Ρομπέρτα Μέτσολα: Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη
Μήνυμα στήριξης προς την Κύπρο με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή έστειλε σήμερα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η αναγκαστική διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δεν είναι κυπριακό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό.
Οι δηλώσεις έγιναν παράλληλα με την αήθη επίθεση της Άγκυρας εναντίον του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια όπου μεταξύ άλλων αποκαλεί τον τουρκικό στρατό κατοχής «ως εγγυητή της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο στο μέλλον, όπως ήταν στο παρελθόν και στο παρόν.
Η Ρομπέρτα Μέτσολα απευθυνόμενη σήμερα στους Ευρωβουλευτές επεσήμανε ότι «με την ευκαιρία αυτής της τραγικής επετείου, το μήνυμα αυτού του Κοινοβουλίου είναι ότι δεν θα απομακρυνθεί από την Κύπρο. Ότι είμαστε ένα. Ότι οι προκλήσεις της Κύπρου είναι και δικές μας προκλήσεις και ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη».
«Αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τα 50 θλιβερά χρόνια από τα γεγονότα της 20ής Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. Οι συνέπειες των οποίων είναι αισθητές ακόμη και σήμερα» είπε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και πρόσθεσε: «Στην Ευρώπη μας, οι διαιρέσεις δεν έχουν θέση. Γι′ αυτό είναι σημαντικό να τονίσω ότι αυτή η αναγκαστική διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δεν είναι κυπριακό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό με ευρωπαϊκό τρόπο».
Η ίδια σημείωσε ότι και στη χθεσινή της πρώτη ομιλία, μόλις εξελέγη πρόεδρος του Σώματος, τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι μια ξεχασμένη γωνιά της Ένωσής μας. «Το επανέλαβα και χθες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σφυρηλατηθεί μέσα από την οδυνηρή ιστορία της ηπείρου μας. Εκεί που κάποτε υπήρχε πόλεμος, πόνος και αιματοχυσία, τώρα γίνονται συναντήσεις στο πνεύμα της συνεργασίας».
Η κυρία Μέτσολα συνέχισε λέγοντας ότι η λύση είναι μια και αυτή είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ..
«Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να θεραπεύσει - το έχουμε δει, το έχουμε νιώσει, το έχουμε ζήσει. Η ευθύνη εναπόκειται σε εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά, για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου κυρίαρχου, ευρωπαϊκού, κράτους. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου και τις αξίες της ΕΕ».
Εν τω μεταξύ Κύπριοι Ευρωβουλευτές μέλη του ECR με δηλώσείς τους αναγνώρισαν το πόσο σημαντική είναι η δήλωση της Μέτσολα, ωστόσο θεωρούν ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι μια λύση προς τη λάθος κατεύθυνση και δεν οδηγεί σε μια πραγματική ένωση αλλά σε περαιτέρω απομάκρυνση των κοινοτήτων.
Επιπλέον ζήτησαν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, όπως και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία όπως γίνεται στην περίπτωση της Ρωσίας.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις