Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα κάνει ανακοινώσεις το μεσημέρι της Δευτέρας σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας
Μετά το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων σήμερα Δευτέρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το κλιμακωτό άνοιγμα του λιανεμπορίου προκειμένου να αρχίσει να μπαίνει η χώρα σε μία σταδιακή κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα κάνει ανακοινώσεις το μεσημέρι της Δευτέρας σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει τον «οδικό χάρτη» για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας το οποίο σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει προσεχτικά βήματα ώστε να μην υπάρχει πισωγύρισμα με την διασπορά του ιού αλλά και να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση στο ΕΣΥ.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 13:30 το μεσημέρι από τον κ. Πέτσα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ενώ όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha όπου αναμένεται με τη σειρά του να δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα.
Αρχή από σήμερα με τα εποχικά καταστήματα
Από σήμερα και μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2021, και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα λειτουργούν τα 110 καταστήματα που πωλούν αμιγώς εποχικά είδη και οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στέλνοντας SMS στο 13033 με την επιλογή «2».
Παράλληλα από σήμερα, επιτρέπεται να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και τα σούπερ μάρκετ ενώ στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά, μέσα τις γιορτές.
"Καμία ημερομηνία για άρση"
Ουπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV και ξεκαθάρισε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καν το λιανεμπόριο, αν δεν καμφθεί ο κορονοϊός, μιας και η επιδημιολογική εικόνα, δεν φαίνεται να αλλάζει στον βαθμό που επιθυμούν ειδικοί και κυβέρνηση.
Θέλησε να βάλει ένα φρένο στις φήμες για άνοιγμα της αγοράς σε συγκεκριμένες ημερομηνίες λέγοντας: «Ολες οι ημερομηνίες που διακινούνται, δεν διακινούνται από εμάς, για κανέναν κλάδο, για καμία δραστηριότητα. Οταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι, θα προχωρήσουμε. Τον πρώτο λόγο τον έχει η επιτροπή και η εξέλιξη της πανδημίας, που θα καθορίσει τον ρυθμό ανοίγματος της αγοράς».
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει άνοιγμα της αγοράς: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνίες. Θα δούμε αν και πώς θα ανοίξουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Σ' αυτή τη μεγαλύτερη ζημία, βάλαμε πρώτα τα εποχικά είδη και είπαμε να αρχίσουμε με αυτά και ακολούθως θα πάμε στα μαγαζιά με παιχνίδια, λουλούδια, βιβλία, κτλ» τόνισε ο υπουργός, ενώ δεν ξεκαθάρισε αν θα μπουν στην ίδια μοίρα και τα κομμωτήρια.
Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση. Τα νούμερα παραμένουν ψηλά» και πρόσθεσε ότι οι εικόνες που ήρθαν από την Αγγλία με το άνοιγμα των καταστημάτων «είναι εφιαλτικές. Παίρνουμε μικρό ρίσκο με το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων, υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και δεν θα δούμε εικόνες συνωστισμού. Αν δούμε τέτοιες εικόνες και υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης θα λάβουμε πιο σκληρά μέτρα».
«Οσο αυξάνεται η κινητικότητα, τόσο δυστυχώς αυξάνεται και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού», είπε αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά για να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες.
Για το ρίσκο που καλείται να λάβει η κυβέρνηση με ενδεχόμενο άνοιγμα τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξεις την αγορά και να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Οσο μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ο ιός πέφτει. Οσο αυξάνεις την κινητικότητα, αυτόματα ανεβαίνουν τα κρούσματα. Αν όλος ο κόσμος τηρήσει πολύ αυστηρά τα μέτρα, τότε η άνοδος θα είναι μικρή. Αν έστω και κάποια μικρή ομάδα δεν τα τηρήσει, η διασπορά θα είναι μεγάλη».
Κληθείς να σχολιάσει το αν οι λοιμωξιολόγοι εισηγηθούν να μην ανοίξει η αγορά: «Κλειστό λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά» τόνισε.
Ένα δυνατό lockdown πριν το εμβόλιο θα ήταν ιδανικό
Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα κοροναϊού, μια εβδομάδα μετά την 1η μέρα που είδαμε κάτω από 1.000, με τον ίδιο ρυθμό μείωσης πάντα, επισήμανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε» τόνισε ο καθηγητής.
«Από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε. «Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν» σημείωσε. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία. Αν τα κλείσουμε όλα όλο το χειμώνα γιατί ο κόσμος θα κουραστεί και θα είναι μεγάλος βαθμός μη συμμόρφωσης πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία» είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
Περίεργη αναλογία θανάτων προς κρούσματα στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα πολύ έντονα περίεργο λόγο θανάτων προς κρούσματα, η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στο μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ, αλλά και τη στρατηγική» σχολίασε. Στα τεστ (rapid και PCR), βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ» και ζητώντας πιο αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή.
Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σχολίασε ότι πρώτα ένα δυνατό lockdown πριν τον εμβολιασμό θα ήταν το ιδανικό, όσο λιγότερα κρούσματα μπορούμε τόσο καλύτερα. «Άμα πάρετε τα εξελικτικά μοντέλα θα δείτε ότι όταν ασκείς καινούργια πίεση στον ιό αλλάζουν τα δεδομένα της δυναμικής του. Αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει ένα στέλεχος του ιού κύριο» επανέλαβε, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις του για τον εμβολιασμό με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Δείτε επίσης
- Κέικ καρότου με μέλι
- Ζητείται «panic button» για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους
- Α.Σ Τυμπακίου: Ενημερωτική εκδήλωση για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους
- Φάρμακα για την καρδιά: Μειώνουν και τον κίνδυνο άνοιας;
- Τι αλλάζει στις κληρονομιές: νέες ρυθμίσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί