Στα δίχτυα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ πιάστηκαν τα... γαϊδουράκια

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ  11 August, 2016 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA
Στα δίχτυα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ πιάστηκαν τα... γαϊδουράκια

Φωτο: ethnos.gr

Στα δίχτυα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ πιάστηκαν τα... γαϊδουράκια της Λίνδου στη Ρόδο

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούσε η υπηρεσία στο νησί, τον περασμένο μήνα, οδήγησαν δύο ελεγκτές εφοριακούς στον Σύλλογο Ονηλατών Λίνδου, 'Κλεόβουλο', ο οποίος έχει στην κατοχή του τα γαϊδουράκια που μεταφέρουν τη θερινή περίοδο τους τουρίστες στην ακρόπολη της Λίνδου.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα 'Ροδιακή', οι εφοριακοί που διεξήγαγαν τους ελέγχους διαπίστωσαν ότι οι κάτοχοι των ζώων και μέλη του Συλλόγου δεν είχαν κόψει αποδείξεις για τα πέντε εισιτήρια της ημέρας ?αξίας πέντε ευρώ το καθένα? που είχαν πωληθεί, ενώ, παράλληλα, δεν είχε γίνει έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ όπως όφειλε. Ετσι βεβαίωσαν την παράβαση και επέβαλαν στους ιδιοκτήτες τους πρόστιμο, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 4.250 ευρώ.

Η είδηση έκανε 'τον γύρο του Διαδικτύου' και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ωστόσο, η καταγραφή της παράβασης εντάσσεται στο πλαίσιο της έντασης των ελέγχων από το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε οικονομική δραστηριότητα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της επιβολής των κατάλληλων προστίμων, όπου παραβιάζεται ο νόμος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις από τον Σύλλογο Ονηλατών Λίνδου, ο οποίος, όμως, αποφεύγει συστηματικά την επικοινωνία με τον Τύπο. Προτίθεται, ωστόσο, να εκδώσει τις επόμενες ημέρες σχετική ανακοίνωση για το συμβάν, με την οποία θα τοποθετηθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό του νησιού θεωρεί ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, την κίνηση των Αρχών να 'γράψουν' τους κατόχους των γαϊδουριών. 'Τα γαϊδουράκια είναι μια παραδοσιακή ατραξιόν της Ρόδου και συνεχίζεται από τη δεκαετία του 1960' λέει. 'Χρησιμοποιούνται από ντόπιους υπερήλικους ή και φοιτητές που δεν εργάζονται ή περνούν τα καλοκαίρια τους στο νησί, ώστε να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Γι' αυτό και κανείς δεν σκέφτηκε τόσα χρόνια να το δει ως επάγγελμα' συνεχίζει.

Τουριστική κίνηση
Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η τουριστική κίνηση στο νησί παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αεροδρόμιο της Ρόδου, η αύξηση της τουριστικής κίνησης εκτινάχθηκε στο 10,6%, καθώς τον Ιούλιο έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ στο νησί 454.726 τουρίστες έναντι 411.114 τον αντίστοιχο μήνα το 2015. Επιπλέον, οι λιμενικές Αρχές κατέγραψαν αύξηση στον τουρισμό κρουαζιέρας.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο κατέπλευσαν στο νησί συνολικά 43 κρουαζιερόπλοια έναντι 45 τον ίδιο μήνα πέρυσι, ωστόσο ο συνολικός αριθμός των ατόμων που μεταφέρθηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι τον Ιούλιο του 2015. Από 42.890 τουρίστες πέρυσι έφθασαν στη Ρόδο 52.722, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 34%.

Ο κ. Χατζηδιάκος δεν αρνείται ?όπως λέει? τους φορολογικούς ελέγχους. Δεν παραβλέπει, όμως, να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται. 'Στα νησιά βιώνουμε μια βάναυση επίθεση σαν να είμαστε οι κύριοι υπαίτιοι των κρουσμάτων φοροδιαφυγής. Οι περισσότεροι επαγγελματίες εδώ είναι μικρομεσαίοι, οι οποίοι με τη ραγδαία αύξηση του ΦΠΑ έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους.

Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται εκεί όπου υπάρχει αποδεδειγμένα φοροδιαφυγή, όπως στα νυχτερινά κέντρα. Αντιθέτως, ο τρόπος που γίνονται αυτή τη στιγμή στοχοποιεί τα νησιά και προσβάλλει ευρύτερα τους Ελληνες νησιώτες. Σε μια εξαιρετικά συρρικνωμένη τουριστική περίοδο πρέπει να στοχεύσουν σε μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις, διότι αν περιμένουν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή από τα γαϊδουράκια δεν θα έχουν καμία τύχη' καταλήγει.

Πηγή: έθνος.gr

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ  11 August, 2016 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα