Σε διεθνή εκθεση τα αγροτικά προϊόντα του Τυμπακίου

  11 January, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Σε διεθνή εκθεση τα αγροτικά προϊόντα του Τυμπακίου

Οκτώ Ομάδες Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Κρήτης προετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο Βερολίνο της Γερμανίας στις 8, 9 και 10 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκθέσουν τα ποιοτικά αγροτικά τους προϊόντα στη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση φρούτων και λαχανικών του κόσμου, τη Fruit Logistica.

Τη συμμετοχή τους σε πολλές διεθνείς αγροτικές εκθέσεις έχουν εξασφαλίσει μέσω του χρηματοδοτούμενου κοινοτικού προγράμματος “Mediteranean Combo”.

Τα κηπευτικά προϊόντα της καρπερής ελληνικής γης, όπως η ντομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά, η μελιτζάνα, που καλλιεργούνται στην Κρήτη, και φρούτα που καλλιεργούνται στην ηλιόλουστη Ισπανία, όπως ο λωτός, αποτελούν απαραίτητα συστατικά της μεσογειακής διατροφής και ο Ευρωπαίος καταναλωτής τα επιλέγει τόσο για τη διατροφική τους αξία όσο και για την ξεχωριστή γεύση τους.

Τα θρεπτικά πλεονεκτήματα και η ασύγκριτη νοστιμιά των παραπάνω προϊόντων προωθούνται στις αγορές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, μέσω του προγράμματος “Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.”, με διακριτικό τίτλο “Mediteranean Combo”, το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας (Ελλάδας και Ισπανίας).

Το τριετές πρόγραμμα “Mediteranean Combo” έχει ξεκινήσει με επικεφαλής εταίρο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας “Ανατολή”, και φορείς υλοποίησης τον Αγροτικό Οπωροκηπευτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής και Εμπορίας Κηπευτικών Ιεράπετρας “Νότος”, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, τη “Στ. Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε.” - Ο.Π. “Τα Φαλάσαρνα”, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπορίας Κηπευτικών Ψαρής Φοράδας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας “Κάμιρος” και τον Ισπανικό Συνεταιρισμό Kaki (Asociacion Espanola Del Caqui). Το “Mediteranean Combo” υλοποιείται με εκτελεστικό οργανισμό τη NOVACERT, μαζί με την ιταλική εταιρεία Blancdenoir.

«Με το βλέμμα στραμμένο σε μία χρονιά γεμάτη δράσεις που περιλαμβάνουν δειγματοδιανομές προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, καταχωρίσεις στον έντυπο Τύπο, προσκλήσεις χονδρεμπόρων και ενημερωτικές εκδηλώσεις Τύπου στις χώρες-στόχους, το “Mediteranean Combo” συνεχίζει δυναμικά το προωθητικό του πρόγραμμα και ο επόμενος σταθμός μας σε ένα μήνα από τώρα είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση του κόσμου, η Fruit Logistica του Βερολίνου. Η συμμετοχή των Ομάδων Παραγωγών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης σε αυτές τις μεγάλες εκθέσεις ανοίγει δρόμους για καινούργιες αγορές», μας είπε ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ανατολή” κ. Μάνος Καπαράκης.

Η κορυφαία εμπορική έκθεση στη βιομηχανία φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Η διεθνής έκθεση Fruit Logistica στα συνηθισμένα υψηλά στάνταρτς ποιότητας διοργανώνεται φέτος στις 8-10 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.

Η Fruit Logistica καλύπτει κάθε τομέα των επιχειρήσεων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, και παρέχει μια πλήρη εικόνα των τελευταίων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε κάθε κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού. Προσφέρει έτσι εξαιρετικές δυνατότητες δικτύωσης και επαφής με τους βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων σε κάθε τομέα της βιομηχανίας.

Εκθέτες από 87 χώρες και εμπορικοί επισκέπτες παρακολουθούν τη Fruit Logistica κάθε χρόνο για να αξιοποιήσουν πλήρως τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες στο διεθνές εμπόριο φρέσκων αγροτικών προϊόντων και να γράψουν τη δική τους ιστορία επιτυχίας.

Το Βερολίνο μετατρέπεται σε πρωτεύουσα της παγκόσμιας βιομηχανίας φρέσκων φρούτων για τρεις ημέρες. Ο σκοπός της έκθεσης και των εκθετών δεν περιορίζεται μόνο στην εμπορική παρουσίαση των προϊόντων τους. Οι εκθέτες μεταβιβάζουν τις γνώσεις τους στο ενδιαφερόμενο κοινό, μοιράζονται τα προϊόντα τους και τα μυστικά τους, ενώ παράλληλα συλλέγουν στοιχεία για τις ανάγκες και προτιμήσεις της αγοράς.

Η Fruit Logistica είναι η κορυφαία εμπορική έκθεση στη βιομηχανία φρέσκων φρούτων και λαχανικών, με την πιο άμεση πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Οι καινοτομίες αναδύονται με γρήγορους ρυθμούς σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας φρέσκων φρούτων, είτε στην ανάπτυξη σπόρων, φρούτων και λαχανικών, είτε στη συσκευασία και την αυτοματοποίηση. Η έκθεση καλύπτει όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας από το πρώτο στάδιό της έως το τελικό, δηλαδή τον καταναλωτή.

Φέτος υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 40.000 ποιοτικοί αγοραστές και εμπορικοί επισκέπτες, από 130 χώρες, θα περιηγηθούν στην αχανή έκθεση του Βερολίνου, όπου περισσότεροι από 2.000 εκθέτες, από 87 χώρες, θα έχουν εκθέσει τα προϊόντα τους.

Πάνω από το 40% των εκθετών συνήθως επιτυγχάνουν να συνάψουν επιτυχημένες επιχειρηματικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης. Περισσότεροι από 4 στους 5 εκθέτες αναμένουν, επίσης, κάποια ικανοποιητική έως πολύ καλή συνεργασία μετά την έκθεση.

Ένα ποσοστό άνω των 30% κάνει επιχειρηματικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης, ενώ το 80% κάνει νέες επιχειρηματικές επαφές.

Η Ιεράπετρα είχε ξεκινήσει να παίρνει μέρος πριν από πολλά χρόνια στις εκθέσεις Fruit Logistica του Βερολίνου, όταν ο αείμνηστος γεωπόνος Μιχάλης Κεχαγιαδάκης ενθάρρυνε στην εξωστρέφεια τις πρώτες ομάδες παραγωγών που τότε είχαν ξεκινήσει να οργανώνονται.

 

  11 January, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ