“Η εξέγερση του Κιλελέρ φωτίζει την πάλη για τα σημερινά μας  προβλήμα’

  16 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
“Η εξέγερση του Κιλελέρ φωτίζει την πάλη για τα σημερινά μας  προβλήμα’

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων για τα 110 χρόνια από την εξέγερση στο Κιλελέρ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ ενάντια στην εκμετάλλευση των τσιφλικάδων και των κυβερνήσεων της εποχής, διεκδικώντας να γίνουν ιδιοκτήτες της γης που πότιζαν με αίμα και ιδρώτα για τα κέρδη των τσιφλικάδων. Εξέγερση που βάφτηκε στο αίμα από την κυβέρνηση της εποχής, όργανο των τσιφλικάδων. Για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα η εξέγερση του Κιλελέρ αποτελεί φάρο της δράσης μας. Με συνεχώς μειωμένο εισόδημα, με συγκέντρωση γης-παραγωγής σε μια χούφτα μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, θέλουν να φτιάξουν τα σύγχρονα τσιφλίκια, όπου θα είμαστε «φαμέλιοι» στη γη μας! Οι κυβερνήσεις κάνουν πλάτες στους εμποροβιομήχανους να παίρνουν κοψοχρονιά τη σοδειά μας. Γι’ αυτό, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στέκονται εχθρικά στο αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές. Κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, η συκοφαντίες της κυβέρνησης περί «κομματικού αιτήματος» αποδείχτηκε το «Βατερλό» για τον κ. Βορίδη. Το αίτημα το αγκάλιασε η πλειοψηφία των παραγωγών και αναγκάστηκε να το παραδεχτεί η κυβέρνηση!

Το Κιλελέρ μας έδειξε τον δρόμο. Οργάνωση με δυνατούς αγροτικούς συλλόγους, με λειτουργία και συσπείρωση όσων πιστεύουν στη συλλογική δύναμη. Αγώνας κόντρα στην απογοήτευση, με δίκαια αιτήματα επιβίωσης, με όλες τις μορφές πάλης. Κανένας αγώνας δεν πήγε στράφι, ούτε του Κιλελέρ, που έφερε την απαλλοτρίωση. Κοινή δράση με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης!

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων συνεχίζει τη δράση για τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών στον απόηχο της απώλειας εισοδήματος λόγω της καταστροφής από τον δάκο, τις τιμές ξεφτίλας, τα προβλήματα με την έναρξη της δακοκτονίας. Πολύ σοβαρά υπόψη λαμβάνουμε και τις εξελίξεις λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Παροτρύνουμε τους συναδέλφους να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Όμως, λέμε καθαρά πως πρόκειται για υποκρισία τα στελέχη της κυβέρνησης -και της προηγούμενης– να μιλάνε μόνο για «ατομική ευθύνη» και να μη βγάζουν «σφήνα» για την τραγική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ευθύνη του κράτους για μέτρα πρόληψης που έπρεπε να είχε πάρει! Διεκδικούμε:

Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε ΠΑΓΝΗ/Βενιζέλειο, για να γίνει 24ωρη η λειτουργία των Κέντρων Υγείας ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Χάρακα και της μονάδας ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό και υλικά. Το δυναμικό, οι υποδομές και τα υλικά δε φτάνουν.
Πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
Παύση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού λόγω χρεών.
Αποζημίωση και κάλυψη χαμένου εισοδήματος για προϊόντα που οφείλονται σε επιπτώσεις ή σε αναγκαία μέτρα για προφύλαξη από τον κορονοϊό.
Αποζημίωση για αγρότες - κτηνοτρόφους που θα νοσήσουν και δε θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους ή τις καλλιεργητικές φροντίδες, όπως πρέπει να συμβεί για όλο τον ελληνικό λαό.
Καμία υποβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Εξασφάλιση ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Όχι στην ανάθεση σε εργολάβους, είτε ιδιώτες είτε Δήμους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ο λαός δεν πρέπει άλλη μια φορά να σηκώσει τα βάρη μιας κρίσης! Αρκετά πληρώσαμε! Εδώ και τώρα προστασία της υγείας των οικογενειών μας και του εισοδήματός μας!

 

  16 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ