Στο ΔΣ Αρχανών Αστερουσίων τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου
Αίτημα προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στο ΔΣ Αρχανών Αστερουσίων κατέθεσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Καζαντζάκη.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται «Σε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Μαΐου στα Πεζά, συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής, αποτέλεσμα των μνημονιακών νόμων, της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΚΑΠ της ΕΕ.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, εκτός των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, να ζητήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών-Αστερουσίων να συζητήσει στην επόμενη συνεδρίασή του τα ζητήματα που μας απασχολούν, σε έναν –σε μεγάλο βαθμό– αγροτικό Δήμου, τα οποία αφορούν:
Περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης, χαράτσια για την άρδευση, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μικρομεσαίων αγροτών από το Δήμο.
Καθυστέρηση του προγράμματος οργανωμένης δακοκτονίας.
Καταστροφές σε ελαιόδεντρα και αμπέλια, λόγω των πρόσφατων χαλαζοπτώσεων, και των διαφαινόμενων καταστροφών λόγω ασθενειών από τις όψιμες βροχοπτώσεων, του αυξημένου κόστους παραγωγής σε αυτά λόγω αυξημένου αριθμού ψεκασμών, κλπ.
Η κακή κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Για όλα τα παραπάνω, κάναμε διεξοδική συζήτηση και διατυπώσαμε συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία σας θέτουμε υπόψη, με το αίτημα να τύχουν της πολιτικής σας στήριξης:
Το περιβαλλοντικό τέλος είναι ένα ακόμη χαράτσι για τους αγρότες, αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, αφού αφορά και στο νερό ύδρευσης. Είναι εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στη χρήση του ως εμπορικό προϊόν και όχι ως κοινωνικού αγαθού. Θα επιβαρύνει με εκατοντάδες ευρώ τους αγρότες με τοποθέτηση υδρομετρητών στα χωράφια, σταθερό μόνιμο τέλος επιβάρυνσης ανά στρέμμα και μεταβλητό τέλος ανά κυβικό νερού σε κάθε πότισμα. Ήδη είναι πανάκριβο το νερό και με εμφανή την απουσία έργων υποδομής. Απαιτούμε από το Δήμο να μη δεχτεί να γίνουν οι φοροεισπράκτορες του «πράσινου τέλους» για το νερό. Να μην ισχύσει η απόφαση που την εντάσσουν ως μνημονιακή υποχρέωση, ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλες βιομηχανίες που έχουν βιολογικό καθαρισμό εξαιρούνται από το τέλος.
Επίσης, απαιτούμε από το Δήμο να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των κατασχέσεων, που ήδη πραγματοποιούνται, τραπεζικών λογαριασμών βιοπαλαιστών μικρομεσαίων αγροτών του Δήμου, επικαλούμενος την «ανταποδοτικότητα». Εδώ και τώρα να ενισχυθούν οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου με προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα του δικτύου που έχουν ως αποτέλεσμα τις απώλειες δεκάδων κυβικών νερού καθημερινά, ζημιά που φορτώνεται στο πενιχρό εισόδημα των μικρομεσαίων καλλιεργητών.
Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Να δοθούν άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αναγκαία φάρμακα και να προχωρήσει, με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης, οι ψεκασμοί σε όλες της περιοχές, χωρίς καθυστέρηση. Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
Υπάρχουν καταστροφές, σε περιοχές του Δήμου, από χαλάζι και βροχοπτώσεις, κύρια σε ελιές και αμπέλια. Κάποιες από αυτές εντάσσονται στα ΠΣΕΑ με αποζημιώσεις-ψίχουλα που θα δοθούν σε βάθος τριετίας, ενώ τα καλλιεργητικά και οικογενειακά έξοδα επιβίωσης «τρέχουν» καθημερινά και δεν υπάρχει εισόδημα για να καλυφτούν. Διεκδικούμε άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου και του Οργανισμού, δίνονται με καθυστέρηση και πάνω από ένα χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις, και είναι για ψίχουλα. Δεν πρόκειται, όμως, να είναι δίκαιες και ουσιαστικές οι αποζημιώσεις, όσο ισχύει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε αλλαγή κανονισμού, να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση πλήρωση των κενών στο κέντρο υγείας Χάρακα και στα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία. Να σταματήσει το αίσχος του καθημερινά μετακινούμενου προσωπικού από νοσοκομεία σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία και αντίστροφα. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους αγροτκτηνοτρόφους και τις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν πληρώσει τον ΟΓΑ. Η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να παρέχεται δωρεάν σε όλους.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών-Αστερουσίων να συζητήσει τα παραπάνω ζητήματα στην πρώτη του συνεδρίαση, και να στηρίξει πολιτικά τα παραπάνω αιτήματά μας».
Δείτε επίσης
- Ευλογιά προβάτων: Το ύποπτο κρούσμα στο Ηράκλειο, τα μέτρα και οι φόβοι
- Στη βουλή τα μέτρα για την προστασία μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Κρήτη
- Μεταναστευτικό: Δεν κουνιέται... φύλλο για τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Κρήτη
- Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
- Στη Μεσαρά σήμερα ο Κώστας Τσιάρας-Εμμένουν στη στάση τους οι παραγωγοί