Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα
Παραλύει η χώρα σήμερα καθώς εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απεργούν απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση με τα σωματεία και τα συνδικάτα να καταγγέλλουν ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα στο 8ωρο και το πενθήμερο ενώ θεσπίζονται μία σειρά από μέτρα που ποινικοποιούν την απεργιακή δράση.
Η πανελλαδική απεργία έχει λάβει διαστάσεις πανεργατικής αν και η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει, καθώς τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και τα κατά τόπους ΕΚΑ καλύπτουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να απεργήσουν.
Ξεσηκωμός και στην Κρήτη
Σε μαζικό ξεσηκωμό, χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο Γεωργιάδη ως «τερατούργημα» που νομιμοποιεί και επεκτείνει τον «εργασιακό μεσαίωνα», καλούν για σήμερα τους εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα τα εργατικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ - με τη ΓΣΕΕ να είναι απούσα - και η ΑΔΕΔΥ στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, έχοντας προκηρύξει 24ωρη απεργία.
Μάλιστα, για τις 10 το πρωί τα συνδικάτα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας τους απεργούς, ώστε να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο. Ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώνονται και στην υπόλοιπη Κρήτη, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ώστε «να μην περάσει το νομοσχέδιο» σήμερα στη Βουλή. Οι εκπαιδευτικοί, μέσω της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, ξεχωρίζουν στα καλέσματά τους στον δημόσιο τομέα.
Έτσι, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός, να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα, που νομιμοποιεί και επεκτείνει τον εργασιακό μεσαίωνα, γενικεύοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ποινικοποίηση των αγώνων...
Καμιά αποδοχή του 13ωρου. Της κατάργησης του 5νθήμερου και των βασικών εργατικών κατακτήσεων. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο νομοθετικό έκτρωμα που έχει καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, στο Πολυνομοσχέδιο που δίδει τη χαριστική βολή ακόμη και στα υπολείμματα των εργασιακών κατακτήσεων, ενώ παράλληλα ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, σε μια προσπάθεια επιβολής του δόγματος “Νόμος και Τάξη”, σε συνθήκες επίτασης της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα»...
Την εναντίωσή τους στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο δηλώνουν σε κεντρικό επίπεδο Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και συνδικάτα με την 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας. Κανένα εργατικό κέντρο στην Κρήτη δε μετέχει πάντως στις σημερινές κινητοποιήσεις, αφού η ΓΣΕΕ δεν έχει βγάλει σχετικό κάλεσμα. Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Απεργούν και οι ναυτεργάτες
Στην απεργιακή κινητοποίηση, με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την εργασία, θα συμμετάσχουν και οι ναυτεργάτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5νθήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους, όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».
«Όλοι στην απεργία»
«Να μην περάσει το νέο έγκλημα. Όλοι στην απεργία. Όλοι στον αγώνα», αναφέρει το ΠΑΜΕ σε κεντρικό επίπεδο.
«* Η κυβέρνηση με νόμο “παγώνει” τις τριετίες για πάντα! Κάτι το οποίο ήταν υποτίθεται μέτρο έκτακτου χαρακτήρα και σε έκτακτες συνθήκες, δηλαδή η Υπουργική Απόφαση του 2012, που “ξεπάγωνε” τις τριετίες με μοναδικό κριτήριο τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από 10%, τώρα νομιμοποιείται για πάντα.
* Γίνεται ρητή αναφορά ότι οι τριετίες δε θα ισχύουν και η προϋπηρεσία δε θα προσμετράτε όσο διαρκούν συνθήκες που δεν ευνοούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την οικονομία με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, π.χ. ανεργία πάνω του 10%, υψηλός πληθωρισμός, δημοσιονομικό έλλειμμα, προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ό,τι άλλο μπορούν να σκαρφιστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους.
* Η κυβέρνηση “ξεπαγώνει” τις τριετίες μόλις για 3 χρόνια (1/1/2024 έως 31/12/2026), πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το 2027 δεν πρόκειται να δουν αύξηση ούτε 100.000 εργαζόμενοι, ενώ όσοι μπήκαν στην παραγωγή από το 2012 δεν πρόκειται να πάρουν αύξηση ποτέ (σχεδόν κανένας νέος ή νέα εργαζόμενος δε θα συμπληρώσει 900 ένσημα συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας).
Είναι φανερό πια ότι υπήρξε άμεση συνεννόηση, συμφωνία και συντονισμός κυβέρνησης- ΣΕΒ- ΓΣΕΕ!
Αυτή η νέα πρόκληση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε ως σκλάβοι»!
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Δίνουμε απάντηση στα ψέματα»
«Σε πρωινή τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο που έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή δεν αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα κι εξέφρασε την έκπληξή του για τη συμμετοχή μας στην απεργία της Πέμπτης (σ.σ. σήμερα). Ας τον βοηθήσουμε, λοιπόν, να το καταλάβει. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουμε στο Δημόσιο απεργούμε γιατί ο ισχυρισμός ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά το Δημόσιο είναι ψέμα», σύμφωνα με χθεσινή γραπτή δήλωση του προέδρου των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη.
«Στους εργαζόμενους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που εργάζονται στο Δημόσιο ισχύει ότι “όπου δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας”. Πόσω μάλλον όταν στο Δημόσιο ο αριθμός των εργολαβικών εργαζομένων έχει χτυπήσει “κόκκινο”!
Για να το κάνουμε λιανά με ένα παράδειγμα. Το νομοσχέδιο εισάγει τη δοκιμαστική περίοδο. Αν εφαρμοστεί ειδικά στους ΙΔΟΧ, θα δώσει τη δυνατότητα σε δημάρχους, περιφερειάρχες κι άλλους πολιτικούς προϊσταμένους να κάνουν βρόμικο παιχνίδι και να πουλάνε εκδούλευση στους εργαζόμενους. Αν κριθεί “ανεπιτυχής” η δοκιμαστική περίοδος, απολύονται αυτοδίκαια, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η απόλυση ούτε για καταχρηστικότητα»!
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία