Σε ανοιχτή γραμμή με τους αγρότες παραμένει η κυβέρνηση
Να μην κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας με τους αγρότες επιδιώκει η κυβέρνηση, που θέλει να αποφύγει μία νέα έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Θεσσαλία που είχε δοκιμαστεί το Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel και έχουν προγραμματιστεί νέες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ταυτόχρονα από την κυβέρνηση εστιάζουν και στην ευρωπαϊκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Να σημειωθεί εδώ πως την επόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα για τα ζητήματα της Θεσσαλίας. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και με θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα ζητήματα που αφορούν τις αποκαταστάσεις, ενώ σήμερα θα παρουσιαστεί η μελέτη των Ολλανδών (HVA Ιnternational) για την συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής.
Τι περιλαμβάνει τo master plan των Ολλανδών
To master plan των Ολλανδών για την θωράκιση της Θεσσαλίας περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες στοχευμένες δράσεις για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στην λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων σε περίπτωση που υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα, την ενίσχυση μιας σειράς έργων (φράγματα κ.α.) αλλά και έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό (π.χ. για την αγροτική παραγωγή). Οι προτάσεις αυτές - που είναι κοστολογημένες - θα συνοδεύονται και από αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα για να διασφαλιστεί πως θα τρέξουν άμεσα οι σχετικές δράσεις.
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά αιτήματα και επισημαίνεται ότι ικανοποιήθηκαν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τις αντοχές της οικονομίας. Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με στόχο την περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κοινό μέτωπο των χωρών του Νότου.
Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε δύο κρίσιμους τομείς: την προστασία και ανάδειξη προϊόντων με ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις και την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Στο μέτωπο αυτό - πέρα από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει σε προϊόντα όπως το γάλα και η φέτα - θα υπάρξουν και νέα κλιμάκια, με ελέγχους στο λάδι, στο μέλι και στα οπωροκηπευτικά.
Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες
Από την κυβέρνηση εφαρμόζεται σταδιακά ένα πλέγμα μέτρων και στόχος είναι την επόμενη χρονιά να υπάρξει μια μόνιμη λύση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Παράλληλα βέβαια αναμένεται και η έκβαση της ευρωπαϊκής συζήτησης και ήδη στις Βρυξέλλες έχουν κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Καθώς μπαίνουμε πια και στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικό τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να αναδεικνύονται από το κόμμα μας και να σκεφτούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας ποιοι είναι αυτοί που την επόμενη μέρα θα μπορούν στις Βρυξέλλες να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Να σημειωθεί εδώ πως αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Βουκουρέστι, όπου θα παρευρεθεί στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Από το γαλάζιο στρατόπεδο σημειώνουν μάλιστα πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε κοινή δήλωση των μελών του υιοθέτησε ψήφισμα που περιλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει μεταξύ άλλων προτείνει: ενίσχυση του Γεωργικού Αποθεματικού, αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση θεομηνιών και δημιουργία νέου Ταμείου για την κάλυψη απωλειών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.
Πως βλέπουν οι πολίτες τα αγροτικά αιτήματα
Στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να υπάρξει ρήξη με τους αγρότες, που αποτελούν ένα κοινό που σε σημαντικό βαθμό στις τελευταίες εκλογές είχε στηρίξει το κυβερνών κόμμα. Παράλληλα δεν περνά απαρατήρητο πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης βλέπει με θετική ματιά τα αγροτικά αιτήματα.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB το 80,5% των ερωτηθέντων απαντά πως ήταν δίκαιες οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Παράλληλα το 69,3% αναφέρει πως τα μέτρα στήριξης των αγροτών δεν είναι αρκετά για να λύσουν τα προβλήματα.
Ενδιαφέρον έχει και έρευνα της Prorata για το πως βλέπουν οι πολίτες τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ειδικότερα το 34% λέει ότι είναι υπέρ των κινητοποιήσεων παρά τις όποιες πιθανές συνέπειες, το 28% είναι υπέρ των κινητοποιήσεων όσο οι αγρότες δεν κλείνουν κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας, το 19% είναι υπέρ των κινητοποιήσεων όσο αυτές δε συμβάλλουν σε έλλειψη και ακρίβεια προϊόντων και το 17 % δηλώνει πως είναι κατά των κινητοποιήσεων (οι υπόλοιποι είναι στο «δεν ξέρω-δεν απαντώ»).