Σε μάχη εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία

  26 September, 2021 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Σε μάχη εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία

Συνεχίζεται το θρίλερ των γερμανικών εκλογών και με το πρώτο exit poll που δείχνει ισοπαλία για SPD και CDU, ενώ ένα δεύτερο δίνει οριακό προβάδισμα του SPD με δύο μονάδες.

Σόλτς και Λάσετ βρίσκονται ισόπαλοι στην πρώτη θέση με 25%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 15%. Οι Φιλελεύθεροι όπως και οι ακροδεξιοί του AFD συγκεντρώνουν 11%, ενώ το αριστερό Die Linke καταφέρνει να περάσει στη γερμανική Βουλή με 5%.

Τα exit poll δεν έχουν έχουν λάβει υπόψιν τους την επιστολική ψήφο που είναι το 40% των συνολικών ψήφων. Ακόμα στο Βερολίνο η διαδικασία είχε προβλήματα με αποτέλεσμα να αργήσουν να κλείσουν οι κάλπες.

Τα δύο αυτά δεδομένα δείχνουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την καταμέτρηση των ψήφων, όπου και θα φανεί ποιος θα είναι ο πρώτος που θα κινήσει διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης. 

Η πρώτη προσέγγιση για την κατανομή των εδρών με βάση το exit poll

Το ποσοστό που συγκεντρώνει το CDU είναι το χαμηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες μεταπολεμικά, ενώ για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό.

Ήδη και οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν ότι θα είναι οι νικητές. Ο γενικός γραμματέας του CDU ανακοίνωσε ότι η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων είναι εφικτή, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD ανακοίνωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται και ο Σολτς θα είναι καγκελάριος.

Πιθανοί συνδυασμοί

Οι πιθανοί συνδυασμοί για σχηματισμό κυβέρνησης με βασικό κόμμα το CDU συμπεριλαμβάνουν τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll συγκεντρώνουν αθροιστικά 51%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο πιθανός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες ως κύρια δύναμη και τους ίδιους συμμάχους.

Με βάση αυτά τα ποσοστά ο σχηματισμός κυβέρνησης SPD, Πρασίνων και Die Linke αποκλείεται καθώς συγκεντρώνουν 45%.

Ωστόσο δεν αποκλείεται, αν και δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, η μεγάλη συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, με τη συμμετοχή και κάποιου τρίτου κόμματος.

Καθώς όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με το ακροδεξιό AFD, οι πιθανές συνεργασίες αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα πάντα σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll. 

Δεύτερο exit poll δείχνει προβάδισμα στατιστικού λάθους στο CDU

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF ένα δεύτερο exit poll δείχνει οριακό προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες με 26%. 

Καθώς η μάχη θα δοθεί ψήφο με ψήφο, αυτήν τη στιγμή η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας μοιάζει ότι μπορεί να κινείται από την κεντροαριστερά μέχρι την κεντροδεξιά με τους Πράσινους να καταγράφουν σίγουρα την τρίτη θέση.

Το «παζάρι» για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναφέρουν χαριτολογώντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να είναι αυτή που ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα εκφωνήσει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα για το 2022.

 

  26 September, 2021 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα