Σαρώνει η ιλαρά: Πάνω από 300 κρούσματα σε όλη τη χώρα
Έχουν καταγραφεί επισήμως στα νοσοκομεία πάνω από 150 - Το κίνημα των «αντιεμβολιαστών» και οι ευθύνες για την έξαρση μιας «ξεχασμένης» νόσου - Ποιες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητο να κάνουν το εμβόλιο
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Έλληνες παιδίατροι σε ό,τι αφορά την ιλαρά, καθώς εκτιμούν πως το κύμα της νόσου στη χώρα είναι πολύ υψηλότερο από όσο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Αρμοδίως έχουν δηλωθεί 150 περιστατικά της νόσου, ωστόσο οι παιδίατροι εκτιμούν πως τα κρούσματα είναι τουλάχιστον 300 από τον περασμένο Μάιο έως και σήμερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυκλοφορία του ιού και την έκθεση σε αυτόν του ευάλωτου, κυρίως παιδικού, πληθυσμού, κι ενόψει του χειμώνα.
«Τα δηλωθέντα περιστατικά αφορούν κυρίως ασθενείς με επιπλοκές της νόσου, που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Δεν έχει αποτιμηθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές η δραματική μεταδοτικότητα του ιού και η εμφάνιση της νόσου στην κοινότητα» λέει στο protothema.gr ο παιδίατρος, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κώστας Νταλούκας.
Οι αντιεμβολιαστές και η ιλαρά
Η έξαρση της «ξεχασμένης» αυτής νόσου στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προβληματίζει τους παιδίατρους, καθώς σχετίζεται άμεσα με τον ελλιπή εμβολιασμό. Τα πρόσφατα παραδείγματα της επίπτωσης από τον ελλιπή εμβολιασμό δυστυχώς είναι αρκετά: Το 2014 εκδηλώθηκε στην Καλιφόρνια επιδημία κοκίτη, νόσος που είχε να διαγνωσθεί επί δεκαετίες. Ένα περιστατικό κοκίτη με θανατηφόρα μάλιστα έκβαση έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες. Στον ελλιπή εμβολιασμό αποδίδουν οι επιστήμονες και την επιδημία ιλαράς που ξέσπασε στις αρχές του 2015 στην Αμερική καθώς και την έξαρση που καταγράφεται τώρα στην Ευρώπη.
Παράλληλα, όμως οι Έλληνες ειδικοί διαπιστώνουν και έλλειμμα ενημέρωσης του κλάδου τους από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφορικά με το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας που έχει ανακύψει αλλά και πρόχειρο σχεδιασμό μέτρων. Ουδείς, για παράδειγμα, είχε ασχοληθεί με τους αντιεμβολιαστές γονείς -που την τελευταία δεκαετία αυξάνονταν σταθερά- ούτε σε επίπεδο ιατρικής κοινότητας ούτε σε επίπεδο σχολικής. Την ώρα που στην Ιταλία εξετάζονταν μέτρα όπως πρόστιμα ή και αφαίρεση της επιμέλειας του παιδιού για τους γονείς που αρνούνταν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητούσε τρόπους παρέμβασης αλλαγής συνείδησης απέναντι στον μη εμβολιασμό...
«Εάν σκεφτεί κάποιος ότι μέχρι το 2015 αναφέρονταν ένα δυο κρούσματα ιλαράς ετησίως, και αίφνης εφέτος καταγράφηκαν 150 περιστατικά ιλαράς, και σε παιδιά και στον γενικό πληθυσμό, αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις του θέματος για τη δημόσια υγεία. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα παιδιά που νόσησαν; Οι γονείς τους που αρνούνταν τον εμβολιασμό, οι γιατροί που δεν τα εμβολίασαν, οι διευθυντές που τα δέχτηκαν στις σχολικές μονάδες ανεμβολίαστα;» διερωτάται ο κ. Νταλούκας, προσθέτοντας πως πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν με το εμβόλιο για την ιλαρά όλα τα βρέφη ηλικίας κάτω των 15 μηνών ώστε να προστατευτούν έναντι της νόσου και αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα πλέον για γιατρούς και γονείς εφόσον δεν είναι γνωστό και το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
«Υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις και όχι καταγραφή των εμβολιασμένων παιδιών. Και δυστυχώς, επιδημικές εξάρσεις όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα στη χώρα μας μαρτυρούν και το χαμηλό, μέτριο ή υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού» εξηγεί ο ειδικός.
Στην παρούσα φάση ανάγκη εμβολιασμού τίθεται από τους ειδικούς και για τους πρόσφυγες και μετανάστες, για τους οποίους ωστόσο το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει πως έχουν χορηγηθεί τα βασικά εμβόλια. Ανοιχτό παραμένει πάντα το θέμα των εμβολιασμών σε πληθυσμούς Ρομά στη χώρα μας, που αποτελούν ένα ιδιαίτερο τμήμα του πληθυσμού σε σχέση με την υγειονομική και εμβολιαστική κάλυψη.
Το προφίλ των αντιεμβολιαστών γονέων
Οι παιδίατροι είχαν κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των εμβολιασμών, καθώς έβλεπαν μια τάση αντιεμβολιαστική που δυνάμωνε και έβρισκε πρόσφορο έδαφος ιδίως μέσω του διαδικτύου. «Τα τελευταία χρόνια καλούμαστε να ενημερώνουμε τους γονείς, να τους θέτουμε τα επιστημονικά δεδομένα και να διαλύουμε τους αβάσιμους φόβους τους για τα εμβόλια. Φόβοι που πηγάζουν κυρίως από τις ψευδείς και κατά κανόνα ανώνυμες δημοσιεύσεις που αναρτώνται στο Διαδίκτυο» λέει ο κ. Νταλούκας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής και συστηματικής ενημέρωσης των γονέων από την πλευρά της Πολιτείας.
Ωστόσο, οι αντιεμβολιαστές από λίγοι και σιωπηροί αρνητές των εμβολίων αρχικά, αυξάνονταν και δυνάμωναν τη φωνή της αμφισβήτησης και της άρνησης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, είχε εκτιμήσει πως το ποσοστό των γονέων που ακολουθεί το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 10-15%. Το προφίλ των αντιεμβολιαστών γονέων σκιαγραφείται ως εξής: νέοι, στην παραγωγική ηλικία άνθρωποι, με καλό επίπεδο σπουδών, συνήθως εύποροι, που αυτοπροσδιορίζονται ως άνθρωποι με αναζητήσεις και ανησυχίες...
Στο πλαίσιο αυτό οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι της Αττικής έβαλαν στα ιατρεία τους υπεύθυνη δήλωση για τον μη εμβολιασμό και την έδιναν στους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν το παιδί τους. «Γνωρίζουμε ότι μη ακολουθώντας τις συστάσεις εμβολιασμού μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού μας και άλλων με τους οποίους το παιδί μας μπορεί να έρθει σε επαφή» αναφέρει η δήλωση.
Η ανάγνωσή της έχει ποικίλα αποτελέσματα: κάποιοι αρνούνται να την υπογράψουν, άλλοι ζητούν να το σκεφτούν και άλλοι φεύγουν αναζητώντας παιδίατρο πιο...ευέλικτο και πιο ανοιχτό στις απαιτήσεις τους είτε για τον μη εμβολιασμό είτε για την ψευδή πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχετικά έγγραφα για τη φοίτηση του παιδιού στο σχολείο.
Πηγή: protothema.gr - Newmoney.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Τυμπάκι: Ωρες αγωνίας για δυο παιδιά-θύματα ατυχημάτων
- ΠΟΥ: Προτεραιότητα εμβολιασμού σε άλλες ασθένειες μετά τον κορονοϊό
- Ύψος: Η διατροφή που κόβει πόντους από το ανάστημα των παιδιών και αποδυναμώνει τα οστά
- Έρευνα: To πρώτο crash test τεσσάρων εμβολίων-
- Mέτρα: Το έκτακτο σχέδιο για το καλοκαίρι-Απο Σεπτέμβρη εμβόλια και νέο πλάνο