Σταφιδόπιτα παραδοσιακή
Υλικά
250 ml (1 κούπα) νερό ΖΑΡΟΣ
180 gr (1 κούπα) σταφίδες
180-200 gr καστανή ζάχαρη (ή λευκή)
185 ml (3/4 κούπας) ελαιόλαδο
30 ml ρακή ή άλλο ποτό
125 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλα (δοσομετρικό, δηλαδή 5 ml)
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα πορτοκαλιού
1,5 κουταλάκι σόδα
2-3 κουταλιές ψίχα καρυδιών
500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
Επί το έργον
Ζεσταίνουμε το νερό και το αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τις σταφίδες. Αφήνουμε να μουσκέψουν από μισή ως δύο ώρες.
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αρωματικά.Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα.
Αλέθουμε στο multi τις σταφίδες ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ, και τις προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και το ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε σε φόρμα 28 νούμερο στρωμένη με χαρτί ψησίματος ή καλολαδωμένη και αλευρωμένη.
Βρέχουμε το χέρι μας και στρώνουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε τη σταφιδόπιτα στους 160 βαθμούς για 1 ώρα περίπου σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ.
Στα 40 περίπου λεπτά σκεπάζουμε με χαρτί για να μην αρπάξει η επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε!
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)