Σαλάτα: Πέντε λάθη που μειώνουν τη διατροφική της αξία και αυξάνουν τις θερμίδες

  18 May, 2020 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Σαλάτα: Πέντε λάθη που μειώνουν τη διατροφική της αξία και αυξάνουν τις θερμίδες

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά και τελικά να μετατρέψουν την υγιεινή σαλάτα σας σε μια… όχι και τόσο υγιεινή επιλογή

Η σαλάτα φαίνεται να είναι το πιο απλό πιάτο που μπορεί να ετοιμάσει κανείς και κατά μία έννοια είναι πράγματι εύκολη. Αναμειγνύετε μερικά συστατικά – μερικά ωμά και μερικά μαγειρεμένα – και στη συνέχεια περιχύνετε με το αγαπημένο σας dressing. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά και τελικά να μετατρέψουν την υγιεινή σαλάτα σας σε μια… όχι και τόσο υγιεινή επιλογή.

Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η σαλάτα σας είναι θρεπτική και νόστιμη, ακολουθούν μερικά κοινά συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγετε:

Δείτε επίσης: «Κραυγή αγωνίας» από τον κόσμο της μόδας λόγω κοροναϊού

Λάθος 1ο – Η σαλάτα σας δεν έχει ποικιλία

Σίγουρα το μαρούλι iceberg είναι τραγανό και ευπροσάρμοστο, αλλά δεν έχει σχεδόν καμία θρεπτική αξία. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, δεν περιέχει πολλές βιταμίνες ή φυτικές ίνες. Και, δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά άγευστο, χρειάζεται πρακτικά ένα dressing με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να νοστιμίσει.

Για να κρατήσετε τη σαλάτα σας υγιεινή, χρησιμοποιήστε σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, ρόκα, kale, μπρόκολο, τα οποία τείνουν να είναι πιο πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, μέταλλα και φυτοχημικά.  Συνδυάστε τα λαχανικά σας με φρέσκα φρούτα, όπως αβοκάντο, πορτοκάλι ή φράουλες, για μια έξτρα θρεπτική σαλάτα.

Λάθος 2ο – Χρησιμοποιείτε πολλά κρουτόν

Μπορεί τα κρουτόν να ταιριάζουν τέλεια με τη σαλάτα σας, όμως σας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες χωρίς να σας τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά. Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε ότι 1/2 φλιτζάνι κρουτόν περιέχει περίπου 100 θερμίδες. Επομένως, αν θέλετε να προσθέσετε κάτι τραγανό και χορταστικό στη σαλάτα σας, αντικαταστήστε τα κρουτόν με κομμάτια καρυδιού. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι καλά για την καρδιά και το νευρικό σας σύστημα, καθώς και φυτικές ίνες, τις οποίες το σώμα σας χρειάζεται για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Λάθος 3ο – Προσθέτετε πολύ τυρί

Το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών, οπότε σίγουρα μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή σαλάτα, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε νάτριο, κορεσμένο λίπος και θερμίδες. Τι κάνετε λοιπόν αν είστε λάτρεις των τυριών; Εύκολο! Απλώς προσέξτε πόσο τυρί χρησιμοποιείτε. Επιλέξτε ένα τυρί με έντονη γεύση όπως το blue cheese ή προσθέστε τυρί με λίγες θερμίδες, όπως το κότατζ, το κατίκι και το ανθότυρο.

Λάθος 4ο – Επιλέγετε ένα dressing με πολλές θερμίδες

Ποιο είναι το νόημα στο να προετοιμάζετε υγιεινά πιάτα μόνο και μόνο για να τα φορτώσετε με περιττές θερμίδες στη συνέχεια; Σίγουρα, εξακολουθείτε να παίρνετε τα ίδια θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά, αλλά αυτό δεν αρκεί. Η υγιεινή σας σαλάτα παύει να είναι τόσο υγιεινή όταν την καλύπτετε με ένα κρεμώδες dressing. Σταματήστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε dressing του εμπορίου, βούτυρο και μαγιονέζα και θα εξοικονομήσετε εκατοντάδες θερμίδες. Ίσως ακόμη να διαπιστώσετε ότι προτιμάτε τη γεύση των φρέσκων λαχανικών χωρίς τα πρόσθετα υλικά. Αν απλά δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη γεύση των λαχανικών, χρησιμοποιήστε βότανα, μπαχαρικά, βαλσάμικο ξίδι και λίγη μουστάρδα για να προσθέσετε γεύση.

Λάθος 5ο – Αγνοείτε τις άλλες πηγές πρωτεΐνης

Επειδή το στήθος κοτόπουλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φτωχό σε λιπαρά, είναι ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα όσων προσέχουν τη διατροφή τους. Ναι, υπάρχουν τρόποι για να κάνετε το άπαχο στήθος κοτόπουλου υπέροχο. Όμως, δεν πρέπει να είναι η μόνη σας επιλογή. Τα βραστά αυγά είναι μια άλλη νόστιμη πηγή πρωτεΐνης, όπως και ο τόνος σε κονσέρβα, ο σολομός ή οι γαρίδες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ρεβίθια ή οποιοδήποτε είδος φασολιού.

 

  18 May, 2020 EY ZHNΑΡΘΡΑ