Στους λογαριασμούς των αγροτών το απόγευμα οι επιδοτήσεις

  27 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Στους λογαριασμούς των αγροτών το απόγευμα οι επιδοτήσεις

Όλα έτοιμα σύμφωνα με πληροφορίες για την προκαταβολή του 70% της φετινής επιδότησης στους ελαιοπαραγωγούς από σήμερα το απόγευμα όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης.

Αρχικά θα δουν τα ποσά που δικαιούνται οι αγρότες που έχουν λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς και μέσω ATM μπορούν να πάρουν τα χρήματα και από Δευτέρα θα δουν χρήματα και όσοι διατηρούν λογαριασμούς σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη τα ποσά θα είναι φέτος κουτσουρεμένα ενώ και το Δεκέμβριο δεν θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση όλων των ποσών καθώς θα η εκκαθάριση του πρασινίσματος θα γίνει το Μάρτιο του 2024.

Συνολικά στην Κρήτη θα δοθούν 240 εκατομμύρια ευρώ μειωμένα κατά 110 εκατομμύρια σε σχέση με το 2015 λόγω της νέας ΚΑΠ.

Οι δικαιούχοι αγρότες στο νησί φτάνουν τις 60.000 ενώ οι μισοί περίπου 30.000 είναι στο νομό Ηρακλείου.

Σήμερα το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες έφυγε η δισκέτα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς την τράπεζα Πειραιώς και όλα δείχνουν ότι η πίστωση θα ξεκινήσει το απόγευμα.

Η πληρωμή θα προσεγγίζει για τον κάθε δικαιούχο αγρότη το 70% της βασικής ενίσχυσης, κατανέμοντας ανάλογα το ποσό των 510 εκατ. Ευρώ που θα δοθεί συνολικά σε όλη τη χώρα σ’ αυτή τη φάση με τη μορφή προκαταβολής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης με βάση τη νέα ΚΑΠ για το 2023, υπολογίζεται σ’ αυτή τη φάση τη φάση περί τα 800 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η προκαταβολή θα είναι 560 με 550 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν απ’ αυτό το ποσό οι αλλαγές που επέρχονται από εγκαταλείψεις δικαιωμάτων, μεταβιβάσεις κ.α. το καθαρό ποσό δεν θα είναι μεγαλύτερο των 510 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ποσό που μοιράστηκε πέρυσι ήταν 657 εκατ. ευρώ και άρα λείπουν από το «πανέρι» περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Από το στοιχείο αυτό και μόνο γίνεται φανερό ότι ανεξάρτητα από το πόσο ακριβής θα είναι, η φετινή προκαταβολή για την επιδότηση δύσκολα θα ικανοποιήσει τον αγροτικό κόσμο, μιας και το συνολικό ποσό θα είναι ιστορικά το χαμηλότερο που έχει μοιρασθεί ως προκαταβολή και με δεδομένο ότι ο αριθμός των δικαιούχων δεν αλλάζει θεαματικά, τα χρήματα που θα δουν να πιστώνονται στο λογαριασμό τους οι παραγωγοί θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά που συνήθως περιμένουν.

 

  27 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα