Συνεχίζουν απτόητοι τις προκλήσεις οι Τούρκοι
Χωρίς σήμα ξανά το Oruc Reis – Έστειλε και γεωτρύπανο στο Καστελλόριζο
Τραβάει ακόμη περισσότερο το σκοινί η Τουρκία, η οποία εκτός από τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει με την περιπλάνηση του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, αργά το βράδυ της Τετάρτης έστειλε αιφνιδιαστικά στην περιοχή και το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Kanuni.
Κλειστός ξανά ο πομπός του Oruc Reis
Το Oruc Reis, συνεχίζει και σήμερα να κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχοντας κλείσει ξανά τον πομπό του, ενώ σε αντίθεση με όσα δηλώνουν οι τούρκοι αξιωματούχοι, παραμένει άγνωστο, εάν έχει ξεκινήσει τις έρευνες στην περιοχή.
Τελευταία φορά που έδωσε στίγμα το τουρκικό πλοίο ήταν λίγο μετά τις 22:00 της Τετάρτης, όταν και βρισκόταν περισσότερα από 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου.
To Oruc Reis, συνεχίζει να αλωνίζει στην περιοχή, και κινείται στο ΝΔ άκρο της ΝΑVTEX με πορεία ΒΑ και σε απόσταση 75 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο.
Έστειλαν και πλωτό γεωτρύπανο νότια του Καστελλόριζου
Την ίδια ώρα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, το τουρκικό γεωτρύπανο, Kanuni, έκανε αιφνιδιαστικά την εμφάνισή του στην περιοχή. Το τουρκικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.
Τo «Kanuni» ταξίδεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας κλειστό το σύστημα προσδιορισμού θέσης. Η Τουρκία επέλεξε να «ξαναμφανίσει» το πλοίο στο χάρτη του marinetraffic, δημοσιοποιώντας τη θέση του νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το «Kanuni» έπλεε στην περιοχή με ταχύτητα περίπου 7 κόμβους.
Το Kanuni είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων.
Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.
Δείτε που βρισκόταν στις 7.30 το πρωί.
Ωμές απειλές
Υπενθυμίζεται πως, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες και πως σύντομα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.
Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε λίγο αργότερα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί στα άκρα και να κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
O Ερντογάν, δήλωσε προκλητικά ότι «το Oruc Reis επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Aνατολική Μεσόγειο» ενώ πιστός στο πνεύμα του non paper, που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, επιχείρησε να μεταθέσει στην Ελλάδα, τις ευθύνες για την ένταση και το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, εκτοξεύοντας απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο πεδίο, τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», είπε ο «σουλτάνος».
Κράτησαν 20 λεπτά στον αέρα το αεροπλάνο του Δένδια
Ξεπερνά τα όρια η τουρκική προκλητικότητα. Η Άγκυρα, κράτησε χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, αρνούμενη να χορηγήσει άδεια υπερπτησης στο σκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Τουρκία είχε επιτρέψει αρχικά την υπέρπτηση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους πάνω από το έδαφος της, όμως όταν αυτό έφτασε στα σύνορά της με το Ιράκ, εμπόδισε την πτήση και ανάγκασε το ελληνικό αεροπλάνο να κάνει κύκλους επί 20λεπτο έως ότου να δοθεί, τελικά, η άδεια.
Το χρονικό της νέας πρόκλησης
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, όλα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, όταν και ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράκ μπήκαν στο κυβερνητικό Embraer “Νεφέλη” για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση για πτήση, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος προσέγγιζε τα σύνορα, απέσυραν την έγκριση.
Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων.
Τελικά, το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
Το γεγονός ωστόσο καταδεικνύει τις τουρκικές προθέσεις, για ένταση του «πολέμου νεύρων» και κορύφωση των προκλήσεων σε βάρος της χώρας μας.
Στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η τουρκική παραβατικότητα
Έτοιμες για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε ένα μήνα είναι οι Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 15.00 (ώρα Βρυξελλών).
Mε τα κρούσματα του κορονοϊού να ξεπερνούν τα 38 εκατομμύρια παγκοσμίως και τα 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη, το ζήτημα του covid βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των 27 ηγετών των κρατών-μελών. Τόσο ο συντονισμός των δράσεων όσο και η δημιουργία και διανομή εμβολίου αναμένεται να απασχολήσει μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων.
Ψηλά στις συζητήσεις θα βρεθεί η τουρκική παραβατικότητα μετά τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε» αναφορικά με την κατάσταση με την Τουρκία, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση».
Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης .
Μετά το προηγούμενο Συμβούλιο, τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχαν σημειώσει ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της «εργαλειοθήκη», την οποία θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες.
«Οι κινήσεις της Τουρκίας αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεών της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως -προς το παρόν- η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο».
Εν συνεχεία, το ΒREXIT είναι στον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητηθούν.
«Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκληση προς τους επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ωστόσο, το μήνυμα των υπουργών μετά το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων, την περασμένη Τρίτη, ήταν πως όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.
Τέλος, οι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν, επίσης, στην κλιματική αλλαγή και στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις