Δανειστές και σύμμαχοι φαίνεται πως συνεχίζουν να εκτιμούν πως καλό για τη χώρα και τους ίδιους είναι η κυβέρνηση Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία για άλλους τουλάχιστον 12 μήνες.
Όταν πριν λίγες μέρες εξέφρασα σε συνομιλητή από τον ευρύτερο κύκλο των θεσμών, την αντίρρηση-διαπίστωση πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις που υπογράφει αλλά συνεχίζει μόνο να κόβει συντάξεις και να βάζει φόρους, σαν απάντηση έλαβα τα παραδείγματα της αναίμακτης παραχώρησης του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων και του ΟΛΠ.
Όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου πάνε στο "Υπερταμείο" από τη διοίκηση του οποίου θα περάσουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίες θα απογαλακτιστούν των πελατειακών εξαρτήσεων από τα κόμματα.
Το Υπουργείο των Οικονομικών που αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες "γάγγραινες" διαφθοράς και διαπλοκής του πολιτικού συστήματος με την οικονομία, αποκτά διακοσμητικό χαρακτήρα, όλες οι αρμοδιότητες είσπραξης των φόρων περνούν από 1/1/2017 στην ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Εσόδων. "Ποια άλλη κυβέρνηση θα τα είχε πετύχει αυτά χωρίς να ανοίξει ρουθούνι;...".
Οι ξένοι φαίνεται πως βρίσκονται ακόμη στο "μήνα του μέλιτος" με την κυβέρνηση Τσίπρα, αφού με αντάλλαγμα να παραμείνει στην εξουσία και να σιτίζεται η ίδια και ο κομματικός μηχανισμός, εκχωρεί βασικούς μοχλούς άσκησης της οικονομικής πολιτικής. Κάποιοι πιστεύουν πως από να μας κυβερνούν οι Άκηδες και οι πελάτες τους καλύτερα να μας κυβερνούν υπάλληλοι των Βρυξελλών και της ΕΚΤ διότι οι χώρες τους έχουν καλύτερη διακυβέρνηση. Αυτό όμως είναι θέμα άλλης συζήτησης.
Έξω υπάρχει η ψευδής εντύπωση πως στην Ελλάδα γίνονται κάποιες μεταρρυθμίσεις και εν γένει πως το ελληνικό πρόβλημα έχει μπει σε κάποια σειρά. Τις τελευταίες μέρες η εικόνα αυτή άρχισε να ανατρέπεται με μερικά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο, αλλά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει κάποιο σημάδι ακόμη διαφοροποίησης από τη γραμμή που χαράχθηκε το καλοκαίρι του 2015 μετά την περίφημη "κωλοτούμπα".
Στην Ελλάδα δοκιμάζεται το εγχείρημα "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι" ή αλλιώς πως ένας δημαγωγός πουλώντας ευρωσκεπτικισμό, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και 13ες συντάξεις μόλις ανέλθει στην εξουσία μπορεί να εφαρμόσει σκληρότερα μνημόνια. Δηλ. να βάλει υψηλότερους φόρους και να κόψει και από τις 12 συντάξεις.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα χρειαστεί ενδεχομένως να το εφαρμόσουν σύντομα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε με αριστερούς δημαγωγούς στο νότο είτε με δεξιούς στο βορρά.
Μια άλλη πιο ρεαλιστική εκδοχή είναι πως οι δανειστές στην Ευρώπη και οι σύμμαχοι στις ΗΠΑ έχουν σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν αυτήν την περίοδο και προτιμούν να μην ξανανοίξουν τώρα το ελληνικό ζήτημα τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης όπως έκαναν με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Για τους Έλληνες το κόστος της ανατροπής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είναι η μεγαλύτερη λιτότητα που έφερε το τρίτο μνημόνιο και η απομάκρυνση της αναθέρμανσης της οικονομίας. Για τους δανειστές είναι η πρόσθεση μερικών δεκάδων δισ. ευρώ που θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι στο μέλλον από κάποια ρύθμιση του ελληνικού χρέους που είναι αδύνατον να πληρωθεί.
Οι επόμενοι δώδεκα μήνες ίσως είναι αυτοί που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, άρα και τον κόσμο για τις επόμενες δεκαετίες.
Το Brexit και τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία στους επόμενους δώδεκα μήνες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη μορφή που θα έχει ο κόσμος για δεκαετίες.
Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού αναγκάζει και τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους προς πιο συντηρητικές θέσεις. Ακόμη και αν δεν νικήσει ο Τράμπ στις ΗΠΑ η μετατόπιση προς μέτρα προστατευτικής πολιτικής έναντι των εισαγωγών είναι πλέον πιο πιθανή αφού έχει αποκτήσει πολιτικό ρεύμα.
Ανάλογες είναι οι εξελίξεις και στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο πολιτικό αφήγημα Σαρκοζί στη Γαλλία που προσπαθεί να προσεταιριστεί ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου.
Σε αυτό το τοπίο η Μέρκελ με τον Σόιμπλε και τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες μοιάζουν με όαση και βράχο ανακοπής του ξενοφοβικού κύματος και των μέτρων προστατευτισμού στην οικονομία.
Με αυτές τις διεθνείς εξελίξεις κανένας δεν θέλει να ανοίξει μια πληγή ακόμη, έστω και μικρή όπως αυτή της Ελλάδας. Είναι λοιπόν ελαστικοί απέναντι στην κυβέρνηση φροντίζοντας για την πολιτική της σταθερότητα.
Παρατηρώντας όμως κάποιος τις δημοσκοπήσεις διαπιστώνει πως η εσωτερική στήριξη της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει και απομένει μόνο η εξωτερική. Καμιά κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να επιβιώσει μόνο με εξωτερική στήριξη ούτε καν η δικτατορία των συνταγματαρχών που κυβερνούσε με τη σιδηρά πυγμή του στρατιωτικού νόμου.
Το τραγικό λάθος που έχει διαπράξει η κυβέρνηση με την ανοχή των ξένων για τους παραπάνω λόγους, είναι η αδιέξοδη οικονομική πολιτική των υψηλών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από την οικονομική δραστηριότητα. Οι ξένοι κερδίζουν χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές τους, η κυβέρνηση φροντίζει να καταφέρει να διαλυθεί πριν την ώρα της παρά την έξωθεν στήριξη.
Οι ξένες κυβερνήσεις στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα γιατί βολεύονται σε αυτήν τη συγκυρία. Αυτοί που δεν τη στηρίζουν είναι οι αγορές που καταλαβαίνουν καλύτερα πού βρίσκεται η χώρα και τι μπορεί να ακολουθήσει...
Πηγή: capital.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
- Πόλος έλξης ευρωπαϊκών κεφαλαίων η Ελλάδα για αγορές εξοχικών κατοικιών
- Η Ελλάδα στην κορυφή της λίστας με τα πιο όμορφα σπίτια παγκοσμίως -Ποια τα πιο ελκυστικά
- Η Ελλάδα μεταξύ των 3 καλύτερων χωρών στον κόσμο για να ταξιδέψει κανείς