Σήμερα η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην Κρήτη
Από την Κρήτη, νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα, ανοίγει ατύπως και φέτος (όπως είχε γίνει και πέρυσι) η “αυλαία” της επίσημης αντιπυρικής περιόδου, με τα απαγορευτικά μέτρα ως προς τη χρήση πυρός στην ύπαιθρο να τίθενται σε ισχύ από σήμερα κιόλας και όχι από την 1η Μαΐου, που είναι η παραδοσιακή ημερομηνία έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.
Από σήμερα λοιπόν μπαίνει αυστηρό... “στοπ” στη χρήση πυρός στην ύπαιθρο της Κρήτης, ενώ επί ποδός θα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την επικράτεια του νησιού, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν παραβάσεις. Σημειώνεται ότι οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά και θα τους επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.
Κανονικά η αντιπυρική περίοδος σε επίπεδο χώρας ξεκινά τη 1η Μαΐου. Πέρυσι σε επίπεδο Κρήτης είχαμε πρόωρη εφαρμογή της, καθώς είχε μπει απαγορευτικό στη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο από τις 20 Απριλίου. Φέτος κρίθηκε ξανά σκόπιμο να πάμε σε πρόωρη ισχύ του απαγορευτικού μέτρου, και μάλιστα ακόμα νωρίτερα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, και συγκεκριμένα από τις 15 Απριλίου αυτή τη φορά...
Οι λόγοι που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα από το άκρως επικίνδυνο υπόβαθρο που συνθέτουν για τον τόπο μας η παρατεταμένη ξηρασία των προηγούμενων μηνών και η συσσώρευση καύσιμης ύλης
Οι λόγοι που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα από το άκρως επικίνδυνο υπόβαθρο που συνθέτουν για τον τόπο μας η παρατεταμένη ξηρασία των προηγούμενων μηνών και η συσσώρευση καύσιμης ύλης.
Ο πολύ ήπιος χειμώνας, με βασικό χαρακτηριστικό την ανομβρία, αλλά και οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος με εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τους νοτιάδες έχουν ήδη φέρει τις πρώτες πυρκαγιές στο νησί μας, θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 6 Απριλίου μέσα σε μόλις 12 ώρες είχαμε 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές ανά την ελληνική επικράτεια, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ο μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με 2 μεγάλες φωτιές εδώ στην Ιεράπετρα αλλά και στα Πιέρια όρη.
Ήδη εδώ και μέρες οι αιρετοί, είτε στο πλαίσιο συσκέψεων των συντονιστικών οργάνων σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, είτε σε επίπεδο συνεντεύξεων/δηλώσεων θεωρούσαν δεδομένο ότι θα πηγαίναμε σε πρόωρη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην Κρήτη. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τη “βούλα”, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με την Κρήτη, η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκινά, ομοίως ατύπως, ένα 15νθήμερο νωρίτερα από το κανονικό και στα νησιά του βόρειου και νότιου Αιγαίου...
Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση, την οποία υπέγραψε ο συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υποστράτηγος Γεώργιος Τσικαλάς, μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική απόφαση επισημαίνονται τα εξής:
«Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υπογράφηκε από τον συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υποστράτηγο Γεώργιο Τσικαλά, απόφαση για την έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης χρήσης πυρός από 15/4/2024 στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης».
Ανακοινώσεις Δήμων
Την έκτακτη εκκίνηση της αντιπυρικής περιόδου για την Κρήτη από σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου έναντι της 1ης Μαΐου, που είναι η συνήθης ημερομηνία, γνωστοποιούν σε ανακοινώσεις τους και οι Δήμοι του νησιού.
«Νωρίτερα σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά, ορίζεται για το έτος 2024, στην Περιφέρεια Κρήτης, το χρονικό όριο απαγόρευσης χρήσης πυρός.
Η 15η Απριλίου 2024 ορίζεται το χρονικό όριο έναρξης απαγόρευσης οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σε εκτάσεις που αναφέρονται στην πυροσβεστική διάταξη 9/2021 “Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους” (ΦΕΚ 2229Β/12-4-2024).
Καλούνται οι δημότες να ακολουθούν τις οδηγίες της σχετικής ανακοίνωσης του Δήμου, για τις κάτωθι εργασίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Χερσονήσου, που εφιστά την προσοχή στους πολίτες, σημειώνοντας πως «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση των προαναφερόμενων μέτρων, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου σε αυτούς από τον οικείο Δήμο:
1. Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ.
2. Η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και της απομάκρυνσης των υλικών».
Κάλεσμα για καθαρισμό ακινήτων
Στο ίδιο μοτίβο, ο Δήμος Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία «ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου και σε αναμονή της νέας Πυροσβεστικής Διάταξης, καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να έχουν ολοκληρώσει τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους έως την 30ή Απριλίου 2024, στα πλαίσια των μέτρων πυροπροστασίας και πρόληψης κινδύνου πυρκαγιάς.
Από σήμερα λοιπόν μπαίνει αυστηρό... “στοπ” στη χρήση πυρός στην ύπαιθρο της Κρήτης, ενώ επί ποδός θα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την επικράτεια του νησιού, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν παραβάσεις. Σημειώνεται ότι οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά και θα τους επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα
Ο καθαρισμός, η άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων, καθώς και η συντήρηση των εν λόγω χώρων, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, είναι αποκλειστικά ευθύνη των ιδιοκτητών με ιδία μέσα. Απαγορεύεται ρητά η απόρριψή τους σε κάδους απορριμμάτων ή ανακύκλωσης, η εγκατάλειψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο Ηρακλείου, θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις αυτόματα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
- Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως φυλλόστρωμα, ξερά χόρτα και κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή απορριμμάτων.
- Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού».
Συναγερμός για πυρκαγιά κοντά στο φαράγγι της Σαμαριάς
Υπενθυμίζεται ότι στη μάχη της κατάσβεσης φωτιάς που έκαιγε από προχθές Σάββατο δασώδη και θαμνώδη έκταση όμορα του φαραγγιού της Σαμαριάς στα Χανιά ρίχτηκε χθες το πρωί πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Η φωτιά είχε εκδηλωθεί σε πολύ δύσβατη ορεινή περιοχή μεταξύ Ξυλόσκαλου και Γκίγκιλου, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να την οριοθετήσουν και χθες ήταν σε πλήρη ύφεση, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσής της. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης παρέμεναν, ωστόσο, στο σημείο και συγκεκριμένα 14 οχήματα με 40 πυροσβέστες και δύο ομάδες δασοκομάντος και μία ομάδα της ΕΜΑΚ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρόσβεσης οι δυσκολίες λόγω ακραίας δυσβατότητας ήταν πολλές και οι δασοκομάντος επιχειρούσαν κυρίως με αναρριχήσεις στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις φλόγες.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις