τους να συμμετέχουν στη μαγεία της Φύσης και η ευκαιρία τους να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους, τότε ο χώρος του ελαιολάδου στην Κρήτη θα λάβει τη θέση που του αξίζει», επισημαίνει ο κ. Ιατράκης χαρακτηριστικά, ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Φανουργάκη για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που δείχνει στην Οργάνωση Παραγωγών του αγροτικού Συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων.

Από την πλευρά του ο κ. Φανουργάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι τίποτα δεν έρχεται τυχαία και κατά συνέπεια ούτε και το φετινό βραβείο, το οποίο είναι το δεύτερο συνεχόμενο. «Ανάμεσα σε εμένα και στα μέλη της Οργάνωσης Παραγωγών του αγροτικού Συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, σχέση συνεργασίας χτισμένη πάνω σε σωστή βάση και επικοινωνία στον απόλυτο βαθμό.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Οργάνωσης, είναι δεκτικοί, έτοιμοι να μάθουν και να βελτιώνονται συνέχεια, προσπαθώντας – μέσα από την αγάπη τους για την ελιά – να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι μια σχέση «δούναι και λαβείν», καθώς και εκείνοι, αλλά και εγώ παίρνουμε πολλά θετικά στοιχεία. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους προσπάθησαν και πέτυχαν αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο κατέκτησε την πρώτη θέση.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι μεγάλοι. Προχωράμε βήμα- βήμα και θεωρώ ότι στο μέλλον, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια θα αποφέρει ακόμη μεγαλύτερους καρπούς και δυνατά αποτελέσματα».

Στην εκδήλωση από την πλευρα της Οργάνωσης παραβρέθηκαν :  ο Πρόεδρος Μανόλης Ιατράκης, ο Γραμματέας Μανόλης Κωνσταντάκης και η Ταμίας Γεωεργία Μουντράκη.

Οι βραβεύσεις

Σημειώνεται ότι οι βραβεύσεις, για τον 5ο διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου IOOC KOTINOS 2020 πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερη τελετή, στο Ξενοδοχείο Athens Marriott στις 22 Ιουλίου, από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ και την Επιτροπή Αξιολόγησης των Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιόλαδων, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν εκτός από το χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο βραβείο, έπαινοι και τιμητικές διακρίσεις. Ήταν μια τελετή με την οποία επιβεβαιώθηκε η υψηλή ποιότητα των ελληνικών παρθένων ελαιολάδων, αλλά και το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η Ελλάδα έχει μια μακραίωνη ιστορία και Παράδοση στο λάδι και στην ελαιοκαλλιέργεια.

Είναι, κλείνοντας, ένας διαγωνισμός, που οφείλει να αποτελέσει «φωτεινό φάρο» για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει  όλοι οι ελαιοκαλλιεργητές και οι επαγγελματίες του κλάδου να έχουν ως μπούσουλα για τον τρόπο παραγωγής ελαιολάδου, στοχεύοντας στην ποιότητα και στη συμβολή που είναι ανάγκη να έχει το λάδι στη διατροφή, την περιβαλλοντική επίδραση και φυσικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Ένας σπουδαίος θεσμός

Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ είναι ο μοναδικός διαγωνισμός ποιότητας στην Ελλάδα, ο οποίος πραγματοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) για τα βραβεία ποιότητας MARIO SOLINAS.

Η αυστηρότητα των διαδικασιών διεξαγωγής του Διαγωνισμού διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία του και κατ΄ επέκταση το κύρος των αποτελεσμάτων του. Πιστοποιημένοι και διεθνώς καταξιωμένοι γευσιγνώστες αναδεικνύουν τη μοναδικότητα των κορυφαίων, πολλές φορές μεταξύ ίσων, τυποποιημένων εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων, τα οποία διακρίνονται για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Κατηγορίες βραβείων

Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ, αφορά τις τρεις ακόλουθες κατηγορίες βραβείων:

• Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ΠΟΠ/ΠΓΕ.

• Βιολογικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα

• Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας.  

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

newshub.gr  10 September, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα