Συνάντηση Ολάντ και Πούτιν

Δημήτρης Λιάτσος  26 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Συνάντηση Ολάντ και Πούτιν

O Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε το πρωί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στο Παρίσι, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απραξία της λεγόμενης «Δυτικής Συμμαχίας» κατά του «Ισλαμικού κράτους» μετά το λουτρό αίματος, στο Παρίσι, δεν μπορεί να ικανοποιεί τον Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο επαφών του σε ΗΠΑ και Ε.Ε. με την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Η αποψινή συνάντηση Πούτιν - Ολάντ γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη στο φόντο των εξελίξεων , εκτιμά η αναλύτρια Μαργαρίτα Γκιρίλοβα.Το Παρίσι δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ και η Μόσχα δέχτηκε πισώπλατη μαχαιριά από τη φερόμενη εταίρο της , Άγκυρα , μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της.

Ήδη το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Ντε Γκώλ» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει τεθεί υπό την προστατευτική αντιαεροπορική ομπρέλα του συστήματος C-300, εγκαταστημένου πάνω στο ρωσικό καταδρομικό «ΜΟΣΚΒΑ» και οι δύο ηγέτες καλούνται να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους .

Στο Κρεμλίνο αναμένουν με ενδιαφέρον να ακούσουν την πρόταση του γάλλου προέδρου για «σφράγισμα» των συροτουρκικών συνόρων με στόχο να διακοπεί το όργιο μεταφοράς παράνομου πετρελαίου προς την Τουρκία και του πακτωλού μαύρου χρήματος και στρατιωτικού εξοπλισμού από το έδαφος της προς τους τρομοκράτες.

Η νέα κατάσταση που δημιουργείται στο συριακό εν όψει της επίσκεψης Ολάντ έχει να κάνει με την επιχείρηση «αδειάσματος»του καθεστώτος Ερντογάν από τη Μόσχα και ταυτόχρονα με την εντυπωσιακή ενίσχυση της παρουσίας της στην εμπόλεμη περιοχή με την εγκατάσταση, σε χρόνο ρεκόρ, του εκσυγχρονισμένου αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος C-400 στη αεροπορική βάση Χμιμίμ, έξω από τη Λατάκια .

Με το σύστημα αυτό «κλειδώνει» ο εναέριος χώρος πάνω από τη Συρία και μηδενίζεται η όποια προσπάθεια επανάληψης κατάρριψης ρωσικών αεροσκαφών που επιχειρούν στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες λοιπόν θα δείξουν αν πράγματι υπάρχει διάθεση για διεθνή αντιτρομοκρατική συμμαχία ή μόνο για μια συνεργασία σε διμερή βάση, πράγμα που στη Μόσχα εκτιμούν ως αμφίβολο με δεδομένη τη διεθνή θέση της Γαλλίας. Η εικόνα που διαμορφώνεται και το πως θα την χειριστεί ο πρόεδρος Ολάντ αποτελεί και μια πρόκληση για την πορεία του πολιτικού του μέλλοντος.

 

www.dw.com

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

Δημήτρης Λιάτσος  26 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα