Σε καθεστώς “Lockdown” απο σήμερα η χώρα

  07 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
Σε καθεστώς “Lockdown” απο σήμερα η χώρα

περιορίζεται η κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την Ελλάδα και αυτή θα γίνεται για συγκεκριμένους λόγους. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού

Η χώρα βρίσκεται από τα ξημερώματα ξανά στον… γύψο, στην υποχρεωτική καραντίνα λόγω κοροναϊού, αλλά και σε ένα άδηλο μέλλον. Μπορεί θεωρητικά να μετακινούμαστε με SMS για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, όμως, όλο και περισσότεροι εκφράζουν φόβους ότι το lockdown δεν θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Αλλωστε, τα σχεδόν 2.500 κρούσματα χθες ενδεχομένως να φαντάζουν πολύ λιγότερα από τα νούμερα που ενδεχομένως να δούμε τις επόμενες ημέρες. Η διασπορά του κοροναϊού είναι μεγάλη και κανείς δε γνωρίζει αν τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα αποδώσουν απόλυτα και θα πέσουμε σε διψήφια κρούσματα το επόμενο διάστημα.

Από σήμερα, λοιπόν, περιορίζεται η κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την Ελλάδα και αυτή θα γίνεται για συγκεκριμένους λόγους. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού.

Μιλώντας για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 απάντησε στην ερώτηση  αν έπρεπε να υπάρχει τόσος χρόνος από την ανακοίνωση του lockdown μέχρι της εφαρμογή του, με αφορμή και τη μαζική αποχώρηση των κατοίκων της Αττικής προς την επαρχία τόνισε πως “δεν θεωρώ πως είναι καθυστερημένη η έναρξη του lockdown γιατί έπρεπε ορισμένες δομές να προετοιμαστούν. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι και μια απόδειξη το πως δεν συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα που ανακοινώνονται. Είδαμε σήμερα στην Αθήνα με την απίστευτη κίνηση στους δρόμους και στις εξόδους και είναι ένα μικρό δείγμα το πως δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε το παραμικρό από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα”.

Για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στη συγκέντρωση κατά του lockdown και για το κατά πόσο ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην τηρηθούν τα μέτρα στο δεύτερο lockdown τόνισε ότι “ ανησυχώ πάρα πολύ πως σε αυτό το δεύτερο lockdown δεν θα ακολουθήσουν πολλοί άνθρωποι τις οδηγίες γιατί και τα πρώτα δείγματα αυτό λένε. Δηλαδή αυτή η συγκέντρωση μέσω ιντερνετ είναι ένα μικρό δείγμα ανθρώπων που για κάποιο λόγο συμπεριφέρονται εντελώς ανεύθυνα”.

Για το πως θα πειστεί η κοινωνία και για τον διπλασιασμό των προστίμων ανέφερε πως “τα πρόστιμα δεν θα κάνουν κάτι. Οι άνθρωποι αυτοί αδιαφορούν και για τα πρόστιμα και για την υγεία των υπολοίπων. Πρέπει να αναλάβουν οι πιο ειδικοί και να προσεγγίσουν αυτές τις ομάδες ανθρώπων ώστε να μην χρειαστούμε και άλλα lockdown”.

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια αυτής της καραντίνας η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε πως “πάντα έτσι ξεκινά μια καραντίνα. Για λίγο χρονικό διάστημα και αναλόγως από το πόσοι από εμάς θα ακολουθήσουμε τα νέα μέτρα και τις νέες οδηγίες θα δούμε και μια αποτελεσματικότητα.

Χριστούγεννα στο σπίτι

Αν όλοι συμμορφωθούμε και για 10-15 μέρες αποφασίσουμε ότι θα καθίσουμε στα σπίτια μας, δεν πάμε σε κρυφά πάρτι, δεν έχουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια με πάνω από 2-3 συγγενικά πρόσωπα, γνωστά άτομα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε αποτελεσματικότητα.

Αν όμως αποφασίσουμε όλοι να πάμε στην Αράχωβα, στη Χαλκίδα, στο Ναύπλιο τα αποτελέσματα δεν θα είναι ευχάριστα και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown.

Για το ΕΣΥ και την πραγματική του εικόνα και αν αντέχει τόνισε πως “στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ μακριά από την κατάσταση που είδαμε στην αρχή στην Ιταλία, δηλαδή αν κάνουμε επιλογή το ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι. Το σύστημα υγείας πιέζεται όμως δεν έχει φτάσει στα όριά του. Έχουμε δυνατότητες να νοσηλεύσουμε και σε απλές κλίνες ασθενείς και σε ΜΕΘ. Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί περίπου 900 ασθενείς στις ΜΕΘ και ένα 35% έχει πάει στα σπίτια του. Ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει στις μονάδες και ένα 35% με 37% έχει χάσει τη μάχη. Από τα καλύτερα ποσοστά παγκοσμίως. Στην Ευρώπη σε καλύτερη θέση είναι η Σλοβακία και μετά η Ελλάδα”.

Στην εκτίμηση ότι το καθεστώς του lockdown μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πέντε εβδομάδες προχώρησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης.

«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο Mega.

«Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει» συμπλήρωσε.

«Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 βδομάδες. Αν δεν είναι 3 βδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για τα εμβόλια κατά του κορoνaϊού, ανέφερε πως είναι σε καλό δρόμο.

«Το χρονοδιάγραμμα περίπου ισχύει. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της δοκιμής από κάποιες εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες. Αν τα αποτελέσματα είναι όσο καλά περιμένουν, θα πάνε για έγκριση επείγουσας χρήσης».

«Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο εμβολιασμός θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα έρθει σε δεύτερη φάση, από Μάρτιο – Απρίλιο», επεσήμανε ο κ. Δερμιτζάκης. 

Το σύστημα υγείας πιέζεται και ειδικά τις τελευταίες ημέρες και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αυστηρότερα μέτρα, αλλά δεν βρίσκεται σε κορεσμό, «έχουμε ακόμα διαθεσιμότητα και σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Υπογράμμισε ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που θα προκύψουν, και από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχτεί στα δημόσια νοσοκομεία 300 καινούργιες κλίνες ΜΕΘ.

Εξήγησε ότι ο τετραπλασιασμός των κρουσμάτων οδήγησε στην ανάγκη να νοσηλευτούν σε 10 μέρες 95 ασθενείς σε ΜΕΘ και να αυξηθεί περίπου κατά 63% ο αριθμός νοσηλείας σε απλές κλίνες κορωνοϊού. «Αυτό δείχνει και την προετοιμασία η οποία έχει προηγηθεί και το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα έχουμε καταφέρει, αλλά όπως όλα τα συστήματα υγείας, ακόμα και στα πιο πλούσια κράτη έχουν ένα οριακό σημείο. Οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες», τόνισε ο υφυπουργός. Αναφέρθηκε σε άλλες χώρες που αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς για νοσηλεία σε γειτονικές χώρες, λέγοντας ότι «εμείς αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε. Θα τα καταφέρουμε, έχουμε προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν πιεστεί ακόμα περισσότερο το σύστημα, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι κάνουν και άλλες χώρες και ό,τι κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Θα χρησιμοποιήσουμε χώρους στα νοσοκομεία όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ΜΕΘ. Έχουμε προετοιμαστεί και γι’ αυτό, και έχουμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να προχωρήσουμε και σε αυτό εάν παραστεί ανάγκη». Επιπλέον, είπε, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε διεύρυνση της συνεργασίας, τόσο με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Μετακινήσεις

Διευκρινίσεις για τις απαραίτητες βεβαιώσεις που πρέπει να έχουν μαζί τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, έδωσε το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, όπως είχε πει το απόγευμα της Παρασκευής και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν είτε την λεγόμενη Βεβαίωση Αδειας Κυκλοφορίας  από την Εργάνη, ή στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω ενδεχόμενης δυσλειτουργίας του συστήματος, μία χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α.

Ειδικότερα:

Για Εργαζομένους –μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται νομίμως εναλλακτικά και τα δύο έντυπα ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας.
Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα με τους εξής δύο τρόπους:

Α) Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από τοhttps://forma.gov.gr/ ), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ή

Β) Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/

Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης και τους Αυτοαπασχολούμενους – Ελ. Επαγγελματίες & Επιτηδευματίες, για λόγους διασταύρωσης, για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ οι Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εκδίδονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Με τις Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εξάγονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ καλύπτονται και οι εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις για λόγους εργασίας.
Ενημερώνουμε ότι οι ήδη εκδοθείσες από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας ισχύουν μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους.

Πώς θα γίνεται η αποστολή SMS στο 13033

Στη φετινή καραντίνα, όπως είπαμε, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Επίσης μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
Σε ποιες περιοχές δεν ισχύουν τα SMS
Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, σε Σάμο και Καρδίτσα θα ισχύσουν εξαιρέσεις. Όπως ειδικότερα είπε, στη Σάμο δεν θα ισχύει η αποστολή SMS για κυκλοφορία.

Ακόμα, τόσο στη Σάμο, όσο και στην Καρδίτσα, θα λειτουργεί κανονικά το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες κατασκευών. Ο λόγος, είναι η εξαίρεση των δυο αυτών περιοχών λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
  

Το μάζεμα της ελιάς

Με την απόφαση για lockdown και απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των νομών να συμπίπτει με την έναρξη της συγκομιδής της ελιάς, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους ελαιοπαραγωγούς ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα.

Στις 06:00 το πρωί του Σαββάτου τίθεται σε ισχύ καθολική καραντίνα σε όλη τη χώρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα υπάρξουν ειδικές μέριμνες για εποχικά εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα για τη συγκομιδή ελιάς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια της πρωτογενούς παραγωγής και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας είναι σημαντικές».

Ωστόσο, αυτή την περίοδο γίνεται η συγκομιδή της ελιάς, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στους αγρότες, καθώς δε γνωρίζουν αν μπορούν  να μετακινηθούν εκτός νομού προκειμένου να συνεχίσουν τις γεωργικές τους εργασίες.

Ο πρωτογενής τομέας θα λειτουργήσει κανονικά, όπως και οι βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετακινήσεις όσων εργατών απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή της ελιάς θα γίνονται κανονικά με την επίδειξη χειρόγραφης βεβαίωσης και του εγγράφου ΟΣΔΕ.

Για τη συγκομιδή της ελιάς, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ 100.3 οι εργάτες πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους, ενώ αν πρόκειται για ιδιοκτήτες και κληρονόμους απαιτείται το Ε9.

Ειδική μέριμνα για όσους πρέπει να μετακινηθούν για τη συγκομιδή της ελιάς ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων για το δεύτερο lockdown ο κ. Σταμπουλίδης διευκρίνισε πως εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συγκομιδή των ελιών.

Και μην ξεχάσετε: Πρόστιμο 300 ευρώ

Διευκρινίσεις και αυστηρές συστάσεις για τις μετακινήσεις κατά την διάρκεια του lockdown έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε πως τα πρόστιμα για τις παραβάσεις έχουν διπλασιαστεί.

Συγκεκριμένα, στα 300 ευρώ, αντί για 150 ευρώ, θα ανέρχεται από αύριο, Σάββατο, το πρόστιμο για τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών εν μέσω του lockdown. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι «σαρωτικοί», ζητώντας από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο απολύτως αναγκαίο, ειδικότερα κατά τις βραδινές ώρες.

 

  07 November, 2020 ΑΡΘΡΑ