Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί αυτή την περίοδο οι παραγωγοί ντομάτας
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί αυτή την περίοδο οι παραγωγοί ντομάτας στην Κρήτη, με στόχο να διοχετεύσουν με τα προϊόντα τους την αγορά.
Συμφωνα με πληροφορίες στα δημοπρατήρια του νησιού, η μέση τιμή κυμαίνεται στα 70 με 80 λεπτά για τον παραγωγό, με την τιμή να πέφτει ανάλογα με την ποιότητα της κάθε παραγωγής.
Πρόκειται για μια τιμή που είναι ανάλογη και στις άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Μεσσηνία, όπου επίσης παράγονται ικανές ποσότητες ντομάτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή, όπως και οι ποσότητες, εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τη ζήτηση της αγοράς, με την ανάγκη - σύμφωνα με το καταναλωτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται - να είναι μεγάλη ως σήμερα.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει φυσικα και η εισροή ποσοτήτων από το εξωτερικό, με το πρόβλημα των «βαπτισμένων» κηπευτικών να εξακολουθεί να είναι υπαρκτό.
Αξίζει να επισημανθεί πως ως σήμερα, το μεγάλο «αγκάθι» για τους παραγωγούς παραμένει η φονική πεταλούδα, για την οποία έχουν δοθεί υποσχέσεις, αλλά πέραν τούτου ουδέν.
Μάλιστα πριν λίγα 24ωρα κατα τη συζήτηση της ερώτησης του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής τόνισε ότι η tuta absoluta έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην καλλιέργεια ντομάτας και οι παραγωγοί έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, αφού αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την επόμενη περίοδο και λόγω του ότι είναι μεγάλες οι ζημιές, αλλά και λόγω του ότι δεν καλύφθηκαν από κανένα πρόγραμμα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η παραγωγή τομάτας έχει μειωθεί δραματικά, αφού έχουν απογοητευτεί οι παραγωγοί, με συνέπεια να αυξάνονται οι εισαγωγές τομάτας και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να χρονοτριβεί άλλο.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου ανέφερε επίσης πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη κάνει επιστημονική δουλειά με τεκμηριωμένες προτάσεις, αφού μέσα στο 2019 ο ΕΛΓΟ Δήμητρα διατύπωσε πρόταση για ένα καινοτόμο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιέργειας ντομάτας –θερμοκηπιακές καλλιέργειες- το οποίο όμως δεν έχει αποδεχτεί μέχρις ώρας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να το υλοποιήσει.
Ο Υφυπουργός από την πλευρά του, τόνισε ότι η ένταξη μίας νέας δράσης σε τρέχον πρόγραμμα, προϋποθέτει την εξασφάλιση του απαιτούμενου προϋπολογισμού και απαιτεί μια προεργασία, που αφορά στον σχεδιασμό της δράσης και τον υπολογισμό του ποσού ενίσχυσης.
Βάσει του σχετικού θεσμικού πλαισίου, μπορεί να πραγματοποιηθεί μία τροποποίηση του Προγράμματος ανά έτος, η οποία έγινε τον Απρίλη από την προηγουμένη Κυβέρνηση, η οποία δεν συμπεριέλαβε τους παραγωγούς που η καλλιέργεια τους καταστράφηκε από την tuta absoluta ενώ απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε δέσμευση τόσο για αποζημιώσεις των παραγωγών όσο και για άμεσες ενέργειες.
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: Αναβαθμίζονται οι διάδρομοι και η προσβασιμότητα
- Tυμπάκι: Πρωτογνωρες εικόνες μετά το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων