Στην Κρήτη αύριο ο Αραχωβίτης για..απαντήσεις

neakriti.gr  21 March, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Στην Κρήτη αύριο ο Αραχωβίτης για..απαντήσεις

Απαντήσεις για φλέγοντα ζητήματα της αγροτιάς ζητούν οι παραγωγοί,μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται κι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της Μεσαράς που αναμένεται να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις

Θα έχει απαντήσεις στις αποσκευές του κατεβαίνοντας αύριο Παρασκευή στο Ηράκλειο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης;

Το ερώτημα αυτό χρήζει άμεσης απάντησης, καθώς μπορεί ο υπουργός να έρχεται ως ομιλητής σε ημερίδα για την κλιματική αλλαγή, ωστόσο ο ίδιος προ ημερών, αναχωρώντας από τον Προφήτη Ηλία, είχε δεσμευτεί ότι στην επόμενη κάθοδό του θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει λύσεις!

Συγκεκριμένα, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της ημερίδας για την κλιματική αλλαγή, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- 10:10-10:30 π.μ.: Χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τη συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και τον πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκο Στεφανάκη.

- 10:30-11 π.μ.: Θα μιλήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

- 11:00-11:15 π.μ.: Μαρία Κανακίδου, καθηγήτρια Τμήματος Χημείας και διευθύντρια Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών Πανεπιστημίου Κρήτης, “Κλιματική Αλλαγή και επιπτώσεις στην περιοχή μας”.

- 11:15-11:30 π.μ.: Μιχαήλ Σιούτας, διδάκτωρ Μετεωρολογίας και προϊστάμενος Τμήματος Μελετών, Εφαρμογών και Επικοινωνίας Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ, “Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα”.

- 11:30-11:45 π.μ.: Ελένη Γουμενάκη, καθηγήτρια Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Κρήτης, “Η παραγωγή τροφίμων σε ένα κόσμο που αλλάζει”.

- 11:45 π.μ.-12 μ.: Βασίλης Γκισάκης, διδάκτωρ ερευνητής γεωπόνος, “Η Μεσογειακή Γεωργία σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα: Η προοπτική της Αγροοικολογίας”.

- 12 μ.-12:15 μ.μ.: Νικόλαος Καραβάς, στέλεχος Μονάδας Προγραμματισμού της ΕΥΔ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), “ΠΑΑ και κλιματική αλλαγή”.

- 12:15-12:30 μ.μ.: Γιώργος Ψαρράς, αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, “Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στον Αγροτικό Τομέα”.

- 12:30-12:45 μ.μ.: Μαρίνος Κριτσωτάκης, μέλος Δ.Ε. ΓΕΩΤΕΕ-Παράρτημα Κρήτης, “Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους της Κρήτης”.

- 12:45-1 μ.μ.: Μαρία Κασωτάκη, Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κρήτης, “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ 2014-2020 και κλιματική αλλαγή”.

- 1-1:15 μ.μ.: Βαγγέλης Γατσέλης, σύμβουλος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεωπόνος Msc, “Η διαχείριση του νερού στον αγροτικό τομέα”.


Παρεμβάσεις

Στη συνέχεια θα γίνουν παρεμβάσεις και συγκεκριμένα:

- 1:15-1:25 μ.μ.: Δημήτρης Κουνενάκης, πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, “Εγγειοβελτιωτικές Μελέτες”.

- 1:25-1:35 μ.μ.: Ιωάννης Χαραλαμπάκης, διευθυντής του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού-Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, “Οι αγρότες της Μεσαράς απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής”.

- 1:35-1:45 μ.μ.: Γιάννης Μανασάκης, γραμματέας ΤΟΕΒ Γέργερης ν. Ηρακλείου, “Πρακτικές ορθής διαχείρισης του νερού”.

Παρεμβάσεις θα γίνουν και από εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αγροτικών Συλλόγων και Οργανώσεων Παραγωγών.

Συντονιστής θα είναι ο επίκουρος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προϊστάμενος Τμήματος Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης, Χαράλαμπος Συμινής.


«Εμείς περιμένουμε απαντήσεις», υποστηρίζουν οι αγρότες

Στο μεταξύ, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης τόνισε χαρακτηριστικά: 

«Έχουμε το κόστος παραγωγής. Έχουμε το φορολογικό. Έχουμε το ασφαλιστικό. Έχουμε τη νέα ΚΑΠ. Έχουμε τις ζημιές. Το μεταφορικό ισοδύναμο. Έχουμε τη δακοκτονία, που είναι πολύ σημαντικό θέμα. Έχουμε τον ΕΛΓΑ, τα ΠΣΕΑ, συνεταιριστικό-συνδικαλιστικό νόμο, θέματα για τον τουρισμό και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα ζητήματα με τη φόρμα 6 και τόσα άλλα θέματα. Σε κάποια από αυτά θα περιμένουμε να έχουμε απαντήσεις από τον υπουργό, κάτι που ο ίδιος υποσχέθηκε φεύγοντας από το Ηράκλειο στην προηγούμενη επίσκεψή του», είπε ο συνεταιριστής.

Υπάρχουν, επίσης, και κάποια τρέχοντα ζητήματα, όπως οι νεοεισερχόμενοι αγρότες που περιμένουν το απόθεμα. Υπάρχουν οι νέοι αγρότες του 2009, που νιώθουν εγκλωβισμένοι γιατί δεν έχουν πάρει χρήματα. Υπάρχουν, εξάλλου, και τα σχέδια βελτίωσης που έχουν κατατεθεί και δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα γίνει η αξιολόγησή τους, με συνέπεια όλοι όσοι έχουν καταθέσει τις μελέτες τους να μη γνωρίζουν τι θα κάνουν. Υπάρχουν και τα υπόλοιπα των νέων αγροτών του 2014 και του 2017, που αφορούν στη δεύτερη δόση πληρωμής των 6.000 ευρώ, και υπάρχει κι ένα ζήτημα για την ανάγκη αποκέντρωσης κάποιων υπηρεσιών του υπουργείου.

«Αυτά ήταν τα θέματα που έχουμε βάλει στον υπουργό όλες τις φορές κατά τις οποίες συναντηθήκαμε μαζί του. Και ευελπιστούμε με την κάθοδό του να μας δώσει κάποιες απαντήσεις σε αυτά», κατέληξε ο Μύρων Χιλετζάκης.

 

neakriti.gr  21 March, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ