“Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου”

  02 June, 2020 ΑΡΘΡΑ
“Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου”

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Τουρκία:

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.

»Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι περιοχές που θα κάνουμε έρευνες»

Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εντός των συντεταγμένων που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ, χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ τις περιοχές για τις οποίες η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας στις 30 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στη δήλωση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια αναφέρει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτό τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» διαμηνύει ο Χαμί Ακσόι, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις της Τουρκίας πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας σε χθεσινή δήλωση του μετά και από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ, αναφορικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις τόνιζε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει  και αυτή την πρόκληση εφόσον η τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», χαρακτηρίζοντας τη νέα κίνηση της Άγκυρας «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου».

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Τι υποστήριξε ο τούρκος πρέσβης

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, στον οποίο και έγινε διάβημα διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις θέσεις της Τουρκίας γνωστές και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο σε σχέση με τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως των αιτήσεων της τουρκικής ΤΡΑΟ για άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πιο συγκεκριμένα ο Μπ. Οζούγκεργκιν, ο οποίος εκλήθη στο ΥΠΕΞ, όπου του διενεργήθηκε διάβημα απάντησε –σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές- ότι οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων οριοθέτησης, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι καλά γνωστές και διαφανείς και ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο τούρκος πρέσβης ανέφερε, ακόμα, επίσης ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο Οζούγκεργκιν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε επίσης ότι ποτέ δεν είναι αργά για τους γείτονες όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά να ακούσουν και ο ένας τον άλλο, για να προσθέσει ότι το κλειδί είναι να μιλούν μεταξύ τους και όχι να μιλά ο ένας για τον άλλο.

Ακιντζί : Ούτε βήμα στο Κυπριακό χωρίς νέα «εντολή»

Δεν πρόκειται να κάνει βήμα στο Κυπριακό πριν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ξεκαθάρισε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε περίπτωση που ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, ο Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για μία λύση, προσθέτοντας πως όλα όσα ζήσαμε «δείχνουν για ακόμη μια φορά και στις δύο κοινότητες πόσο αναγκαία είναι η λύση».

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Κίπρις ο κατοχικός ηγέτης ρωτήθηκε για το Κυπριακό και ο ίδιος διερωτήθηκε «ποιος και τί είδους εξέλιξη μπορεί να περιμένει στο Κυπριακό, την στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος παλεύει με την πανδημία, την ανθρώπινη απώλεια και ανησυχεί για το αν θα τα βγάλει πέρα;».

Ούτε βήμα στο Κυπριακό

Αυτό ήταν και το σχόλιό του όσον αφορά την αγωγή που κατέθεσε το κόμμα Αναγέννησης εναντίον της απόφασης που πήρε η ψευδοβουλή για την μετάθεση των «προεδρικών εκλογών» στα μέσα Οκτωβρίου και να επιμηκυνθεί η θητεία του στην «προεδρία», με το αιτιολογικό ότι δεν πρέπει να κάνει κάποια κίνηση ο Ακιντζί στο Κυπριακό αυτό το διάστημα.

Ο κατοχικός ηγέτης έφερε ως παράδειγμα την «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας» και το γεγονός ότι δεν διόρισε εκ μέρους το ένα μέλος εκεί, αλλά έγιναν ρυθμίσεις ώστε η λεγόμενη «επιτροπή» να λειτουργεί χωρίς αυτόν μέχρι τις «προεδρικές εκλογές», λέγοντας πώς, εφόσον έχει αυτή τη στάση, δεν μπορεί να σκεφτεί να κάνει βήμα στο Κυπριακό.

Από τις πρώτες διαπραγματεύσεις του Κυπριακού μέχρι σήμερα, συνέχισε, έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας, και μπορεί να μην βρέθηκε λύση, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια. Οσο το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, είναι αναπόφευκτο να συνεχίζεται και η προσπάθεια για λύση, πρόσθεσε. «Υπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα: όσο περνάει ο καιρός, ο διαχωρισμός και η διαίρεση ριζώνουν».

Αναφερόμενος στο θέμα των οδοφραγμάτων, ο Ακιντζί είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποφάσισαν στις 8 Ιουνίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διελεύσεις για τους Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και για όσους φοιτούν ή βρίσκονται υπό θεραπεία στις ελεύθερες περιοχές, λέγοντας ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ομαλοποίηση των διελεύσεων μπορεί να γίνει βήμα βήμα.

 

  02 June, 2020 ΑΡΘΡΑ