«Συναγερμός» από τον ΠΟΥ: Το γλυκαντικό ασπαρτάμη είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία

https://www.iefimerida.gr/  29 June, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
«Συναγερμός» από τον ΠΟΥ: Το γλυκαντικό ασπαρτάμη είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία

«Καμπανάκι» για την ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, αναμένεται να χτυπήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται τον ερχόμενο μήνα να γνωστοποιήσει ότι το γλυκαντικό ασπαρτάμη είναι πιθανό να αποτελεί καρκινογόνα ουσία.

Συνεπώς, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι σχετικές αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τότε η ανακοίνωση του ΠΟΥ αναμένεται να «ταράξει» τα νερά στη βιομηχανία τροφίμων και να φέρει νέα δεδομένα στο προσκήνιο.

Πού χρησιμοποιείται το γλυκαντικό ασπαρτάμη
Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα «ολιγοθερμιδικά» ή «μη θερμιδογόνα» ή «έντονης γλυκύτητας» γλυκαντικά που προστίθενται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά, θα καταχωριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, δήλωσαν οι πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο.

Πηγή: iefimerida.gr - «Συναγερμός» από τον ΠΟΥ: Το γλυκαντικό ασπαρτάμη είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία - iefimerida.gr

 

https://www.iefimerida.gr/  29 June, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα