Σαν σήμερα 3 Ιουλίου: Ανακαλύπτεται ο Δίσκος της Φαιστού

  03 July, 2024
Σαν σήμερα 3 Ιουλίου: Ανακαλύπτεται ο Δίσκος της Φαιστού

Ο Δίσκος της Φαιστού, ένα από τα γοητευτικότερα και πιο μυστηριώδη ευρήματα της αρχαίας ελληνικής -και όχι μόνο- ιστορίας, ανακαλύφθηκε στις 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέρ κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο ανάκτορο της Φαιστού, στην Κρήτη, προσφέροντας έδαφος για συνεχείς έρευνες και θεωρίες μέχρι σήμερα.

Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό, ένα από τα βασικότερα υλικά του Μινωικού κόσμου, έχει διάμετρο 15 εκατοστά και πάχος 1 εκατοστό και στις δύο όψεις του υπάρχουν σε σπειροειδή διάταξη 241 σύμβολα εκ των οποίων τα 45 μοναδικά, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά. Ωστόσο το μήνυμά του δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως.

Τα σύμβολα του δίσκου είναι μοναδικά και δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού, γεγονός που καθιστά την προσπάθεια μετάφρασης ιδιαίτερα δύσκολη. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνουν αλλά καμία δεν έχει επικρατήσει ως ευρέως αποδεκτή.

Πέντε παράξενες πληροφορίες για τον Δίσκο της Φαιστού

Μοναδικότητα των Συμβόλων: Τα σύμβολα του Δίσκου δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού. Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες να συνδεθούν με άλλες μορφές γραφής, κανένα από τα σύμβολα δεν έχει αντιστοιχιστεί με βεβαιότητα σε γνωστά αλφάβητα.

Αποκρυπτογράφηση: Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες αποκρυπτογράφησης, το περιεχόμενο του Δίσκου παραμένει ακατανόητο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη γλώσσα και το νόημα του, αλλά καμία δεν έχει επικρατήσει ως ευρέως αποδεκτή.

Χρονολόγηση: Ο Δίσκος χρονολογείται γύρω στο 1700 π.Χ., αλλά η ακριβής χρονολογία του παραμένει αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι επιστήμονες προτείνουν ότι μπορεί να είναι παλαιότερος ή νεότερος.

Μέθοδος Κατασκευής: Ο Δίσκος κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας μια τεχνική εντυπωμάτων σε νωπή πηλό. Αυτό δείχνει ότι οι Μινωίτες είχαν αναπτύξει τεχνικές τυπογραφίας πολύ πριν από την εφεύρεση της τυπογραφίας στην Ευρώπη.

Λόγος ύπαρξης / Χρήση: Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο Δίσκος μπορεί να είχε θρησκευτική ή μαθηματική χρήση. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να πρόκειται για θρησκευτικό ύμνο ή προσευχή, ένα ημερολόγιο, έναν μαθηματικό πίνακα ή έναν μύθο.

Ο Δίσκος της Φαιστού παραμένει ένα από τα πιο γοητευτικά και ανεξήγητα ευρήματα της αρχαίας ιστορίας, προσφέροντας έμπνευση και αφορμή για συνεχείς έρευνες και θεωρίες.

 

  03 July, 2024

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα