Σε γεωλογικό φαινόμενο, αποδίδεται η εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου στο νερό της Γαλιάς
Σε ενημερωτική συνάντηση στην οποία παρευρίσκονταν και δημοσιογράφοι, προχώρησε σήμερα η ΔΕΥΑ Φαιστού, με προσκεκλημένη την ειδικό κ. Λαγουβάρδου.
Θέμα της συνάντησης ήταν το νερό της Γαλιάς και το εξασθενές χρώμιο που εντοπίστηκε σε αναλύσεις. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φαιστού συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ κ. Κώστας Μαρκάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού κ. Γιάννης Νικολακάκης, οι πρώην προέδροι της ΔΕΥΑΦ κ.κ. Γιάννης Κουλεντάκης και Μανώλης Στυλλιανάκης, η Αντιδήμαρχος Φαιστού κ. Ελένη Τιτάκη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο πρόεδρος της Γαλιάς κ. Γιάννης Χατζάκης, ο Διευθυντής και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑ Φαιστού.
Η κ. Λαγουβάρδου εξήγησε από πού μπορεί να προέρχεται το εξασθενές χρώμιο που βρέθηκε στο νερό της Γαλιάς, αναφερόμενη σε μελέτη η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο το 2013 η οποία εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ».
Η μελέτη με θέμα « ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ Cr(VI) ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ», έδειξε ότι πέρα από την βιομηχανική ρύπανση υπάρχουν κι άλλες αιτίες στις οποίες οφείλετε η παρουσία εξασθενούς χρωμίου.
«Η μελέτη αναφέρει για την Κρήτη ότι « Στην Κρήτη υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εμφανίσεις οφιολιθικών πετρωμάτων που εντοπίζονται στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της. Οι συγκεντρώσεις Cr(VI) που προσδιορίσθηκαν κυμαίνονται από 1 έως 8 μg/L με την υψηλότερη τιμή να έχει μετρηθεί στο Τυμπάκι, ενώ στην πλειοψηφία των δειγμάτων που συλλέχθηκαν δεν εντοπίστηκε Cr(VI) . Φαίνεται ότι στη διαμόρφωση της κοιλάδας Τυμπακίου σημαντική υπήρξε και η συνεισφορά των προϊόντων αποσάρθρωσης των υπερκείμενων οφιολιθικών πετρωμάτων», είπε η κ. Λαγουβάρδου εξηγώντας ότι πρόκειται καθαρά για γεωλογικό φαινόμενο και ότι αυτό εξηγεί και την προέλαση βαρέων μετάλλων και ειδικότερα του χρωμίου και του εξασθενούς χρωμίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γιάννης Κουλεντάκης εξήγησε ότι όταν γίνεται αναφορά στην κοιλάδα του Τυμπακίου, εννοείται η γεωλογικό λεκάνη από το Πύργο και το Ασήμι μέχρι και το Τυμπάκι.
Πολύ πιο κάτω από τα όρια οι τιμές
Μάλιστα υπενθύμισε πολλές φορές ότι οι τιμές που βρέθηκαν στην Γαλιά είναι πολύ μικρότερες από αυτές που βάζει ως όριο η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία . Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο αναφέρεται και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο τύπου της ΔΕΥΑΦ ότι «Σε πρόσφατη ανάλυση από το δίκτυο του οικισμού Γαλιά ανιχνεύθηκε Ολικό Χρώμιο σε συγκέντρωση 4,1μg/I.
• Η παράμετρος του χρωμίου (Gr) αποτελεί χημική παράμετρο της Οδηγίας 98/83/ΕΚ και της αντίστοιχης Ελληνικής νομοθεσίας ,ΦΕΚ 630/Β/26-04-2007 (Τροποποίηση ΚΥΑ Υ2/2600/2001),που έχει συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
• Σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία ,η παραμετρική τιμή του χρωμίου ορίζεται στο όριο των 50μg/Ι για το ολικό χρώμιο. Η τιμή αυτή υιοθετήθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η τήρηση της παραπάνω τιμής για το συνολικό χρώμιο είναι υποχρεωτική και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε υπέρβαση της.
• Η τιμή που μετρήθηκε στο νερό του οικισμού της Γαλιάς είναι 4,1μg/Ι ,πολύ κατώτερη του ορίου των 50μg/Ι. Η παρουσία του στο νερό οφείλεται σε γεωλογικούς σχηματισμούς και δεν σχετίζεται με φαινόμενα βιομηχανικής ρύπανσης.
• Όσον αφορά το εξασθενές χρώμιο , που είναι ένα μέρος του ολικού χρωμίου και θεωρείται πιο τοξικό , δεν υπάρχει στην Ελληνική ή Ευρωπαϊκή νομοθεσία , σχετικό όριο για το πόσιμο νερό καθώς δεν υπάρχουν επαρκή τοξικολογικά δεδομένα για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου κατά την κατάποση σε σχέση με την συγκέντρωση του στο νερό.
• Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επικινδυνότητα του νερού.».
Περισσότερες αναλύσεις
Οι παριστάμενοι έθεσαν ερωτήματα στην κ. Λαγουβάρδου μεταφέροντας και την αγωνία του κόσμου, ενώ η ειδικός απάντησε επαναλαμβάνοντας ότι οι τιμές που βρέθηκαν είναι κατά πολύ μικρότερες από τα όρια που τίθενται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όσον αφορά το Χρώμιο, ενώ για το εξασθενές χρώμιο δεν αναφέρονται όρια στην Ελληνική Νομοθεσία. Όταν βρίσκεται εξασεθνές χρώμιο μικρότερο του 2 είναι ίσο με μηδέν είπε η κ. Λαγουβάρδου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού κ. Γιάννης Νικολακάκης επεσήμανε ότι με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε για το πόσιμο νερό, και την ενημέρωση που υπήρξε από την κ. Λαγουβάρδου για την μελέτη του 2013, ότι θα πρέπει στο εξής να γίνονται συστηματικές αναλύσεις σε όλο το φάσμα του Δήμου Φαιστού έτσι ώστε ο δημότης να είναι σίγουρος για την ποιότητα του νερού που καταναλώνει.
Από την πλευρά της ΔΕΥΑΦ συμφωνήθηκε στο επόμενο χρονικό διάστημα να μαζέψουν το υλικό των αναλύσεων επί προεδρίας του κ. Κουλεντάκη, του κ. Στυλλιανάκη μέχρι και σήμερα που προεδρεύει ο κ. Μαρκάκος και παρουσία της κ. Λαγουβάρδου να γίνει μια αναλυτική ενημέρωση για το νερό σε ολόκληρο το Δήμο Φαιστού.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)
Σχετικά άρθρα
- Σύναψη Σύμβασης Υπηρεσιών Πληρωμών μεταξύ Δήμου Φαιστού και Τράπεζας Eurobank
- Δήμος Φαιστού: Νέα υπενθύμιση για τους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων...
- Eκδήλωση στα Μάταλα για τους συντελεστές της “Παραλίας”
- Κωνσταντουλάκης: Προέχει η ανθρώπινη ζωή των μεταναστών, αλλά πρέπει να δοθούν και αναγκαίες λύσεις
- Δήμος Φαιστού: Ορκίστηκε η νέα δημοτική αρχή