Ελαιόλαδο: Με άρωμα...Μεσαράς το πρώτο ελληνικό βραβείο έπειτα απο 13 χρόνια

newshub.gr  01 May, 2021 ΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Με άρωμα...Μεσαράς το πρώτο ελληνικό βραβείο έπειτα απο 13 χρόνια

Στην Ελλάδα επιστρέφει μετά από 13 χρόνια το κορυφαίο βραβείο στον κόσμο, στο χώρο του ελαιολάδου, το Mario Solinas 2021, τον πιο σπουδαίο και δύσκολο διαγωνισμό. Μια νίκη με έντονο άρωμα... Κρήτης, μιας και νικητές του διαγωνισμού, που έλαβαν το πρώτο βραβείο είναι η κρητική εταιρεία Terra Creta και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων!

Σημειώνεται ότι το βραβείο – που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου- αφορά την κατηγορία του «απαλού» (mild green fruitiness) με το ελαιόλαδο «Τerra Creta Grand Cru EVOO» να κατακτά το πολυπόθητο βραβείο, ανάμεσα σε συνολικά 131 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία Terra Creta, είναι όχι μόνο γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά και μια από τις πρωτοπόρους στο χώρο του ελαιολάδου. Όμως αυτή η τεράστια επιτυχία δεν θα μπορούσε να έρθει, χωρίς το «κλειδί» της προσπάθειας αυτής, που είναι οι ελαιοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αστερουσίων, με έδρα το χωριό Στάβιες στη Μεσαρά!

Για αυτή την μεγάλη επιτυχία, για τη συνεργασία με τους πρωτοπόρους αγρότες από τη Μεσαρά, αλλά και τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί για το μέλλον, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της Terra Creta,  ο κ. Φώτης Σουσαλής, ο οποίος δήλωσε ότι η επιτυχία αυτή τους έχει γεμίσει με χαρά και υπερηφάνεια

«Κατακτήσαμε μια τόσο μεγάλη διάκριση που ξεπερνά τα πλαίσια μιας εταιρείας και των συνεργατών της, φτάνοντας να είναι ένα σημείο αναφοράς για το ελληνικό ελαιόλαδο. Χαιρόμαστε που ξαναβάζουμε το ελληνικό λάδι, στην κορυφή, εκεί όπου πρέπει να είναι. Αυτός ήταν και ο στόχος όταν πριν από τρία χρόνια αποφασίσαμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα στον τρόπου που δουλεύουμε για να καταφέρουμε να είμαστε στην ελίτ, σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο του λαδιού. Από την ανάλυση που κάναμε διαπιστώσαμε ότι δεν αρκεί να έχει μόνο ένα καλό προϊόν. Πρέπει να εξελίσσεσαι και να αντιμετωπίζεις τον ανταγωνισμό, τους αστάθμητους παράγοντες και τα προβλήματα. Έτσι αυτό που κάναμε ήταν να επενδύσουμε στους ανθρώπους, στη σχέση μας με αυτούς και στην αλλαγή νοοτροπίας. Ήταν το σημείο «κλειδί» για την επιτυχία μας», τονίζει ο κ. Σουσαλής.

Στα πλαίσια αυτά ήρθε και η συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων. Όπως λέει ο κ. Σουσαλής, ο ρόλος των αγροτών από τη Μεσαρά ήταν καθοριστικός. «Χωρίς καλό καρπό δεν μπορείς να παράξεις και καλό λάδι. Οπότε η συμβολή τους ήταν πολύ σημαντική και είμαστε πολύ ευτυχείς που συνεργαζόμαστε μαζί τους και έχουμε αυτή τη σχέση. Καταλαβαίνουν το άγχος, το τι πρέπει να γίνει και ανταλλάσσουμε πληροφορίες, φτάνοντας σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Η Ομάδα των Αστερουσίων είναι μια εξαιρετική Ομάδα και στον  τρόπο λειτουργίας της, αλλά και στον τρόπο που καλλιεργεί. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσεις την αποδοτικότητα του μοντέλου τους και είναι εύκολο να διαπιστώσεις την ποιότητα του καρπού, που τον διαχειριζόμαστε ως… φρούτο», σημειώνει.

Το βραβείο που κατακτήθηκε φέτος, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως με τη θέληση και των δύο πλευρών, αλλά και με το όραμα που τέθηκε επί τάπητος, όλα τα τεχνικά θέματα λύθηκαν και πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Από τη Μεσαρά στον… κόσμο

Και αν για την εταιρεία Terra Creta, η κατάκτηση ενός βραβείου μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, η κατάκτηση της κορυφής από μια ομάδα ελαιοπαραγωγών, από μια περιοχή της Μεσαράς, στη βάση των Αστερουσίων, φαντάζει κάτι… εξωπραγματικό. Και όμως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αστερουσίων, έχει κάνει το αδύνατο δυνατό. Κάτι που επιβεβαιώνει και ο κ. Σουσαλής.

«Το κύριο πράγμα που κάναμε όπως προείπα ήταν να επενδύσουμε στους ανθρώπους και τη νοοτροπία. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη Ομάδα έχει ακριβώς τον τρόπο σκέψης που πρέπει να έχει κάθε ελαιοπαραγωγός. Είναι μια Ομάδα που εργάζεται συστηματικά και αναλύει κάθε σημείο. Σχεδιάζει τα βήματα της πολύ προσεκτικά. Έχει θέσει πολύ υψηλούς στόχους, αλλιώς δεν θα μπορούσαν να φτάσουν ψηλά και για αυτό κανένα αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο. Και το σημαντικότερο είναι πως είναι ανοικτοί στις προκλήσεις, εστιάζοντας στο μέλλον και σε ακόμη μεγαλύτερους στόχους», τονίζει ο κ. Σουσαλής, που λέει πως στο μέλλον από αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη περισσότερα και σπουδαιότερα πράγματα!

«Το μεγάλο μας στοίχημα είναι όλη αυτή η γνώση που αποκομίζουμε μέσα από τη διαδικασία της καλλιέργειας είναι να πετύχουμε να έχουμε όχι μόνο έναν καλό και ποιοτικό ελαιόκαρπο, αλλά ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα στο μέλλον. Στόχος είναι να καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε τη γενικότερη ποιότητα και όλη την καλλιέργεια του ελαιολάδου, δείχνοντας ταυτόχρονα τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί στο μέλλον το προϊόν»,  καταλήγει ο Γενικός Διευθυντής της Terra Creta.

 

newshub.gr  01 May, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα