Ρέθυμνο: Αγωνία και ερωτηματικά για τις αποζημιώσεις παραγωγών
Στον απόηχο της τεράστιας καταστροφής στα καμένα χωριά του δήμου Αγίου Βασιλείου στο νότιο Ρέθυμνο δημιουργούνται τώρα εύλογα ερωτηματικά, ως προς την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, που έχασαν μέρος ή το σύνολο των καλλιεργειών τους.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας καλεί την Πολιτεία να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, αφού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί, προκειμένου να τύχουν των εν λόγω ενισχύσεων.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε προσωπικά ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, οι αγρότες θα λάβουν 100 ευρώ ανά δέντρο ελιάς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 50 ευρώ ανά δέντρο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα, με 50% προκαταβολή και το υπόλοιπο με την αποκατάσταση της καλλιέργειας και αντίστοιχα υψηλή θα είναι και για τις αμπελοκαλλιέργειες.
«Είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στην περιοχή μας μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν από τον μόνιμο μηχανισμό Κρατικής Αρωγής, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι άμεσες και υψηλότερες από τον μηχανισμό των ΠΣΕΑ και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μου, θα είναι περίπου 100 ευρώ ανά δέντρο ελιάς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 50 ευρώ ανά δέντρο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα, με 50% προκαταβολή και το υπόλοιπο με την αποκατάσταση της καλλιέργειας, και αντίστοιχα υψηλή θα είναι και για τις αμπελοκαλλιέργειες, χωρίς να γνωρίζω το ακριβές ποσό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου.
Ερωτηματικά που... «καίνε»
Όμως, εδώ δημιουργούνται, σύμφωνα με όσα λέει στη «ΝΚ» ο Γιώργος Κατσανέβας, σημαντικά ερωτηματικά. «Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να βγουν οι εκτιμητές σε μία επιτροπή που θα συσταθεί σε όλα τα χωράφια τα οποία κάηκαν για να τα ελέγξουν. Θεωρώ ότι θα μπορούσε ο Δήμος να φτιάξει την επιτροπή αυτή και να κινηθεί γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση εντός Ιουλίου, για να καταγραφούν συνολικά οι ζημιές και να δοθούν οι αποζημιώσεις», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου.
Ο ίδιος στο σημείο αυτό, ως προς τις διαδικασίες αυτές, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις. «Η προκαταβολή του 50% θα δοθεί αμέσως μόλις ο παραγωγός θα υποβάλει αίτηση. Αλλά για να πάρει το υπόλοιπο 50%, θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην αναφύτευση. Εντάξει. Όμως, έτσι όπως είναι σήμερα στα ύψη τα καύσιμα, ποιος μπορεί να βάλει μηχανήματα να τα πληρώνει 60 και 70 ευρώ την ώρα για να καθαρίσουν τα καμένα χωράφια και να φυτέψουν τα νέα δέντρα; Εγώ πιστεύω ότι θα είναι πολλοί οι ελαιοπαραγωγοί εκείνοι που, μπροστά σε αυτό το κόστος, θα αναγκαστούν και θα παρατήσουν τις καμένες τους καλλιέργειες».
Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους, ο Γιώργος Κατσανέβας λέει ότι «δεν αρκεί να πάρουν τώρα κάποιες ζωοτροφές. Θα πρέπει να στηρίζονται για τους επόμενους έξι μήνες που θα ξαναξεκινήσει να βγαίνει φρέσκο χορτάρι στα βουνά».
Μάλιστα, καταλήγοντας, εκφράζει την ανησυχία του, λέγοντας πως σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, «φέτος το καλοκαίρι δεν υπάρχει πουθενά πρασινάδα. Παντού είναι τα εδάφη καλυμμένα από άχυρο και, αν δεν υπάρξει περιφρούρηση, θα έχουμε νέες πυρκαγιές στα μέρη μας».
Σε ύφεση, αλλά ο φόβος παραμένει
Στο μεταξύ, σε ύφεση τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση το μεσημέρι της Κυριακής σε περιοχή κοντά στον οικισμό της Πόμπιας του δήμου Φαιστού. Μετά τη συνολική κινητοποίηση που υπήρξε, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το απόγευμα της Κυριακής, ενώ κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέμεναν σε επιφυλακή στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για τον έλεγχο πιθανών αναζωπυρώσεων.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Φαιστού, «υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, στις 15:45 το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιουλίου υπήρξε μέτωπο φωτιάς σε χορτολιβαδική έκταση βορειοδυτικά της Τοπικής Κοινότητας Πόμπιας, με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς τις Τοπικές Κοινότητες Πετροκεφαλίου και Κουσέ.
Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού για να συνεπικουρήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία κι ενεργοποιήθηκε η κατάσταση συναγερμού με βάση τον προγραμματισμό, ο οποίος είχε καταρτιστεί στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου.
Τονίζεται ότι από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατάσβεση της φωτιάς με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.
Την ίδια στιγμή, με βάση το Σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας, στη φωτιά έσπευσαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού, οι υδροφόρες του Δήμου, καθώς και τρακτέρ και βυτία εθελοντών για την κατάσβεση της φωτιάς. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν παράλληλα όλες οι Ομάδες Επιφυλακής της Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό εξάπλωσης της φωτιάς.
Σε επίπεδο σχεδιασμού, στο σημείο βρέθηκαν ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού Αντώνης Κωνσταντουλάκης, με τους αντιδημάρχους Γιάννη Φασομυτάκη, Νίκο Καργάκη και Ανδρέα Πωλιουδάκη κι εκπρόσωποι Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, που ανέλαβαν τον τομέα διαχείρισης και συντονισμού των Δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.
Τάχιστα κινητοποιήθηκαν και η Ελληνική Αστυνομία με το Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού και τα ΤΑΕ Μεσαράς, που συνέβαλαν στον γενικότερο σχεδιασμό και φρόντισαν για τις ασφαλείς διελεύσεις όλων των οχημάτων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και για τη δημιουργία διόδων ασφαλείας σε περίπτωση εξάπλωσης της φωτιάς.
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο συμβάν κι εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και κλιμάκιο παροχής Πρώτων Βοηθειών.
Από τη φωτιά δεν κινδύνευσαν κατοικίες ή οικισμοί, ενώ ο περιορισμός κι έλεγχός της ήταν άμεσος.
Χθες Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, η οποία είχε οργανωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων οργάνωσης και προγραμματισμού που πραγματοποιούνται στον Δήμο Φαιστού. Στο Τοπικό Όργανο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πρόεδροι Κοινοτήτων κι εκπρόσωποι φορέων».
Δείτε επίσης
- Τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες κοκκινιστά στην κατσαρόλα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αμετάβλητο το πολιτκό σκηνικό σε νέα δημοσκόπηση
- “Εντυπωσιακές και αχρείαστες συλλήψεις που πυροδοτούν ανθρωποφάγα αντανακλαστικά”
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
Σχετικά άρθρα
- ΥπΑΑΤ: Ξεκίνησε η πληρωμή αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
- Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
- Πανώλη Αιγοπροβάτων: Τα δεδομένα για το ύψος των αποζημιώσεων
- Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Νότιο Ρέθυμνο
- Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μήνυμα από το 112 – «Αποφύγετε την περιοχή Άγιος Βασίλειος»