Σε “αναμμένα κάρβουνα” οι καζανάρηδες της Κρήτης
Παγκρήτια συνάντηση στο Λασίθι με τα προβλήματα που κλάδου που παραμένουν άλυτα στο επίκεντρο των συζητήσεων
Τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της κρητικής τσικουδιάς θα τεθούν και πάλι - με την ελπίδα οι διεκδικήσεις να έχουν θετικό αποτέλεσμα - σε Παγκρήτια συνάντηση των καζανάρηδων, με πρώτο και βασικό ζήτημα το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των “διήμερων” και το οποίο έχει θέσει ουσιαστικά τον κλάδο σε μια τροχιά γρήγορου αφανισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αμπελουργία.
Μάλιστα, όπως αναγράφεται και σε σχετικό υπόμνημα που έχει κατατεθεί στον αρμόδιο υφυπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της παρούσας κυβέρνησης από τον περασμένο Οκτώβριο με την υπογραφή του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Λασιθίου, «τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αμβυκούχων και γενικότερα των αμπελοκαλλιεργητών δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν τον έλεγχο της αγοράς με ντόπια και ξενόφερτα αλκοολούχα ποτά»!
Πάνω στο ίδιο υπόμνημα θα “πατήσει” η παγκρήτια συνάντηση της Κυριακής στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου για τις 5:30 το απόγευμα, «για την παραγωγή τσικουδιάς-τσίπουρου σε όλη τη χώρα, στην οποία δραστηριοποιούνται χιλιάδες αγρότες-μικροπαραγωγοί, αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχοι συνεχίζοντας μια παράδοση εκατό και πλέον ετών, δημιουργώντας παράλληλα και κάποια μικρά εισοδήματα σε χιλιάδες μικροπαραγωγούς-αγρότες και συγχρόνως το Δημόσιο εισπράττει τους προβλεπόμενους φόρους από την τελωνειακή υπηρεσία. Όμως στην πάροδο του χρόνου δεν έχουν προσαρμοστεί οι προϋποθέσεις των δικαιούχων παραγωγής. Ιδιαίτερα η μη επικαιροποίηση του αμπελοκομικού μητρώου, τα καιρικά φαινόμενα, η δυσπραγία αγοράς στα σταφύλια κ.ά. αναγκάζουν κάποιες φορές τους παραγωγούς να παρατυπήσουν».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις