Συν... ευρώ και χείρα κίνει!

mesaralive  13 March, 2015 OIKONOMIAΓΝΩΜΕΣ
Συν... ευρώ και χείρα κίνει!

Φωτο:makeleio.gr

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με τις χώρες-ανταγωνιστές της στις διεθνείς αγορές.

Επομένως, η ταχεία αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί ότι θα δώσει μεγάλη «ανάσα».

Οι ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία από τη μεγάλη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο αρχίζουν να αντισταθμίζονται από την ενίσχυση του δολαρίου.

Και αυτό, γιατί οι διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο υπολογίζονται με βάση το αμερικανικό νόμισμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων της αγοράς, οι αυξήσεις των λιανικών τιμών μπορεί να περιοριστούν στο 5%.

Παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις 15%-20% σε πολλά καταναλωτικά αγαθά που εισάγονται από χώρες που τιμολογούν στο αμερικανικό νόμισμα, όπως η Κίνα και οι άλλες ασιατικές χώρες.

Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις θα χρειασθούν πρόσθετη ρευστότητα για να καλύψουν το αυξημένο κόστος των παραγγελιών, την ώρα που οι προμηθευτές δεν παρέχουν πίστωση, αλλά απαιτούν προπληρωμή?

Όσον αφορά τις εξαγωγές, πρέπει να επισημανθεί ότι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων σε χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έως τις χώρες της Β. Αφρικής, όπως η Αίγυπτος, αλλά και η Τουρκία.

Θετικές επιδράσεις θα υπάρξουν σαφώς και στον τουρισμό, καθώς η Ελλάδα θα γίνει φθηνότερος προορισμός για τουρίστες εκτός Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά τώρα ότι φέτος οι τουριστικές εισπράξεις είναι πιθανόν να φθάσουν τα 15 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά ένα δισ. σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη, εφόσον η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφωθεί «ένα προς ένα».

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο μετά την αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης στην εξαετία της ύφεσης.

Για να οικοδομηθεί νέα ανταγωνιστική οικονομία πρέπει να τερματιστούν οι αβεβαιότητες, πολιτικές και οικονομικές.

Αυτό είναι το μήνυμα της οικονομίας προς την κυβέρνηση ;

Η υποτίμηση του ευρώ θα βοηθήσει, αλλά δεν θα σώσει την κατάσταση.

 

Πηγή: imerisia.gr

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

mesaralive  13 March, 2015 OIKONOMIAΓΝΩΜΕΣ