“Στη γειτονιά των αγγέλων”,ο μεγάλος λαϊκός βάρδος Μάνος Παπαδάκης
"Εφυγε" άλλος ένας σημαντικός εκπρόσωπος του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού
Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή ο λαϊκός τραγουδιστής, με καταγωγή από το Πετροκεφάλι της Μεσαράς, Μάνο Παπαδάκης ,σε ηλικία 77 ετών.
Ο Παπαδάκης υπήρξε μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου, με πολλούς φανατικούς θαυμαστές. Είχε στο ενεργητικό του πολλές μεγάλες επιτυχίες, ενώ συνεργάστηκε με "ιερά τέρατα" του χώρου, όπως ο Καζαντζίδης, ο Άκης Πάνου κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Η διαδρομή του:
Γεννημένος στις 17 Μαίου του 1941, με καταγωγή απο τη Μεσαρά,ο Παπαδάκης τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα τα παίρνει από τον πατέρα του, Κωνσταντίνο, ο οποίος είχε σπουδάσει Βυζαντινή μουσική και αγιογραφία. Ο μικρός Μάνος συνοδεύει τον πατέρα του που ψέλνει στην εκκλησία και εκεί μεταλαβαίνει τα σημαντικότερα «διδάγματα».
Το 1958 έρχεται στην Αθήνα και εμφανίζεται στο κέντρο «Ρομάντικα» που είχε ο Χρήστος Κολοκοτρώνης με τον Άκη Πάνου. Εκεί ως μαθητευόμενος τραγουδιστής εμφανίζεται πλάι στους Γιώργο Ζαμπέτα, Πέτρο Αναγνωστάκη και Γρηγόρη Μπιθικώτση. Την ίδια εποχη συναντά και τους νέους τότε τραγουδιστές, Στράτο Διονυσίου και Μπάμπη Τσετίνη, οι οποίοι μόλις έχουν κατέβει από τη Θεσσαλονίκη.
Το 1960 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι στην COLUMBIA με τίτλο Για χαμπίμπι τάνι ταλίλι (Το κορίτσι μου χορεύει) σε μουσική του Βασίλη Καραπατάκη και στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη σε δίσκο Columbia 78 στροφών, όπου τραγουδά μαζί με τους Μπάμπη Τσετίνη και Παναγιώτη Λειβαδάρο.
Ο Μάνος Παπαδάκης στα τέλη της δεκαετίας του '60, εποχή της μεγάλης του επιτυχίας. Μαζί του η Πόπη Πόλυ και ο συνθέτης Βασίλης Βασιλειάδης στην φαρφίσα.
Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η γνωριμία του με τον σπουδαίο συνθέτη και δεξιοτέχνη ακορντεονίστα - αρμονίστα Βασίλη Βασιλειάδη. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία έρχεται το 1967 με το τραγούδι Μαύρος Καπνός σε μουσική και στίχους του Βασίλη Βασιλειάδη. Ο δίσκος 45 στροφών κυκλοφορεί από την ODEON και δεύτερες φωνές κάνουν ο Μπάμπης Τσετίνης και η Λίτσα Διαμάντη. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους μπαίνει πάλι στο στούντιο και ηχογραφεί το τραγούδι Θα τα κάψω τα λεφτά μου (β φωνή: Πόπη Πόλυ) των Βασίλη Βασιλειάδη - Πυθαγόρα. Το τραγούδι προκαλεί πάταγο και ο Μάνος Παπαδάκης εκτοξεύεται στην κορυφή και καθιερώνεται σαν πρώτο όνομα στα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας.
Το Δεκέμβριο του 1969 ηχογραφεί στη Minos το Μια δεκάρα δεν αξίζει η αγάπη σου (β΄ φωνή: Ρένα Βιολάντη) το οποίο γίνεται επίσης μεγάλη επιτυχία.
Ο Μάνος Παπαδάκης στην πολύχρονη καριέρα του έχει ηχογραφήσει δημιουργίες των Βασίλη Καραπατάκη, Χρήστου Κολοκοτρώνη, Χαράλαμπου Βασιλειάδη, Βασίλη Βασιλειάδη, Πυθαγόρα, Θεόδωρου Δερβενιώτη, Κώστα Βίρβου, Γιώργου Μητσάκη, Απόστολου Καλδάρα, Γιώργου Μουφλουζέλη, Χρήστου Νικολόπουλου, Θανάση Πολυκανδριώτη κ.ά. ενώ συμμετείχε στην τελευταία δισκογραφική δουλειά του Άκη Πάνου το 1997 με γενικό τίτλο Casino, ερμηνεύοντας το τραγούδι Ο Σεισμός.
Με τον Άκη Πάνου στο στούντιο το 1997
Στο πάλκο συνεργάστηκε με ιστορικές μορφές του λαϊκού μας τραγουδιού, σαν τους Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργο Ζαμπέτα, Πέτρο Αναγνωστάκη, Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλη Βασιλειάδη, Μπάμπη Τσετίνη, Λίτσα Διαμάντη, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Βαγγέλη Περπινιάδη, Στράτο Παγιουμτζή, Ρίτα Σακελλαρίου, Τάκη Μπίνη, Χαρούλα Λαμπράκη, Μανώλη Αγγελόπουλο κ.α.
Η φωνή του Παπαδάκη που παραμένει αναλλοίωτη στα χρόνια, έχει χρώματα από τη σχολή του Πάνου Γαβαλά αλλά και πινελιές από Στέλιο. Η διαδρομή του σεμνή και ταπεινή, άφησε όμορφα τραγούδια που χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη εποχή, όταν το νήμα των κλασικών βάρδων, προεκτείνονταν από άξιους συνεχιστές του είδους στην δισκογραφία και τη διασκέδαση.
Πηγή πληροφοριών: ogdoo.gr
Δείτε επίσης
- Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας
- Ετσι θα γίνει η Φαιστός μετά την αναβάθμιση: Νέες υποδομές, διάδρομοι, πρόσβαση στο Ανάκτορο
- Πέθανε ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης
- Ο Ντα Βίντσι στο Καμηλάρι! Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης
- Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς