Σχολεία: Έτσι θα αντιμετωπίζονται τα ύποπτα κρούσματα
Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι
Στα θρανία επιστρέφουν τη Δευτέρα στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα παραμείνουν στα σχολεία τους μέχρι και τον αγιασμό, που θα τελεστεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας των σχολείων θα περιλαμβάνει:
Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).
Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο
Και ομάδα διαχείρισης κρουσμάτων
Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων κοροναϊού στα σχολεία.
Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου περιέγραψε πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία.
Όπως είπε η καθηγήτρια, όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερώσουν το σχολείο.
Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού.
Εν αναμονή του αποτελέσματος για το τεστ Covid-19, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.
Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Στη συνέχεια, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.
Σε περίπτωση που βγει θετικό το τεστ, ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά από 10 ημέρες.
Το μεγάλο στοίχημα και διάλειμμα της μάσκας
«Το στοίχημα των σχολείων θα κερδηθεί κυρίως απ' όσους θα βρίσκονται μέσα στις σχολικές μονάδες», τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπαγορεύει η πανδημία για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα. «Είναι σημαντικό, είναι κρίσιμο, μαθητές και εκπαιδευτικοί να δημιουργήσουν μαζί μια ισχυρή αλυσίδα προστασίας όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους πιο ευάλωτους, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που χρειάζονται τη μέριμνά μας», επισημαίνει.
Σχετικά με το πολυσυζητημένο μέτρο προστασίας, τη χρήση μάσκας και το εάν υπάρχει περίπτωση «διαλείμματος» από τη μάσκα, η κ. Ζαχαράκη τονίζει ότι αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με το φαγητό ή με το παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο και τη γυμναστική, όπου η χρήση μάσκας δεν συστήνεται. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προσαρμοστεί για τις περιπτώσεις των παιδιών που δεν μπορούν να φέρουν μάσκα για ιατρικούς λόγους, αλλά και όποιες νέες κατευθύνσεις δοθούν από τους επιστήμονες.
Αναφέρει ότι στην εκπαιδευτική κοινότητα τα καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 20 και τα χαρακτηρίζει «μεμονωμένα», σημειώνοντας ότι «δεν δημιουργούν συνθήκες για γενικευμένη ανησυχία». Η κ. Ζαχαράκη επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υποτιμάται καμία περίπτωση: «Αντιθέτως ενισχύουμε τον συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές για άμεση αντίδραση και ιχνηλάτηση επαφών, όπως ακριβώς ορίζουν τα πρωτόκολλα διαχείρισης που έχουν αποσταλεί στα σχολεία», τονίζει.
Σχολιάζοντας πρωτοβουλίες ορισμένων δήμων να πάρουν επιπλέον μέτρα για τα σχολεία, η υφυπουργός χαρακτηρίζει «πολύ κρίσιμο» το να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης που προκύπτει εξαιτίας της πανδημίας, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στις οδηγίες των πλέον ειδικών. «Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται με ακρίβεια και με συνέπεια, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση σε πολίτες και γονείς. Θέλουμε τα παιδιά μας υγιή και προστατευμένα σε όλη την Ελλάδα, σε όποιο σχολείο κι αν πάνε», υπογράμμισε.
Τέλος για την περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος καθηγητή, ο οποίος διδάσκει σε πολλά τμήματα, η υφυπουργός αναφέρει ότι θα κλείνουν τα τμήματα που διδάσκει ο εκπαιδευτικός και θα ακολουθείται η διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχίζεται μέσω τηλεκπαίδευσης.
Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη:
«Η Επιτροπή των ειδικών για την αντιμετώπιση του ιού, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας, έκρινε ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους, με τη χρήση της μάσκας ως το βασικό μέσο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες. Ασφαλώς και στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για τήρηση των αποστάσεων τόσο μεταξύ των μαθητών όσο και μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με την οδηγία να αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις και η λειτουργία του σχολείου να γίνεται σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Παράλληλα, είναι απαραίτητο και κρίσιμο να τηρούνται οι οδηγίες για συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, να αερίζονται καλά οι αίθουσες, καθώς και καθαρίζονται συστηματικά όλοι οι χώροι του σχολείου. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές όλοι μια αλυσίδα ασφαλείας. Από κει και πέρα, είμαστε σε άμεση και συνεχή επαφή με την Επιτροπή σε μια δυναμική και πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου και τα επιδημιολογικά δεδομένα καθορίζουν κάθε φορά και τα μέτρα που λαμβάνονται. Όμως, και επιτρέψτε μου το σχόλιο αυτό, το στοίχημα των σχολείων θα κερδηθεί κυρίως από όσους θα βρίσκονται μέσα στις σχολικές μονάδες. Είναι σημαντικό, είναι κρίσιμο, μαθητές και εκπαιδευτικοί να δημιουργήσουν μαζί μια ισχυρή αλυσίδα προστασίας όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους πιο ευάλωτους, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που χρειάζονται τη μέριμνά μας. Όπως και στην πρώτη φάση, ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη δοκιμασία».
«Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου, σε κάθε κλειστό χώρο και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Επίσης, η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ανοικτούς χώρους μόνο όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Βάσει και των οδηγιών που έχουμε λάβει από τους ειδικούς, το διάλειμμα, στο οποίο αναφέρεστε, μπορεί να συνδυαστεί με το φαγητό ή με το παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο και τη γυμναστική, όπου η χρήση μάσκας δεν συστήνεται. Προφανώς είμαστε εδώ να συζητήσουμε και να προσαρμόσουμε τις οδηγίες μας για τις περιπτώσεις των παιδιών που δεν μπορούν να φέρουν μάσκα για ιατρικούς λόγους, αλλά και όποιες νέες κατευθύνσεις δοθούν από τους επιστήμονες» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη
«Ως Υπουργείο δεχόμαστε τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής τις οποίες και εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα. Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και ειδικά τα μέτρα που λαμβάνονται για τα σχολεία μας, είναι πολύ κρίσιμο να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης που θα βασίζεται στις οδηγίες των πλέον ειδικών. Και οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται με ακρίβεια και με συνέπεια ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση σε πολίτες και γονείς. Θέλουμε τα παιδιά μας υγιή και προστατευμένα σε όλη την Ελλάδα, σε όποιο σχολείο κι αν πάνε».
Έφτασαν οι πρώτες μάσκες στην Κρήτη
Χωρίς προβλήματα έφτασε η… πρώτη παρτίδα μασκών στην Κρήτη η οποία και θα καλύψει τις ανάγκες της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου.
Οι μάσκες έφτασαν χθες στον Άγιο Νικόλαο ενώ σήμερα αναμένεται να έρθουν οι μάσκες που θα καλύψουν τις ανάγκες στο υπόλοιπο νησί.
«Το Λασίθι έχει ήδη παραλάβει τις μάσκες από χθες ενώ σήμερα παραλαμβάνουμε τις μάσκες για το υπόλοιπο νησί. Προσπαθούμε ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη Δευτέρα και όλοι οι μαθητές θα έχουν την μάσκα τους», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης ενώ πρόσθεσε πως «η κατανομή των μασκών έγινε με βάση των καταστάσεων που έχει η ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ από το υπουργείο Παιδείας στις οποίες αναφέρονται πόσοι μαθητές φοιτούν ανά δήμο. Τώρα αν στην πορεία δούμε πως έχει γίνει κάποιο λάθος και υπάρχουν λιγότερες μάσκες τότε αυτή η διαφορά θα καλυφθεί από τους δήμους».
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΕΔ Κρήτης έχει τον ρόλο του συντονιστή στην παραλαβή και διανομή μασκών στους δήμους της πρωτεύουσας της κάθε περιφερειακής ενότητας.
Από εκεί γίνεται η διανομή στους υπόλοιπους δήμους οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της μεταφοράς των μασκών στα σχολεία.
Δείτε επίσης
- Επίδομα ανεργίας: Υπεγράφη η ΚΥΑ για την πιλοτική εφαρμογή του – 11 ερωτήσεις και απαντήσεις
- Γέμιση γαλοπούλας: 6 υπέροχες χριστουγεννιάτικες συνταγές
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων
Σχετικά άρθρα
- Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι
- Σχολεία: Πότε επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές για το Σχολικό έτος 2024-2025
- Τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα γυμνάσια η σημερινή
- Σχολεία: Τελευταίες ημέρες μαθημάτων για τους μαθητές των Λυκείων
- Σχολεία: Επαναφορά 5ήμερης για bullying -Διαχωρισμός αδικαιολόγητων και δικαιολογημένων απουσιών