“Σήμα κινδύνου” για το φαράγγι της Σαμαριάς

  23 April, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
“Σήμα κινδύνου” για το φαράγγι της Σαμαριάς

Σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για το φαράγγι της Σαμαριάς, με στόχο την έγκαιρη και ασφαλή λειτουργία του.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

Ο Γιάννης Ζερβός, δήμαρχος Σφακίων επισήμανε ότι:

"Ως Δήμος ζητάμε το φαράγγι να λειτουργήσει από 1η Μαΐου, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Νομίζω πώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτές, αν μέχρι τότε δεν έχουμε κάποιο έκτακτο καιρικό φαινόμενο. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να συντονιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί η λειτουργία του φαραγγιού έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις, κι όσον αφορά την περιοχή του Ομαλού για να υπάρχει οδική προσβασιμότητα, αλλά και για την δυνατότητα διάσχισης του φαραγγιού από τους επισκέπτες. Δεν άφησε ανεπηρέαστο το φαράγγι της Σαμαριάς η φετινή κακοκαιρία. Έχουν ξεκινήσει εργασίες, με ίδια μέσα, από την Δασική Υπηρεσία Χανίων".

Ο κ. Ζερβός πρόσθεσε ακόμη πως:

"Δεν θα έλεγα ότι έχει υποστεί πολύ σοβαρές συνέπειες από την σφοδρή κακοκαιρία του προηγούμενου χειμώνα. Αναλογικά τα φαινόμενα δεν είναι τόσο σοβαρά, όσο περιμέναμε. Το πρόβλημα είναι η ποσότητα του νερού. Με δεδομένο όμως ότι το διάστημα αυτό δεν έχουμε βροχοπτώσεις, θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών να υπάρξει μία εξισορρόπηση και να μπορέσουμε με ασφάλεια να δώσουμε την δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να το επισκεφθούν και φέτος".

["Σήμα κινδύνου" για το φαράγγι της Σαμαριάς]

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας: "τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι δύο: το πρώτο είναι η ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών. Το δεύτερο είναι να δούμε κατά πόσο είναι σε εξέλιξη το φυσικό φαινόμενο ή κατά πόσο μπορούμε να τροποποιήσουμε την τρωτότητα του φαινομένου. Είναι δύο στοιχεία που αντικρούονται και θα πρέπει να βρούμε μία μέση λύση".

Σαμαριά... όπως Ναυάγιο!

Ο κ. Λέκκας παρέπεμψε στο παράδειγμα του "ναυαγίου της Ζακύνθου, όπου "βρήκαμε μία τέτοια μέση λύση.

Έπρεπε δηλαδή η παραλία να αποδοθεί στην χρήση, γιατί είναι τεράστιο το οικονομικό και το κοινωνικό όφελος. Κι από την άλλη πλευρά, έπρεπε να διασφαλίσουμε την επισκεψιμότητα, τους ανθρώπους που επισκέπτονται το Ναυάγιο". Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στο φαράγγι της Σαμαριάς.

"Αναλύοντας όλα τα στοιχεία, θα δούμε τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε", είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι "κύριο μέλημα μας είναι αφενός η ασφάλεια κι αφετέρου η ανάκαμψη της περιοχής η οποία μπορεί να γίνει και μέσω του ανοίγματος του φαραγγιού της Σαμαριάς".

"Γερασμένες οι υποδομές της Κρήτης", "μας προβληματίζει η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων"

Ο κ. Λέκκας παράτησε, στη συνέχεια, ότι η "η Κρήτη έχει γερασμένες υποδομές. Από την άλλη πλευρά είχαμε ακραία φαινόμενα. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να έχουμε όλη αυτή την εικόνα.

Όμως, εκτός από την εικόνα που είναι δεδομένη, εκείνο το οποίο μας βάζει όλους εμάς σε προβληματισμό είναι η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αυτών, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα".

Όπως εξήγησε ο ίδιος: "έχουμε να κάνουμε με μία επιταχυνόμενη διαδικασία εμφάνισης ακραίων φαινομένων. Και με μία διαδικασία αύξησης των συνεπειών από αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά μας προβληματίζουν. Πιθανότατα να οφείλονται και στην Κλιματική Αλλαγή, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να ερμηνεύσουμε ουσιαστικά την επίδραση του φαινομένου, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας"

Ο κ. Λέκκας έκρινε αναγκαίο "να γίνει μία πανεθνική προσπάθεια, έτσι ώστε οι υποδομές να σχεδιάζονται με ένα καινούργιο πλαίσιο, το οποίο θα λαμβάνει υπ'όψιν την επιτάχυνση αυτών των φαινομένων. Και βεβαίως, για να γίνουν σωστές υποδομές, να εξευρεθούν πόροι, να είναι τεχνικά επαρκή τα έργα, θα πρέπει όλοι μας να καταβάλουμε μία προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Να ξεπεράσουμε το γραφειοκρατικό σύστημα το οποίο μας καθηλώνει, στην κυριολεξία, και το οποίο είναι ένα παράγωγο σύστημα που δεν μας αφήνει να πάμε μπροστά".

 

  23 April, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ