Σε έκτακτο Eurogroup τον Νοέμβριο οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Κωστής Πλάντζος  03 October, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Σε έκτακτο Eurogroup τον Νοέμβριο οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Μήνυμα Ρέγκλινγκ στην Αθήνα ότι οι δανειστές θα έχουν τον τελικό λόγο - «Να επικρατήσει η λογική» (των πλεονασμάτων) εύχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - «Στα τέσσερα» πάνε τα αντίμετρα

Σε έκτακτο Eurogroup τον Νοέμβριο, θα δοθεί πιθανότατα η λύση στο ελληνικό «δράμα» για τις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η σύγκληση μιας επιπλέον συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δρομολογείται ήδη, λόγω της αναστάτωσης που προκαλεί η Ιταλία. 

Καθώς όμως οι θεσμοί δεν αναμένεται να έχουν παραδώσει πόρισμα ως την τακτική συνεδρίαση της 5η Νοεμβρίου, ανοίγει παράθυρο για εξέταση και του ελληνικού ζητήματος στα μέσα του επόμενου μηνός, λίγο πριν καταθέσει η κυβέρνηση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή τις 20 ή 21 Νοεμβρίου.

Ως τότε, Αθήνα και δανειστές θα ανταλλάσσουν μηνύματα για το θέμα του νέου προϋπολογισμού και των συντάξεων. Τα περί «καθαρής εξόδου» που έκτισαν το ελληνικό (αλλά και το ευρωπαϊκό) success story για το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα τον Αύγουστο, έχουν δώσει πλέον την θέση τους σε συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στην ολλανδική De Telegraaf ήταν σαφής: η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις μετά το μνημόνιο και οι δανειστές θα κρίνουν και θα αποφασίσουν και για το τι θα γίνει με τις συντάξεις το 2019, αλλά και το τι θα κάνει η κυβέρνηση με το υπερπλεόνασμα του 2018. Και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε μετά το Eurogroup ότι στις 15 Οκτωβρίου περιμένει ένα κανονικό Προσχέδιο Προϋπολογισμού, και όχι «σενάρια» όπως αυτά που κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, για να κρίνουν αν εξασφαλίζεται ο στόχος για τα πλεονάσματα.

Επικλήσεις… στη λογική

Και η κυβέρνηση δεν μιλά πλέον για «καθαρή έξοδο», εγκαταλείποντας την ρητορική πως η Ελλάδα «θα ελέγχεται μόνον αν πιάνει τους στόχους και όχι με ποια μέσα το κάνει». Στην λογική ότι απαιτούνται υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον) για να πειστούν οι δανειστές, κινείται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Μην ανησυχείτε» για τις συντάξεις, είπε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι τελικά «θα επικρατήσει η λογική».

Καθώς όλη η Ευρώπη ασχολείται με την Ιταλία, η Αθήνα σηκώνει «σκόνη», όπως έκανε παλαιότερα, για αθέτηση των δεσμεύσεων και επιστροφή στα ελλείμματα. Αντιθέτως ο κύριος Τσακαλώτος δικαιολόγησε ότι για να σωθούν οι συντάξεις θα κοπούν οι κοινωνικές παροχές, λέγοντας ότι τα «εξισορροπητικά» μέτρα κατά της φτώχεια θα γίνουν σιγά-σιγά αλλά σταδιακά, καθώς θα «απλωθούν» στα τέσσερα, αντί στα δύο χρόνια (ως το 2022 αντί 2019-2020).

Αν όλα θα γίνουν όμως τελικά, πριν από οποιονδήποτε άλλον, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει το ΔΝΤ που ζητά άμεση και όχι τμηματική εφαρμογή των μέτρων πρόνοιας, αλλά και τους Ευρωπαίους δανειστές, που θα εξετάσουν άμεσα τα πλεονάσματα του 2018-2019 -πριν φτάσουν να συζητήσουν τι θα γίνει το 2022. 

Ήδη άλλωστε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή κυβέρνηση προβλέπουν υπερπλεόνασμα 445 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ήδη από την ΔΕΘ ότι μόνον για αναδρομικά δικαστικών και ενστόλων θα διανεμηθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια από το πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να προκύψει.

 

protothema.gr

 

Κωστής Πλάντζος  03 October, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα