Συνεχίζεται ο “κατήφορος” για το Κρητικό ελαιόλαδο

  05 May, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Συνεχίζεται ο “κατήφορος” για το Κρητικό ελαιόλαδο

Από το κακό στο..χειρότερο!

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η φετινή χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο. Το “χρυσάφι” της Κρήτης έχει χάσει το χρώμα του και τη λάμψη του, έχοντας ξεθωριάσει στα μάτια του κόσμου και των αγορών.

Με τιμές που κυμαίνονται από 2,20 έως 2,60 ευρώ το κιλό φαίνεται ότι η χρονιά χάθηκε και ο κόπος των ελαιοπαραγωγών έμεινε απλήρωτος.

Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά είναι κοινό μυστικό στις τάξεις των εμπόρων ελαιόλαδου ότι φέτος οι εισαγωγές ισπανικού - και όχι μόνο - ελαιόλαδουέχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Νόμιμη καθ’ όλα η εισαγωγή από το εξωτερικό και οι προσμείξεις με το κρητικό, νόμιμη και η εμφιάλωσή του για να ξαναβρεί τον δρόμο προς το εξωτερικό.

Εντάξει, αλλά εσείς έχετε ακούσει κανέναν έμπορο να παραδέχεται ότι φέρνει ξένο ελαιόλαδο και ότι το εμφιαλώνει με δικό μας; Ουδείς... Όλοι μα όλοι μιλούν για «κρητικό ελαιόλαδο» και όλοι μα όλοι “καταριούνται” όσους εισάγουν - αν εισάγουν - ξένο.

Τεράστια όμως η ζημιά για το δικό μας ελαιόλαδο και τους δικούς μας παραγωγούς.

 

Εδώ λοιπόν φαίνεται το τεράστιο έλλειμμα που δημιουργήθηκε στον χώρο του ελαιολάδου με το κλείσιμο όλων των Ενώσεων της Κρήτης.

Γιατί, όσο “κακές” και αν ήταν οι Ενώσεις, καμία μα καμία δε θα τολμούσε να φέρει λάδι απ' έξω μόνο και μόνο στον βωμό του κέρδους.

Φαντάζεστε τον αείμνηστο Βακόντιο, πρόεδρο της Σητείας, ή τον αείμνηστο Γαβαλά, πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου, να έφερναν λάδια απ' έξω; Θα είχε καεί η Κρήτη..! Άσε που θα τρίζουν τα κόκκαλά τους τώρα με αυτά τα όργια που γίνονται στον χώρο του ελαιολάδου.

Ευχή όλων μας να μην έχει το κρητικό ελαιόλαδο την τύχη της σταφίδας μας, που και αυτή μια εποχή έλαμπε στις αγορές του κόσμου και γινόταν ανάρπαστη, αλλά σιγά-σιγά τη “φάγανε” οι ξένες από Τουρκία, Ιράν και άλλες χώρες.

Τώρα το ελαιόλαδο φαίνεται να κινδυνεύει από την Ισπανία, την Τυνησία και άλλες χώρες... Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται και όλοι εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα.

 

  05 May, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα