Στο… ναδίρ οι μισθοί

  07 May, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Στο… ναδίρ οι μισθοί

Τέλος δεν έχει, όπως φαίνεται, η κατρακύλα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, που από το 2010 έχουν πάρει τον κατήφορο, ενώ πέρυσι έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία δημοσίευσε ο ΕΦΚΑ, οι μέσες αποδοχές όλων των μισθωτών, είτε αυτοί έχουν συμβάσεις πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, έφτασαν, τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις τα 916 ευρώ ανά μήνα μικτά (καθαρά 769 ευρώ).

Ο δε μέσος μισθός των μισθωτών με πλήρη απασχόλησης ανήλθε στα 1.137 ευρώ ανά μήνα, ενώ ο μέσος μισθός όσων εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης έφτασε μόλις στα 384 ευρώ ανά μήνα μικτά.

Μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Νοεμβρίου 2018, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 1%, ενώ συνολικά κατά την προηγούμενη 4ετία έπεσε σχεδόν κατά 6%.

Έτσι από τα 974 ευρώ που ήταν το 2015 έπεσε - όπως προαναφέρθηκε - στα 916 ευρώ το 2018. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το “χάσμα” σε σχέση με το 2010, όταν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανερχόταν σε 1.263 ευρώ.

Σε άνοδο η μερική απασχόληση

Κατά την περίοδο 2015-2018, εκτός του ότι συνεχίστηκε η πτωτική τάση των μέσων αποδοχών των εργαζομένων, συνέχισαν επίσης να αυξάνονται και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ως ποσοστό του συνόλου των συμβάσεων. Συγκεκριμένα, από το 28,3% το 2015, έφτασαν στο 29,4% το 2018.

Πλέον, 649.786 μερικώς απασχολούμενοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με 384 ευρώ ανά μήνα μικτά (322 ευρώ ανά μήνα καθαρά). Αντίθετα, το 2015 ανέρχονταν σε 519.359 οι μερικώς απασχολούμενοι, ενώ ο μέσος μισθός τους ήταν στα 401 ευρώ. Με άλλα λόγια, όχι μόνο αυξήθηκαν ως πλήθος κατά 130.427 (ή 20%), αλλά μειώθηκε και ο μέσος μισθός τους (κατά 4,2%). Στο ίδιο διάστημα, οι πλήρως απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 243.857 (ή 15,6%), ενώ ο μέσος μισθός τους μειώθηκε κατά 5,2%. Άρα, οι μερικώς απασχολούμενοι αυξήθηκαν αναλογικά περισσότερο σε σχέση με τους πλήρως απασχολούμενους, αλλά ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολούμενων μειώθηκε αναλογικά λιγότερο σε σχέση με τους πλήρως απασχολούμενους.

Ωστόσο, κατά μαρτυρία πολλών εργαζομένων, δεν είναι μόνον το ότι οι μισθοί έχουν “κουτσουρευτεί”, εκείνο που κάνει δύσκολη την οικονομική επιβίωση του Έλληνα εργαζόμενου πολίτη και ακόμα χειρότερα τα πράγματα είναι το γεγονός ότι, αν και θεωρείται τυχερός εκείνος που έχει βρει μια δουλειά και εργάζεται - μιας και μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως συνεχίζει να ανθεί και η ανεργία - δεν πληρώνεται όπως θα έπρεπε, ενώ, παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που πληρώνουν έναντι, όπως και εκείνοι που έχουν τους εργαζόμενούς τους απλήρωτους και στο “περίμενε” για αρκετούς μήνες.

«Ραγδαία αύξηση στις ελαστικές μορφές απασχόλησης»

Όλη αυτή την κατάσταση, που γίνεται ολοένα και χειρότερη στον εργασιακό χώρο της Ελλάδας του 2019, σχολιάζει σήμερα, με αφορμή το ρεπορτάζ αυτό, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, λέγοντας πως «όλο αυτό έρχεται συνάμα και ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είχαμε μια ραγδαία αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που ναι μεν μπορεί να δείχνει ότι κάπως μειώνεται η ανεργία, όμως από την άλλη είναι και κάτι που γίνεται σε βάρος της απασχόλησης. Εφαρμόζοντας αρκετοί εργοδότες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ρίχνουν με τον τρόπο αυτό τον μέσο μισθό του Έλληνα εργαζόμενου. Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί η γενιά που, όπως υπολογίζουμε, βρίσκεται περίπου στο 18% με 20% του εργατικού δυναμικού, η οποία, αν και εργάζεται, βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχιας. Αυτό όμως είναι πολύ επικίνδυνο, καθότι ένας άνθρωπος που αμείβεται με 250 ευρώ εννοείται ότι δεν μπορεί να ζήσει. Παράλληλα έτσι ενισχύεται και η “μαύρη” εργασία και αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο κ. Βοργιάς, με κοινή ελπίδα όλων των εργαζομένων να αποτελεί το να έρθει γρήγορα η ημέρα εκείνη όπου οι μισθοί θα ξανάρθουν και πάλι στην παλιά, καλή τους κατάσταση...

 

  07 May, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα