Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται η ένταξη των χρεών προς στους δήμους στη νέα ρύθμιση των 36 έως 72 δόσεων, πέραν αυτών προς την εφορία και στον ΕΦΚΑ.
Σημειώνεται πως αυτό το είχε προαναγγείλει χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είχε πει, επιχειρείται η ρύθμιση για τις έως 72 δόσεις να αφορά και χρέη προς δήμους, πέρα από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Πάντως στις αρχές Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων που αφορά οφειλές προς στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία Αυτό θα αφορά τους πολίτες που δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της δόσης που θα καταβάλουν οι υπόχρεοι θα είναι 30 ευρώ, ενώ το ετήσιο επιτόκιο θα διαμορφώνεται σε 4,37% για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο το επιτόκιο αυτό αυξάνεται στο 5,87% για όσους εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37 – 72 μηνιαίες δόσεις.
Η ρύθμιση
Δηλαδή αυτό που εξετάζεται είναι να ενταχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2023, όπως για παράδειγμα οφειλές από την ακίνητη περιουσία, οφειλές για παραβίαση του Κώδικα Οδικής Πληροφορίας. Αυτό συνδυάζεται με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία διαγράφονται παλαιές οφειλές προς τους δήμους που δημιουργήθηκαν μέχρι και το 2012.
Χρέη προς τους δήμους: Πώς θα γίνονται οι παραγραφές
Η παραγραφή πλέον των χρεών προς τους δήμους θα είναι στην 5ετία. Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ενιαία αντιμετώπιση του χρόνου παραγραφής χρεών προς τους δήμους, ύστερα από διάστημα 5 ετών που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει παραγραφή οφειλών προς τους Δήμους στην πενταετία, καλύπτει μεταξύ άλλων τέλη και χρεώσεις που αφορούν κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ και την ακίνητη περιουσία. Αυτό δεν ισχύει όμως για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).
Επίσης εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους δήμους που προβλέπουν:
Τη διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.
Τη δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου και μετά παραγράφονται.
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος
- ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Καταβάλλονται έκτακτα και τακτικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Σχετικά άρθρα
- Χρέη στην Εφορία: Τι αλλάζει στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων
- Δήμος Φαιστού: Κάλεσμα στους πολίτες για ρύθμιση οφειλών
- Χρέη σε δήμους, Περιφέρειες και ΔΕΥΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις για τη ρύθμιση σε έως 60 δόσεις
- «Τελευταία ευκαιρία» για ρύθμιση χρεών σε 36 έως 120 δόσεις
- Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη σας σε Δήμους και ΕΟΠΥΥ σε έως 240 δόσεις