
Απλοί ελαιοπαραγωγοί όσο και οι ίδιες οι ΔΑΟΚ ζητούν ενημέρωση από την οργανωμένη Πολιτεία τόσο για τα χρονοδιαγράμματα όσο και για τις ουσιαστικές υποχρεώσεις του καθενός, αφού εδώ και ένα μήνα μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ (Β’ 1749), κανείς δε φαίνεται να έχει ακριβώς καταλάβει τι πρέπει να κάνει ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου.
Εδώ και μερικά 24ωρα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια λίστα με 15 δικαιολογητικά που θεωρητικά καλούνται να προσκομίσουν οι ελαιοπαραγωγοί στις κατά τόπους ΔΑΟΚ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου προς επικαιροποίηση του Ελαιοκομικού Μητρώου, κάτι που είχε προφανώς ως αποτέλεσμα να πέσουν οι γραμμές στα κεντρικά γραφεία των Υπηρεσιών, δίχως όμως οι κατά κανόνα 3 με 5 κατάλληλα καταρτισμένοι γεωπόνοι των ΔΑΟΚ να είναι σε θέση να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στον κόσμο.
Η σχετική λίστα έχει ως ακολούθως:
Γενικά Έγγραφα
Υπεύθυνη Δήλωση Εγγραφής ή Τροποποίησης στο Σ.Γ.Π.-Ε.Τ.
Δήλωση Καλλιέργειας Ελαιοτεμαχίων.
Υπεύθυνη Δήλωση Παραγωγού.
Αστυνομική Ταυτότητα Παραγωγού (φωτοαντίγραφο).
Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα από την Εφορία.
Πρόσφατη Δήλωση ΟΣΔΕ (αν υπάρχει).
Τιμολόγια αγοράς δενδρυλλίων (σε περίπτωση νέας φύτευσης).
Σε περίπτωση Ιδιοκτησίας
Τίτλος Ιδιοκτησίας ή Συμβόλαιο Κατοχής.
Πιστοποιητικό Μεταγραφής.
Κτηματολογικό ή Τοπογραφικό Απόσπασμα.
Πρόσφατη Περιουσιακή Κατάσταση.
Σε περίπτωση Ενοικίασης
Ηλεκτρονικό Ενοικιαστήριο ή Συμφωνητικό Μίσθωσης.
Σε περίπτωση Συγκυριότητας
Υπεύθυνη Δήλωση των Υπολοίπων Συνδικαιούχων.
Σε περίπτωση Κληρονομιάς
Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου Ιδιοκτήτη.
Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.
Κάπου εδώ λοιπόν αρχίζουν τα δύσκολα. Πως είναι δυνατόν να προλάβουν οι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός ή και των δύο χεριών αρμόδιοι των ΔΑΟΚ, να ανταποκριθούν σε ένα γραφειοκρατικό κάλεσμα αυτής της κλίμακας μέσα σε 4,5 μήνες, παίρνοντας μάλιστα ως δεδομένη την ικανότητα/δυνατότητα του απλού κόσμου να βρει και συλλέξει τα εν λόγω στοιχεία; Μόνη της η Μεσσηνία (και οι δύο ΔΑΟΚ) πρέπει να έχουν πάνω από 30.000 ΑΦΜ και πάνω από 90.000 αγροτεμάχια. Εκτός αυτού, πόσο αποτελεσματικό είναι ο κάθε δημόσιος υπάλληλος της Περιφέρειας να φοβάται το λάθος του απλού παραγωγού, δεδομένου του μεγάλου ύψους προστίμου σε περίπτωση λάθους; Υπενθυμίζεται πως με βάση το τελευταίο ΦΕΚ, σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης αριθμού ελαιοδένδρων επιβάλλεται πρόστιμο 60 ευρώ ανά ελαιόδεντρο της δήλωσης που υπερβαίνει ή υπολείπεται του πραγματικού αριθμού.
Πολλοί μάλιστα δεν έχουν καν ιδέα τι είναι το Ελαιοκομικό Μητρώο. Πρόκειται για μία βάση που αποκτήθηκε το 2000 και πληρώθηκε για να κατασκευαστεί σε ιδιώτη. Περιλαμβάνει στη θεωρία εκτάσεις, αριθμό δέντρων, ενεργά συμβόλαια, συντεταγμένες και τίτλους ιδιοκτησίας για τα λιοστάσια. Ωστόσο, είναι ζήτημα αν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ή αν συμπληρώθηκε σωστά ποτέ. Στην ουσία, οι ιθύνοντες δεν ζητούν την «επικαιροποίησή» του, αλλά την επαναδημιουργία του.
Αυτό που ζητά ο κόσμος αυτές τις μέρες είναι η θετική μεταρρύθμιση του ελαιοκομικού τομέα που ξεκίνησε φέτος, να μην στηλιτευθεί από βιαστικές διαδικασίες, ασήκωτο γραφειοκρατικό φόρτο και παρατάσεις της τελευταίας στιγμής. Οι αλλαγές θέλουν χρόνο και μία τέτοιου μεγέθους αλλαγή στον πολυπληθέστερο (από άποψη ΑΦΜ) αγροτικό κλάδο στη χώρα δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε 5 μήνες. Οι καλοπροαίρετοι ζητούν η μεταρρύθμιση του κλάδου να κατεβάσει ταχύτητα και να επικεντρωθεί στην ουσία του πράγματος, με πρόσληψη (ας πούμε) 200 τοπογράφων και 300 γεωπόνων, οι οποίοι θα μπορούν να κάτσουν μέσα σε 2 χρόνια, χωρίς πρόστιμα, να βάλουν σε τάξη το Μητρώο.
Υπάρχουν βέβαια και οι πιο πονηρεμένοι που υποστηρίζουν (δίχως όμως αποδείξεις) πως οι αυστηρές προθεσμίες και το ομιχλώδες πεδίο ενημέρωσης έχει στόχο να πιέσει σταδιακά ώστε να δοθεί το όλο έργο σε ιδιώτη με ανάθεση. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν πως η όλη μεταρρύθμιση στερείται νοήματος, υποστηρίζοντας πως αν η Πολιτεία ήθελε πραγματικά να μάθει πόσο και τί παράγει, θα πήγαινε απλά στα ελαιοτριβεία, θα έβαζε μια υποχρέωση για ζυγαριά, θα μετρούσε τις ελιές και το παραγόμενο ελαιόλαδο και εκεί θα τελείωνε η ιστορία.
Δείτε επίσης
- Aσθένειες στα αμπέλια – δελτίο προειδοποιήσεων περιφερειακού κέντρου φυτο-υγειονομικού ελέγχου
- Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
- Ελιά: οι συστάσεις του Περιφ.Κέντρου Φυτο-υγειονομικού ελέγχου για τις ασθένειες αυτής της εποχής
- Αναρτήθηκε πρόσκληση για Θερμοκήπια, σε ένα μήνα αρχίζουν οι αιτήσεις
- Σε ανοδική τροχιά η αγορά αγροτικών μηχανημάτων το 2024 – Γερασμένος ο ελληνικός στόλος