115 χρόνια απο την ανακάλυψη του Δίσκου της Φαιστού
Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από τη Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ.. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.
Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ (Luigi Pernier) και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. Ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουΐτζι Περνιέ ανάκτησε αυτό τον εντυπωσιακά άθικτο δίσκο, περίπου 15 εκατ. στη διάμετρο και ομοιόμορφα μόλις πάνω από 1 εκατ. στο πάχος, στις 3 Ιουλίου 1908.
Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό, ο οποίος ήταν από τα βασικότερα υλικά του Μινωϊκού κόσμου. Η μέση διάμετρός του είναι 15 εκατοστά και το μέσο πάχος του 1 εκατοστό. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.
Ο δίσκος έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, επαγγελματιών και μη, και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. Έχουν προταθεί πάρα πολλές ερμηνείες του κειμένου του, όπως ότι πρόκειται για προσευχή, για τη διήγηση μίας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, για ημερολόγιο κ.ά..
Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις προτεινόμενες αποκρυπτογραφήσεις και ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
Δήλωση Νικολιδάκη για τη σημερινή επέτειο
Με αφορμή την ανακάλυψη του Δίσκου της Φαιστού πριν από 115 χρόνια, ο
Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Ήταν 3 Ιουλίου του 1908 όταν ο Ιταλός Αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέ ανακάλυψε το
σπουδαίο εύρημα του Δίσκου της Φαιστού, ενώ βρίσκονταν στα υπόγεια του
Ανακτόρου.
Το σημαντικό αυτό εύρημα, που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Ηρακλείου, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και του τόπου μας.
Γι’ αυτό κι εμείς, τιμούμε την σημερινή ημέρα, τιμούμε, την ιστορία, τον πολιτισμό
μας και τονίζουμε πως για εμάς το Πολιτιστικό μας απόθεμα είναι πολύ σημαντικό κι
οφείλουμε να το προστατεύουμε και να το αναδεικνύουμε».
Δείτε επίσης
- Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας
- Ετσι θα γίνει η Φαιστός μετά την αναβάθμιση: Νέες υποδομές, διάδρομοι, πρόσβαση στο Ανάκτορο
- Πέθανε ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης
- Ο Ντα Βίντσι στο Καμηλάρι! Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης
- Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς