Σχολεία: Το στοίχημα της ομαλής λειτουργίας

  14 September, 2021 ΑΡΘΡΑ
Σχολεία: Το στοίχημα της ομαλής λειτουργίας

Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, αλλά και το «θέλω» όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά μετά τον χθεσινό αγιασμό. Όλοι καταλαβαίνουν ότι το καλύτερο για τους μαθητές είναι να βρίσκονται διά ζώσης στα θρανία και στις σχολικές μονάδες και όχι να ξαναγυρίσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέες μεγάλες δυσκολίες στην εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και στην κοινωνικοποίησή τους.

Το κυβερνητικό επιτελείο και οι ειδικοί τονίζουν ότι το ισχυρότερο όπλο για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, αλλά και να τηρούνται τα μέτρα για τον κοροναϊό. Θυμίζουμε ότι τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά τα τμήματα και οι τάξεις θα κλείνουν μόνο αν νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές σε αυτά, δηλαδή 50% + 1.

Ποια μέτρα ισχύουν

Χιλιάδες μαθητές εμφανίστηκαν τη Δευτέρα στα σχολεία επιδεικνύοντας στις εισόδους ή στις τάξεις τους τις αρνητικές βεβαιώσεις των self tests, τα οποία θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, ωστόσο οι αποστάσεις κυρίως έξω από δημοτικά σχολεία δεν τηρήθηκαν παντού.

Από τα τεστ ανίχνευσης κοροναϊού απαλλάσσονται μαθητές κι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης του τελευταίου εξαμήνου, ωστόσο αν εμφανιστεί κρούσμα θα πρέπει να κάνουν δύο self tests σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί εκτός από τα δύο rapid tests που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κάθε εβδομάδα με δικά τους έξοδα, εάν εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη τους θα κάνουν δωρεάν σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ, άλλα δύο rapid tests μέσα στο διάστημα των 7 ημερών όπως και οι ανεμβολίαστοι μαθητές.

Όσοι μαθητές κάθονται κοντά σε παιδί που νόσησε θα κάνουν self test καθημερινά για το ίδιο διάστημα εκτός από τα δύο εργαστηριακά τεστ.

Φόβος για το αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων στην πανδημία

Η πορεία της πανδημίας ωστόσο, προβλέπεται δυσοίωνη, καθώς τόσο το άνοιγμα των σχολείων όσο και η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, το «αποτύπωμα» της επαναλειτουργίας των σχολείων στην πανδημία, θα φανεί από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά και δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό:

«Εμείς πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί, δηλαδή γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μολυνθούν», ανέφερε.

«Αν νοσήσουν όλα τα παιδιά θα έχουμε απώλειες. Σε χώρες που δεν ελήφθησαν τα μέτρα που ελήφθησαν στην χώρα μας και υπήρξε εξάπλωση, είχαμε απώλειες, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, 500 παιδιά έχασαν την μάχη με τον κοροναϊό. Εμείς αυτό το αποφύγαμε, την δύσκολη περίοδο όταν ακόμη δεν είχαμε το εμβόλιο. Τώρα που το έχουμε, θα είναι πολύ μεγάλη αδικία αν δεν το αποφύγουμε» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων.

«Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε»

Την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ: «Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε».

Η ίδια επισήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ αλλά δεν θα έχουν τα συμπτώματα των μεγαλυτέρων που ταλαιπωρούνται από υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη των μαθηματικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τα παιδιά που θα αναπτύξουν βαριά νόσο. Από τις 50 χιλιάδες μολύνσεις, που αναμένει ο κ. Τζανάκης να μολυνθεί, το 1,5% των παιδιών ενδέχεται να εκδηλώσει πιο βαριά συμπτώματα και ενδεχομένως να χρειαστεί νοσηλεία.

Κι ενώ μέσα σε 18 μήνες πανδημίας, οι νοσηλείες στα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων δεν ξεπέρασαν τις 240, τώρα δεν αποκλείεται να φτάσουν από 300 έως και 600, σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη:

«Έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που “χτυπάει” τα παιδιά πάρα πολύ. Από 300 έως 600 είναι τα παιδιά, που ενδεχομένως θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο. Αυτό υπό την αίρεση, βέβαια, ότι θα τηρηθούν κάποιες παραδοχές, δηλαδή θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα και θα αυξηθούν και οι εμβολιασμοί. Γιατί δεν ξέρουμε τώρα, εάν θα ισχύσουν αυτά επακριβώς», σημείωσε μιλώντας στo iatropedia.gr o καθηγητής. 

Το νέο εργαλείο: Πλατφόρμα επιτήρησης κρουσμάτων

Για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διάδοση του κοροναϊού στη σχολική κοινότητα, το υπουργείο Παιδείας με τη συνεργασία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δημιούργησε ένα νέο ψηφιακό εργαλείο επιτήρησης των κρουσμάτων στα σχολεία.

Το νέο «όπλο» που προστίθεται στην επιστημονική φαρέτρα, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει στόχο την καλύτερη καταγραφή, για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της επιδημίας στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή εκεί θα καταγράφονται:

τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων στα παιδιά,
ο αριθμός των κρουσμάτων που θα εντοπίζονται ανά τάξη αλλά και οι επαφές τους,
ποια τμήματα -ή ακόμη και σχολεία- θα βρεθούν σε καθεστώς «αυξημένου ελέγχου» εξαιτίας εστιών διασποράς,
ποια έκλεισαν με τον αλγόριθμο 50% +1 κρούσματα ανά τάξη.

Το εργαλείο αυτό θα περιλαμβάνει, όχι μόνο τις εστίες διασποράς στα σχολεία, αλλά και την εξέλιξή τους, μέσω των δευτερογενών λοιμώξεων. 

Πόσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί

Στα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε εκτενώς στον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 17 ετών. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στην ηλικιακή ομάδα 12-16 το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει το 13% και με τα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί το ποσοστό αυξάνεται στο 14,5%. Πρόκειται για πάνω από 50.000 παιδιά την εν λόγω ηλικιακής ομάδας, όπως είπε.

Την ίδια στιγμή, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο 25% και με τα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί το ποσοστό φτάνει στο 26,5%. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε περισσότερα από 90.000 παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Έτσι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πάνω από 140.000 ηλικίας 12-17 έχουν εμβολιαστεί.

Μπορεί να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας;

Ερώτημα αποτελεί αν η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι στα σχέδια της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, αυτό το σενάριο δεν έχει φύγει ποτέ πάνω από το τραπέζι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», δύο είναι οι ημερομηνίες που θα καθορίσουν την επέκταση:

η 20ή Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουν γυρίσει και οι τελευταίοι εκδρομείς του καλοκαιριού και τα σχολεία θα έχουν λειτουργήσει ήδη για μία εβδομάδα
και η 10η Οκτωβρίου, όταν τα σχολεία θα λειτουργούν ήδη έναν μήνα και θα είναι καθαρό πόσο θα έχουν επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα.

Ωστόσο το στοίχημα, μέχρι στιγμής, για την κυβέρνηση παραμένει να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, οι γονείς και οι νέοι να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

 

  14 September, 2021 ΑΡΘΡΑ