Σε υψηλές «πτήσεις» οι εξαγωγές ελαιολάδου - Αύξηση 246% σε σχέση με πέρυσι!

mesaralive.gr  12 April, 2015 ΑΡΘΡΑ
Σε υψηλές «πτήσεις» οι εξαγωγές ελαιολάδου - Αύξηση 246% σε σχέση με πέρυσι!

Άκρως θετικά είναι τα μηνύματα για τις εξαγωγές ελαιολάδου, καθώς η αύξηση που σημειώνεται σε σχέση με πέρυσι, γεμίζει με αισιοδοξια για την πορεία του προϊόντος

Βασικό ζητούμενο βέβαια είναι αυτή η αύξηση να έχει αντίκρισμα και στους αγρότες. Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, βλέποντας πως "ο χρυσός" του νησιού, μπορεί να τους αποφέρει ένα ακόμη μεγαλύτερο εισόδημα.

Τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών που ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων είναι χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ελαιολάδου διαμορφώθηκαν το Φεβρουάριο 2015 στα 79,4 εκατ. ευρώ από 21,8 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο 2014 (άνοδος 264,2%).

Οι εξαγωγές ποτών και καπνού εμφανίζονται επίσης ενισχυμένες κατά 15,5% στα 47,8 εκατ. ευρώ ενώ οριακή (0,6%) είναι η άνοδος στα τρόφιμα που έφτασαν τα 275 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, εκτός από το πετρέλαιο (που επηρεάζεται από τις πιέσεις των διεθνών τιμών) οι υπόλοιποι εξαγωγικοί κλάδοι  δείχνουν ισχυρές αντοχές, ακόμη και σε περιβάλλον αβεβαιότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφουν δυναμική άνοδο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον Φεβρουάριο του 2015 καταγράφεται μείωση στη συνολική αξία των εξαγωγών κατά 2,7% (στα 2,02 δις ευρώ από 2,07 δις ευρώ του Φεβρουαρίου του 2014), ωστόσο αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προκύπτει εμφατική άνοδος κατά 11% (ή κατά 141,2 εκατ. ευρώ), για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η συνολική αξία των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 12,3%, ενώ για τις Τρίτες Χώρες καταγράφεται μείωση της τάξης του 15,6%, λόγω των μειωμένων εξαγωγών πετρελαιοειδών.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν 12,6%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες κατά 8%.

Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ, στο 53,4%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 66,2%.

Σε επίπεδο διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 7,6% (στα 3,89 δις ευρώ από 4,21 δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτουν σχεδόν διψήφιοι ρυθμοί ανόδου (+9,9%) ή αύξηση των εξαγωγών κατά συνολικά 95,7 εκατ. για το πρώτο δίμηνο του έτους.

 

Πηγή: creteplus.gr

 

mesaralive.gr  12 April, 2015 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα