Τα capital controls που ανακοίνωσε η Ρωσία, μετά τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν σκοπό να περιορίσουν τη μαζική φυγή κεφαλαίων και επιχειρήσεων
Ο Μισούστιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κάνουν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».
«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο κινδυνεύουν από τη ρωσική εισβολή αγορές και οικονομίες
Όσοι δεν υποχωρήσουν στις πιέσεις θα βγουν κερδισμένοι
«Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων θα υποχωρήσει τελικά και όσοι δεν θα περιορίσουν τα έργα τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα των ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Ο Μισούστιν δήλωσε ότι θα υπάρχουν καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.
«Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να επεξεργαζόμαστε αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.
Κατρακυλά το ρούβλι
Τη Δευτέρα, το ρούβλι κατέρρευσε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, η ρωσική κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 20% και το χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε για όλη την ημέρα. Θα παραμείνει κλειστό και την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.
Η ευρωπαϊκή θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN, καθώς οι αποταμιευτές έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 5%
Η εκτίμηση του IIF
Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), της παγκόσμιας ένωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που αριθμεί περισσότερες από 450 τράπεζες – μέλη από περισσότερες από 70 χώρες η Ρωσία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με capital controls και τραπεζική αργία.
Το IIF υπογραμμίζει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στοχεύουν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, προκαλώντας καταθετικές εκροές και αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αυξάνει τα επιτόκια και να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Κατά την ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα αναγκαστεί να θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και πιθανώς να κηρύξει τραπεζική αργία, καθώς επιταχύνεται το bank run και η ζήτηση για συνάλλαγμα συνεχίζει να αυξάνεται απότομα.
«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να δούμε αρνητική ανάπτυξη σε μια οικονομία που έχει ήδη παρεμποδιστεί από τον αυξανόμενο απομονωτισμό», αναφέρει ο διεθνής φορέας.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Oι παραπλευρες απώλειες της ουκρανικής κρίσης για την Ελλάδα
- Oυκρανία -Πόλεμος: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού απο την Ελλάδα
- Ουκρανική κρίση: Ανάκαμψη αλλά και αβεβαιότητα στις αγορές
- Ενέργεια:Oι εξελίξεις στην Ουρκανία ανατρέπουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς
- Πόσο σκληρές κυρώσεις μπορεί να επιβάλει η Ευρώπη στη Ρωσία;