Ρύθμιση χρεών ΟΓΑ σε 120 δόσεις με «κούρεμα» της οφειλής 70%

  12 February, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ρύθμιση χρεών ΟΓΑ σε 120 δόσεις με «κούρεμα» της οφειλής 70%

Κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής στα ασφασλιστικά ταμεία μεταξύ αυτών ΟΓΑ, περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85% και αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, προβλέπει σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος η ένταξη στη νέα ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Όπως είπε η υπαγωγή σε αυτή θα γίνεται «με τρία βήματα, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ» και στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

Εξήγησε ακόμη ότι «η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων με βάση τον ν. 4387/16», αφορά ενεργούς και μη ενεργούς και εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο «δυνητικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες» με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτούς εντάσσονται, όπως διευκρίνισε, «και 80.000 πολίτες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών». Ο στόχος είναι, είπε ο υφυπουργός, να δοθεί ανάσα και προοπτική σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και ώθηση στην αγορά.

Νωρίτερα οι συντάξεις

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέχρι τον Ιούνιο θα εκμηδενιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων των αγροτών που θα περιοριστούν πλέον στους τρεις μήνες.

Ειδικότερα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Γιόγιακα σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι θα λυθεί το πρόβλημα, που αφορά κυρίως τις διαδοχικές ασφαλίσεις, με το νέο πληροφοριακό οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, το οποίο θα είναι έτοιμο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως είπε, το νέο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα πραγματικών ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και καλύτερα.

Ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι το 30% των αιτημάτων των αγροτών για συντάξεις απορρίπτονται, επειδή δεν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, είτε γιατί έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε γιατί δεν έχουν τον απαραίτητο ασφαλιστικό χρόνο.

 

  12 February, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα