Σταφιδόπιτα παραδοσιακή

Υλικά
250 ml (1 κούπα) νερό ΖΑΡΟΣ
180 gr (1 κούπα) σταφίδες
180-200 gr καστανή ζάχαρη (ή λευκή)
185 ml (3/4 κούπας) ελαιόλαδο
30 ml ρακή ή άλλο ποτό
125 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλα (δοσομετρικό, δηλαδή 5 ml)
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα πορτοκαλιού
1,5 κουταλάκι σόδα
2-3 κουταλιές ψίχα καρυδιών
500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
Επί το έργον
Ζεσταίνουμε το νερό και το αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τις σταφίδες. Αφήνουμε να μουσκέψουν από μισή ως δύο ώρες.
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αρωματικά.Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα.
Αλέθουμε στο multi τις σταφίδες ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ, και τις προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και το ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε σε φόρμα 28 νούμερο στρωμένη με χαρτί ψησίματος ή καλολαδωμένη και αλευρωμένη.
Βρέχουμε το χέρι μας και στρώνουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε τη σταφιδόπιτα στους 160 βαθμούς για 1 ώρα περίπου σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ.
Στα 40 περίπου λεπτά σκεπάζουμε με χαρτί για να μην αρπάξει η επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε!
Δείτε επίσης
- «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Χρειαζόμαστε συντονισμό και πολιτική βούληση»
- Προσωρινή λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Ζαρού στο σχολείο λόγω εργασιών
- Ξεκινά τη θερινή λειτουργία του το Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Φαιστού
- ΕΠΑΛ Μοιρών: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονια
- Υπό έλεγχο η φωτιά στον Τσίγκουνα